Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Padají vám vlasy po porodu?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3312x )

Jste těhotná nebo těsně po porodu a všimla jste si, že se vám nejenom změnila kvalita vlasů, ale padají vám mnohem více, než je obvyklé. Nemusíte panikařit, jde o normální jev, který není nevratný.

shutterstock.com

Příčiny nadměrného padání vlasů

Za vše mohou hormony, a to jak jejich zvýšená činnost během těhotenství, tak jejich následný prudký pokles po porodu. Během těhotenství jsou zvýšeně produkovány ženské pohlavní hormony a jejich hladina má vliv na celý organismus, včetně vlasové pokrývky. Během prvních 2-3 měsíců těhotenství vlasy spíše padají. Některé ženy pozorují, že se jim vlasy méně mastí, někdo pozoruje pravý opak. Obecně během těhotenství ke změně vlasů dojde, ale jakým směrem, je těžké dopředu odhadnout. Po porodu vlivem rychlého poklesu  gestagenních hormonů dochází ke zvýšenému vypadávání vlasů - nejvíce kolem 4. měsíce. Časem se tento stav upravuje tak, jak se upravují hormonální hladiny. Tento stav trvá cca do půl roku od porodu, maximálně do 1 roku. Kvalita se také časem srovná se stavem před těhotenstvím.

Svůj podíl na padání vlasů mají i vlasy samotné

Vlasy rostou ve 3 stadiích - aktivní růstová fáze, přechodné stadium a následně klidová fáze, která trvá 3 měsíce a na jejím konci vlas vypadne. V těhotenství se dostane velká část vlasů do klidového režimu, kdy tolik nepadají ani nerostou. A po porodu najednou dojde ke zvýšenému výpadu těchto ‚klidových‘ vlasů. Na druhou stranu té době již rostou i vlasy nové, čili není důvod se znepokojovat - vše se časem srovná do normálu.

Obecně lze ale říci, že se jedná o přirozený a čistě fyziologický stav. Ženy by si měly uvědomit, že těhotenství a následný porod je velkým zásahem do organismu, díky kterému mu už na obnovu vlasů nezbývá tolik sil.

Čtěte také: Spontánní porod po císařském řezu

Kdy navštívit lékaře

Rozhodně by vypadávání nemělo dospět do stavu, kdy žena zpozoruje lysá (tzv. alopetická) místa na hlavě - tam už může jít i o porušenou činnost štítné žlázy nebo jiný skrytý problém. V případě, že chcete mít jistotu, navštivte kožního lékaře. Pokud by lékař měl pochybnosti, může doplnit laboratorní testy na štítnou žlázu, případně zhodnocení vlasů, tzv. trichogramem - kde se zjistí, v jaké fázi růstu se vlasy nacházejí.

Čtěte také: Jak bojovat s oslabenou imunitou v těhotenství

Jak zabránit padání vlasů nebo ho alespoň zmírnit?

1. Vhodné je vlasy odlehčit - zkrátit, prostříhat. Nebarvit, případně pouze přírodními barvami. Dopřát vlasům balzám nebo nějaké regenerační sérum.

2. Konzumovat pestrou stravu - hlavně potraviny, obsahující stopové prvky. Proti padání vlasů působí především omega-3 mastné kyseliny, vitaminy A a C, proteiny, ale také látky jako železo a zinek. Do jídelníčku zařaďte ryby (alespoň dvakrát týdně a ideálně ty tučnější mořské – lososa a tuňáka). Vhodná je konzumace lněných a slunečnicových semínek a ořechů (ideálně nepražené a nesolené pekanové ořechy, para ořechy nebo mandle). Ze zeleniny obnovuje hustotu vlasů brokolice a dýně. Vhodná jsou také vejce – kromě vysokého obsahu bílkovin podporuje tvorbu biotinu, který obnovuje hustotu vlasů. Případně zvolte doplňky stravy obsahující tyto prvky - vhodná je i aminokyselina methionin.

3. Zvolit šampon proti vypadávání vlasů - na trhu jich je nepřeberné množství. Těmito kroky padání vlasů zřejmě nezastavíte, ale mohlo by se alespoň zmírnit a zvýšená péče vlasům jen prospěje.

Hlavně buďte v klidu a nepočítejte vypadané vlasy!

Čtěte také: Poporodní deprese

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce