Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Oživování: Jak postupovat při záchraně dospělých

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 17557x )

Pravidla pro resuscitaci se mění každých pět let, proto přinášíme a budeme přinášet v současnosti platné postupy. Článek MUDr. Macharta přináší nejen aktuální informace, ale celý postup popisuje velmi názorně a poutavě. Vrtalo vám třeba hlavou, jak poznáte, že stlačujete hrudní kost 100x za minutu? Teď už budete vždycky vědět, že se máte držet rytmu jedné vánoční písničky.

shutterstock.com
Základní podporou životních funkcí rozumíme pokus o oživení postiženého bez použití pomůcek užívaných k těmto účelům většinou profesionálními záchranáři. Jedná se většinou o laické oživování. Zde máme k dispozici pouze pomůcky určené k ochraně zachránce, které jsou obsaženy v autolékárničce nebo dobře vybavené jakékoliv další lékárničce. Jedná se o resuscitační roušku nebo masku a gumové rukavice.

Schéma resuscitace dospělých

1. Přistupuj bezpečně

Je zásadní, aby zachránce svým konáním neohrozil sebe nebo jiné osoby. Je to základní pravidlo poskytování první pomoci obecně. Jsou případy, kdy byl zachránce na dálnici sražen projíždějícím vozidlem, když se snažil poskytnout pomoc jinému řidiči v havarovaném vozidle.

2. Zhodnoť odpověď

Zachránce zjišťuje, zda je nemocný při vědomí. Postiženého oslovíme a zatřeseme jeho rameny. Jestliže neodpovídá a neprobírá se, je v bezvědomí a přistoupíme k dalšímu kroku.

3. Přivolej pomoc

Požádejte o pomoc kolemstojící. V dané situaci oslovujeme případné kolemstojící adresně ("Vy pane v tom červeném svetru…"). Požádáme-li o pomoc způsobem: "Pojďte mi, prosím, někdo pomoci!", většinou se žádné pomoci nedočkáme, naopak kolemstojící odejdou.

4. Uvolni dýchací cesty

Podle současných doporučených postupů to předpokládá zaklonit postiženému hlavu a předsunou čelist (snažit se předsunout dolní zuby před horní).Tímto manévrem u naprosté většiny zachraňovaných uvolníme tzv. "zapadlý jazyk" a zprůchodníme dýchací cesty.

5. Zkontroluj dýchání

Přesvědčit se lze pohledem (zvedá se hrudník zachraňovaného), poslechem (po přiložení ucha k ústům zachraňovaného slyšíme dýchání) nebo pocitem (po přiložení ucha k ústům zachraňovaného cítíme proud vydechovaného vzduchu). Zjištění, zda nemocný dýchá, by nemělo trvat déle než 10 vteřin. Pokud si po této době nejsme jisti, zda nemocný dýchá normálně, jednáme jako by nedýchal vůbec. Při bezdeší nebo nenormálním dýchání pokračujeme dalším bodem. Pokud postižený dýchá, uvedeme jej do stabilizované polohy (po novu zotavovací – pouze jiný název pro stabilizovanou) a sledujeme jej do příjezdu odborné pomoci. Pokud mezitím dýchat přestane, pokračujeme zase dalším bodem.

6. Volej 155 nebo 112

Rozdíl mezi těmito čísly je ten, že 112 je číslo integrovaného záchranného systému, jehož složky jsou zdravotnická pomoc, policie a hasiči. Číslo 155 je číslo přímo na rychlou záchrannou pomoc, kde se rychleji bez přepojování dočkáte pomoci či rady.

7. 30 kompresí hrudníku

znamená zahájení oživování. Komprese provádíme hranou dlaně mezi dlaní a zápěstím jako pístem. Postižený leží na rovné pevné podložce (nejlépe na zemi tak, abychom k němu mohli ze všech stran), hranu dlaně přikládáme na hrudní kost ve výši její dolní části (u mužů pod spojnici bradavek) a stlačujeme hrudník do hloubky 4 – 5 cm frekvencí 100x za minutu - rytmus vánoční písně "Rolničky".

8. 2 umělé dechy

následují po 30 kompresích hrudníku. Před prodechnutím znovu zprůchodníme dýchací cesty záklonem hlavy a předsunutím čelisti jak bylo popsáno v bodě 4. Zde navíc musíme stisknout nos při umělém dýchání z úst do úst, nebo ucpat dlaní ústa při dýchání z úst do nosu. Pak dvakrát vdechneme zachraňovanému do úst nebo do nosu objemem okolo 500 ml, což je normální dechový objem dospělého. Při vdechu by měl být znatelný pohyb hrudníku. Velké objemy jsou však chybou.

Komprese hrudníku se střídají s umělými dechy v poměru 30:2 do té doby, než:

  • přijede odborná pomoc nebo
  • dojde k vyčerpání zachránců nebo
  • obnovíme životní funkce – účinný oběh


Čtěte příště: Jak postupovat u dětí


Byli jste někdy nuceni tyto znalosti použít? Podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo nám napište!

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Wanita

Slam duiknn like Shaquille O'Neal, if he wrote informative articles.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce