Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Oteklé oči prozradí nemocnou štítnou žlázu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 94196x )

Oči jsou klíčem k diagnostice mnoha chorob celého organismu. Na jejich barvě a stavu duhovky se dá závažná nemoc poznat i několik let předtím, než se projeví v chronickém stádiu.

shutterstock.com

Na očích se nepozná jen emoce člověka, ale i mnoho chorob:

  • Pleť v okolí očí je velmi jemná, proto se na ní nejvíce odráží únava, stres, dehydratace, přibývající léta i poskytovaná péče.
  • Papírově tenká a vrásčitá kůže prozrazuje, že oči příliš zatěžuje sluneční záření, velké váčky pod očima mohou signalizovat špatný stav vnitřních orgánů.
  • Vodnaté váčky poukazují na špatně pracující ledviny a tukové na přemíru hlenu a tuku v ledvinových tkáních.
  • Kruhy pod očima mohou souviset s vyčerpáním a poukazovat na špatnou činnost jater, ale mohou být i naprosto neškodné a geneticky dané.
  • Otoky očí se objevují například při nedostatečné funkci štítné žlázy.
  • Každé ráno napuchlá oční víčka žalují na nedobrý stav ledvin.
  • Zduření pod víčky signalizuje nahromadění hlenu v močovodech, vaječnících či v děloze, které vytváří prostředí pro aktivitu bakterií a vznik zánětů.
  • Drobné žlutobělavé skvrnky na vnitřním okraji víček (xantelasmata) prozrazují poruchu metabolismu lipidů, aterosklerózu (onemocnění tepen) i onemocněních jater.

„Během komplexního očního vyšetření je možné odhalit nádory na mozku, například nádor hypofýzy, nitrooční nádory, některé druhy leukémie, infekční onemocnění typu borelióza či toxoplazmóza nebo pásový opar. Možné je rozpoznat i počínající autoimunitní onemocnění, která postihují nejprve oči, poté ledviny, srdce, kůži a pohlavní orgány. V některých případech odhalí vyšetření zraku také virus HIV,“ vysvětluje primářka oční kliniky NeoVize Věra Kalandrová.

Geny skryté ve vláknech duhovky

Oko je v řadě případů první signál, který zaznamenává degeneraci vnitřních orgánů. A to dokonce čtyři až pět let před vznikem chronického stavu onemocnění. Když se podíváte na duhovku, vidíte, že je složená z vláken paprsčitě vybíhajících z panenky. U některých očí jsou tato vlákna nahuštěná na sobě, a u jiných jsou daleko od sebe. Toto je velmi důležitá vlastnost, která určuje sílu genetické konstituce. Úplně zdraví lidé mají jednotnou barvu duhovky a vlákna nahuštěná v bezprostřední blízkosti, bez známek porušení. Pokud je barva duhovky celistvá, ale vlákna začínají vykazovat uvolněnou stavbu, naznačuje to občasné zdravotní problémy. Větší náchylnost k onemocněním se projevuje odbarvením, barevnou nerovností, pigmentovými ložisky nebo deformacemi ve vláknech. Na pohled patrné mezery už svědčí o zdravotních potížích vyžadujících trvalé ošetření.
Jednotlivé části duhovky se vážou k orgánům nebo funkcím lidského těla:

  • První od panenky má vztah k žaludku, druhá ke střevům, třetí ke krevnímu a míznímu systému. Čtvrtá ke žlázám a tělním orgánům, pátá ke svalům a šestá (nejdále od středu) se vztahuje ke kůži a vyměšování.
  • Levá duhovka odpovídá levé straně těla. Obecně se dá říci, že stav orgánů a funkcí horní části těla se zrcadlí v horní části duhovky a orgány a funkce dolní části těla v dolní části duhovky.
  • O bílých skvrnách na duhovce se předpokládá, že vznikají následkem zánětu, přílišného dráždění a stresu. Tmavé skvrny se prý objevují, když některá část těla nepracuje správně. 
banner_ks_poradna.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce