Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Paměť vám zachrání i sklenka červeného vína

( Renata Vyšínová | přečteno: 12665x )

Za to, zda a jak rychle budete ve stáří trpět poruchami paměti a demencí, může z velké části dědičnost. Je ale několik způsobů, které mohou nástup potíží oddálit. Jednou z těch příjemnějších je pravidelná konzumace červeného vína.

shutterstock.com

K lepší paměti i ve vyšším věku si můžete dopomoci těmito nenáročnými metodami:

1. Zrychlete krevní oběh

Sportujte, choďte rychle, můžete i tančit, jezdit na kole nebo vynechat jízdu výtahem a chodit do schodů. „Jakýkoli způsob zrychlení krevního oběhu je dobré, protože tím současně zlepšíte prokrvení a výživu mozku,“ radí MUDr. Vanda Franková z Psychiatrické léčebny Dobřany.

2. Cvičte mozek

I ve vyšším věku je vhodná chvíle pro učení se nových věcí. „ Vzdělání a vzdělávání působí jako jednoznačný ochranný faktor před rozvojem demence. Jak tělesné, tak duševní aktivity je lépe provádět v kolektivu, kde nás zároveň obohacují sociální vztahy a spoluprožívání starostí i radostí,“ říká MUDr. Franková.

3. Dopřejte si Středomoří

Aktuálně odborníci propagují trend středomořské kuchyně s dostatkem zeleniny, lehkým rybím masem, olivovým olejem, sklenkou červeného vína. „Důležité je jíst s mírou, vyhýbat se různým chemickým dochucovadlům a náhražkám,“ dodává lékařka.

Obezita zvyšuje riziko demence. Víc se dozvíte v tomto článku.

4. Pravidelné návštěvy u praktického lékaře

Preventivní prohlídky slouží k včasné diagnostice a léčbě např. vysokého tlaku, srdečního selhávání, vyšší hladiny cukru apod., tedy faktorů, které mohou samy o sobě vést ke zhoršení mozkových funkcí.

5. Omezte léky i kouření

„Některé běžně užívané léky mohou mít neblahý vliv na paměť a další mozkové funkce, např. některá sedativa nebo léky na spaní. Proto by jejich užívání mělo být jen příležitostné, krátkodobé nebo by měl člověk raději konzultovat s lékařem jiné alternativy,“ doporučuje Vanda Franková. Na prokrvení mozku má negativní vliv i kouření, stejně jako nadměrné pití alkoholu, takže i je omezte.

Co je mírná kognitivní porucha

Znamená lehké zhoršení paměti nebo jiných mozkových poznávacích funkcí, které lze objektivně zjistit podrobným vyšetřením. Člověk zůstává nadále soběstačný, i když může mít již určité potíže při některých aktivitách, vypomáhá si různými pomůckami, jako jsou poznámky, lístečky, seznamy atd. „Mírná kognitivní porucha může být prvním projevem počínající Alzheimerovy nemoci nebo jiné choroby mozku a přejít do demence,“ varuje MUDr. Franková.

Zapomenete všechno, co nemáte napsáno? Pak jděte k lékaři - bez ohledu na to, kolik vám je.

Poruchy paměti lze lépe léčit v počátcích

Mírnou kognitivní poruchou trpí téměř dvacet procent populace nad 65 let, s rostoucím věkem její výskyt stoupá. Léčba mírné kognitivní poruchy a demence musí být komplexní. „Čím dříve s ní začneme, tím větší je naděje na úspěch. Lze zmírnit příznaky, zastavit či zpomalit zhoršování mozkových funkcí. Nejlepší je včasná prevence nebo zahájení léčby v nejranějších stadiích nemoci, tedy ve stadiu mírné kognitivní poruchy,“ vysvětluje lékařka.

 O příznacích Alzheimerovy choroby si můžete přečíst zde.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Mirka

Mě pomohlo GinkgoMax. Četla jsem si o něm hodně a proto mě zajímalo, jestli pomůže i mě. A pomohlo  Navíc na sobě cítím i zlepšení s ledovýma rukama na které jsem trpěla už delší dobu, takže jsem moc spokojená.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Alzheimerova choroba

Výskyt Alzheimerovy choroby se uvádí u 6 % osob ve věku 60 let, 10 % u osob 75 až 85 let a 20 % u osob starších 85 let. Muži a ženy jsou postiženi stejnou měrou. Jde o chorobu progresivní, to znamená, že se jednotlivé příznaky pozvolna a stále zhoršují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce