Inzerce

Otékají Vám nohy? To mohou být žíly!

4. května 2007, Redakce Ordinace.cz   |   přečteno: 26559x

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem as. MUDr. Petrem Vařejkou z II. interní kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 28. března 2002 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz

ORDINACE.cz DOPORUČUJE
SKLADEM
906 Kč

Moderátor: Hned bych se zeptala: Co zapřičiňuje zánět žil? Ihned po porodu jsem jeden takový chytla do lýtka (uff !!) a prý byl od stresu předcházejícího porodu

MUDr. Petr Vařejka: Je třeba odlišit zánět povrchních žil a hlubokých žil na dolních končetinách, kde máme tyto dva žilní systémy. Nejčastější příčinou vzniku zánětu žil, což je laický výraz pro žilní trombozu, je právě jakási zátěžová situace související s těhotenstvím a porodem. Žilní trombóza je nejčastější komplikací období po porodu.

Moderátor: A, jak již sám název dnešního tématu, má-li někdo "nohy jako konve", jsou to nutně žíly?

MUDr. Petr Vařejka: Často ano.

Moderátor: Má se člověk vyděsit hned jak nohy otečou (třeba jednorázově), nebo běžet k lékaři, až když se problém opakuje či protáhne? Proč vůbec nohy otečou?

MUDr. Petr Vařejka: Děsit se jistě ihned nemusíte, jednorázový otok například po větší námaze (sport, turistika), který do druhého dne odezní můžete nechat bez povšimnutí, v tomto případě se o žilní onemocnění velmi pravděpodobně nejedná. Jiná situace nastává objeví-li se otok jedné z končetin například po návratu z dovolené, po delší jizdě autem či po delším letu, v tomto případě bych návštěvu lékaře rozhodně neodkládal. Proč vůbec nohy otečou? Pokud jde o žilní onemocnění, tak proto, ze  je porušen odtok krve z postižené končetiny, což je právě funkce žil.

Moderátor: A nejde-li o žíly? Byla jsem svědkem příhody, že paní (cca 35 let) na firemní oslavě vypila jen 1 dcl bílého a najednou jí praskl pásek u sandálů, jak jí otekla jedna noha. Druhý den byla fit a nikdy se to neopakovalo. Prý ani předtím se jí to nestalo.

MUDr. Petr Vařejka: Těch dalších příčin je celá řada. Od onemocnění lymfatických cév, zanětů (tzv. "růže"), onemocnění jater, ledvin, srdce, ortopedických onemocnění apod. Jednoznačné vysvětlení příhody vaší známe nemám.

Moderátor: Jsou problémy se žilami dědičné?

MUDr. Petr Vařejka: Velmi často se o jisté vrozené dispozice jedná.

Moderátor: Jak je to s lidmi, kteří v době léčby zánětu žil medikamenty na zředění krve přijdou k úrazu, nelze odložit operaci a jiné katastrofické scénáře, jak si lékaři poradí se srážlivostí krve?

MUDr. Petr Vařejka: Cilkanol je lékem podpůrným, ředění krve neovlivňuje, spíše warfarin a pelentan. Pokud nemocný takové léky užívá a plánuje se nějaký chirurgický výkon nebo třeba jen vytržení zubu, je nutno tyto léky na minimálně 3 dny vysadit a po výkonu opět nasadit. Pokud jde o nějakou katastrofickou situaci, lze ji zvládnout pomocí preparátů, která krevní srážlivost rychle upravují.

Sova: Antikoncepce je dobrá i špatná. Zajímá mě, zda mohu dostat trombózu, když používám pesar.

MUDr. Petr Vařejka: Z hlediska rizika trombozy je pesar zcela bezpečný.

Dagmar: Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat , z jakého důvodu se po operacích bandážují dolní končetiny a doporučuje se je mít podložené.Děkuji

MUDr. Petr Vařejka: Dobrý den. Každá operace je vyloženě rizikovou situací pro vznik žilní trombozy. Bandáž končetin, je-li správně provedená a zvýšení polohy končetin nad úroveň srdce jsou velmi dobrým opatřením, které riziko trombozy v této krizové situaci snižují.

Lenka: Dobrý den.Ráda bych se zeptala, jaká antikoncepce je z hlediska trombózy nebezpečná?

MUDr. Petr Vařejka: Zvýšené riziko vzniku trombózy sebou nese užívání preparátů hormonální antikoncepce.

Romana Kubíčková: Dobrý den, jsem 3 roky po operaci žil na obou končetinách. Žíly mám znovu, nohy mi otékají, svědí, pálí a mám pocit tíže. Je mi 38 let a na dotaz obv. lékaři co mám dělat mi bylo řečeno, že se to stává. Nevím co s tím, protože nejen z estetického hlediska mi to vadí, ale i kvůli potížím, které mám. Kam se mám obrátit, nebo jak si pomoci sama ke zmírnění potíží. Beru Anavenol. Děkuji.

MUDr. Petr Vařejka: To, že po odstranění varixů dochází po době ruzně dlouhé k novým potížím je bohužel věc častá, žilní nemoci jsou totiž většinou komplexní a postihují celý žilní systém. Doporučoval bych vyšetření hlubokého žilního systému například ultrazvukem a event. provést další výkon. Nejlépe bude, když nás navštívíte v cévní ambulanci VFN

Moderátor: Otec po zánětech žil už napořád bere cosi na řidší krev. Kdykoliv ale zavadí holení o šlapku na kole, jen velmi těžko staví krvácení. Nepomohlo ani preventivní obalení holeně silnějším oděvem. Pak zase sejmutí obvazu ránu otvírá a tak dokola. Můžete mu poradit?

MUDr. Petr Vařejka: U vašeho otce bych v tomto případě doporučil pravidelné sledování krevní srážlivosti, jestli není například hladina uvedeného léku příliš vysoká. Na druhou stranu je nutno jistá omezení dodržovat. Omezení rizika poranění apod.

Dorota: Dobrý den pane doktore, je mi 60 let a stále mě otékají nohy a bojím se , že mám trombózu. Myslíte si, že to mám z dlouhého stání nebo že to mám od kloubů ? Nevím co mám už dělat, protože to trvá roky a pořád to nemizí. Ráda bych vás navštívila , ale nevím kde a kdy.

MUDr. Petr Vařejka: Doporučuji navštívit naši cévní ambulanci ve VFN na Karlově náměstí v Praze.

Lenka: A má nějaký konkrétní preparát hormonální antikoncepce rizikovější než ostatní, nebo nezáleží na konkrétním preparátu?

MUDr. Petr Vařejka: Paradoxně jsou to preparáty poslední, 3. generace.

Dagmar: Prosím o krátký popis správné bandáže dolních končetin. Není možná prevence pooperační trombózy i nebezpečí trombózy při hormonální substituci pomocí přípravků obsahujících kyselinu acetylsalicylovou?

MUDr. Petr Vařejka: Mělo by jít o bandáž elastickými obinadly až do obou třísel nebo za použití speciálních elastických punčoch. Kyselina acetylosalicylová riziko trombozy lehce snižuje, jako účinnější se jeví preparáty s obsahem heparinů

Romana Kubíčková: Mohu Vás navštívit i bez doporučení obvodního lékaře ? Jsem z Českých Budějovic. Děkuji.

MUDr. Petr Vařejka: Návštěvu v naší ambulanci lze dohodnout na pražském telefonním čísle 2496 2639.

Lenka: A jak poznám, že zrovna já mohu být ohrožena trombózou, ještě před tím, než začnu hormonální antikoncepci používat?

MUDr. Petr Vařejka: Je možno provést rozšířené vyšetření krevní srážlivosti, které je zaměřeno na odhalení vrozených stavů spojených se zvýšenou krevní srážlivostí. V tomto případě bych užívání hormonální antikoncepce asi nedoporučil

Lenka: A toto rozšířené vyšetření mi může provést gynekolog, nebo jen cévní lékař?

MUDr. Petr Vařejka: Ano, toto vyšetření Vám gynekolog může provést, jde o 1 krevní odběr.

Pavel65: Je mi 65 let a mám dotaz, moje partnerka používá při sexu K-Ygel ,zajímalo by mne jestli mohu dostat trombozu penisu, děkuji za odpověd P.

MUDr. Petr Vařejka: Nemůžete.

Lenka: A za jak dlouhou dobu po zahájení užívání hormonální antikoncepce se může trombóza objevit?

MUDr. Petr Vařejka: Jednoznačná odpověď neexistuje, u někoho to jsou týdny, u jiného i několik let. Je nutno si ovšem uvědomit, že užívání hormonální antikocepce je pouze jedním z rizikových faktorů.

Lenka: A ovlivňuje současné kouření a užívání horm.antikoncepce rizika trombózy?

MUDr. Petr Vařejka: Ano, kouření toto riziko ještě dále zvyšuje.

Andrea: Dobrý den přeji, jsem diabetička a někdy mám pocit, že mi nohy otékají. Není tomu pokaždé, ale někdy je to dost znatelné a při podřepu mám pocit, že mi chce kůže prasknout. Dá se to něčím zmírnit?

MUDr. Petr Vařejka: Ano, vhodné je používání elastických kompresivních punčoch a nebo léků, které mají podpůrný vliv na žilní systém. U diabetiků, kde je ovšem často přítomno i postižení tepen je nutno elastické kompresivní prostředky užívat po vyloučení onemocnění tepen. Mohlo by dojít ke zhoršování prokrvování dolních končetin.

Jouda: Pane doktore, mojí snoubence je 23 let a měla trombózu pánve, léčili jí na Karláku a zavedli jí tam nějakou železnou výztuž. Chtěl jsem se zeptat, zda-li mi to nebude vadit při styku. Navíc přestala užívat koncëpci a do postele chodí s bandáží nohou. Nemůže mi to mechanicky ublížit? Co vy na to?

MUDr. Petr Vařejka: Tu výztuž mám možná na svědomí já. Při styku by Vám rozhodně vadit neměla. Na druhou část otázky bych odpověděl takto: Na noc je možno bandáže sundávat...

Andrea: To si tedy nedovedu představit chodit s bandážemi a kompresivními punčochami. Je mi 31 let a nejsem obézní. Dělali mi ultrazvuk tepen a nenašli nic. Takže v tom to snad nebude.

MUDr. Petr Vařejka: Používat současně badnáže a kompresivní punčochy nemá smysl. Postačuje pouze jedno z uvedených. Pokud byl žilní systém dobře vyšetřen a nebyl zde žádný problém nalezen, může se jednat o jiné příčiny otoků dolních končetin.

ondra: Jak dlouho trvá pobyt v nemocnici po operaci žil a kdy mohu nastoupit do práce?

MUDr. Petr Vařejka: Pobyt v nemocnici po operaci žil trvá řádově dny, u někoho je možno provádět tyto výkony prakticky ambulantně.

Dagmar: Jsou stejná rizika pro vznik trombózy u hormonální antikoncepce a u hormonální substituce? Je možné krátce vysvětlit,co vznik trombózu podporuje a čeho se tedy vyvarovat?

MUDr. Petr Vařejka: Dagmar: Obecně rečeno tato rizika jsou podobná. Tromboza je ucpání žíly krevní sraženinou a faktorů, které toto riziko zvyšují je mnoho. Mezi časté a snadno ovlivnitelné patří: Nedostatek pohybu (cesta letadlem, auto apod.), nízký příjem tekutin, infekční onemocnění, kouření u žen, nadváha apod.

Andrea: Může na to mít vliv hladina cukru v krvi?

MUDr. Petr Vařejka: Spíše ne.

ondra: Může souvyset hysteroktomie se zhoršením křečových žil?

MUDr. Petr Vařejka: Spíše ne.

Petra M.: Pane doktore, stále mě zebou nohy nemůžu si je zahřát ani v posteli, musím si vzít dvoje ponožky. Myslíte si, že by se to dalo vyřešit nějakou hadičkou nebo balonkem?

MUDr. Petr Vařejka: Pokud je příčinou Vašich obtíží zhoršené prokrvování dolních končetin, tedy onemocnění tepen, potom toto řešení je možné.

akvals: Pane doktore, bude mi letos padesát let jsem jinak štíhlá, ale nohy mám silné. Ráno když se probudím, tak se cítím dobře a nohy mám celkem obstojné. Ale během dopoledne (mám sedavé zaměstnání u počítače) cítím, jak se mi nohy nalévají a přesně jak popisuje Andrea- při dřepu mám pocit, že mi praskne kůže. Mám i nalitá kolena.Z tohoto důvodu chodím radeji v kalhotech a moc mě to mrzí.Co s tím?

MUDr. Petr Vařejka: Zde se přímo nabízí jako vysvětlení onemocnění žilního systému, doporučuji navštívit například naši cévní ambulanci.

Růžena Nováková: Má třiadvacetiletá vnučka má na vnitřní straně stehna bouličku, která jí někdy zčervená a bolí, myslíte, že by to mohlo mít souvislost s žilami a pokud ano mohla by se u Vás objednat k vyšetření. Mám o ni totiž velkou starost. Děkuji Vám.

MUDr. Petr Vařejka: Mohlo by se jednat o postižení povrchního žilního systému o tzv. flebitidu a k vyšetření se samozřejmě u nás objednat může.

Růžena Nováková: Děkuji Vám pane doktore. Určitě potřebuje, aby se jí někdo ujal. Nevadí, že váží 103 kg?

MUDr. Petr Vařejka: Nadváha je jedním z rizik jak již několikrát zaznělo, ale pro návštěvu u nás to nevadí.

Dagmar: Pane doktore, doporučil byste pravidelné (např. ob den) užívání přípravků na bázi kyseliny acetylosalicylové (Acylpirin, Upsarin, Aspro...)k zamezení vzniku krevních sraženin?

MUDr. Petr Vařejka: Pravidelné užívání nízkých dávek kyseliny acetylosalicylové snižuje riziko vzniku arteriální trombozy, tedy zejmena riziko vzniku infarktu myokardu, je tedy pro vybranou skupinu pacientů velmi prospěšné, ale riziko žilních tromboz takto ovlivněno není.

Moderátor: Děkuji všem za účast, panu doktorovi pak zvlášť za trpělivost a že si na nás udělal čas a doufám, že jsme se dnes "nečetli" naposledy. Na shledanou

Lenka: Děkujeme pane doktore a nashledanou!

MUDr. Petr Vařejka: Děkuji za dotazy, přeji příjemný den

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Diskuse k článku
Kamila

Ano, otokami to začlo a pak jsem na sobě pozorovala malé žilky. Bála jsem se, že to budu po celých nohou, tak jsem se o to začla zajímat a zašla si pro radu do lékárny. Vyzkoušela jsem Priessnitz na žíly a cévy a paráda! Otoky zmizely a žilky pomalu, ale jistě taky odchází :) Takže jsem konečně spokojená

Reagovatpoděkovatnahlásit

17. května 2013, 09:49:38

Ivana

Priessnitz žilní je perfektní! Jeho složení mé nohy "okouzlí" a pak je to uplně o něčem jiném. Nebolí, žilky nové se nevytvářejí a já jsem tak spokojená ;-)

Reagovatpoděkovatnahlásit

21. května 2014, 15:51:24

Hanka

Můžu se zeptat, kde Priessnitz kupujete a za kolik? Nohy mám oteklé ikdyž nic nedělám a jsem jen doma, tak pořád hledám a zatím mě nic moc nepomohlo, proto bych ho ráda vyzkoušela.

Reagovatpoděkovatnahlásit

17. června 2014, 10:39:57


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Nové články emailem
Anketa
Dokážete vyjmenovat alespoň tři typické varovné příznaky cévní mozkové příhody?
Zatím hlasovalo 48 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Petr z Plzně (Klasická léčba (chirurgická operace, ozařování, chemoterapie)) 12. prosince 2017, 19:21:42

    Dekuji Mariko. Na ORL mi rekli,ze nevedi jak mi pomoci,ze se to nekdy stává. S tim v hlave to… Diskutovat

  • Roman (Máte někdo zkušenosti s novým lékem CHAMPIX?) 11. prosince 2017, 22:52:24

    Víš Greeno ono to teď frčí někde jinde a už rok. Diskutovat

  • Tomas (Operace hemoroidů) 12. prosince 2017, 22:33:54

    Jsem po operaci 2 den vecer.. tu bolest bych nepral ani nejhorsimu nepriteli. Bez kapacky se neda… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce