Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Paprika roční

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 11664x )

Pro papriku je charakteristický vysoký obsah alkaloidů, z nichž mezi nejvýznamnější patří kapsaicin.

(Hippophaë rhamnoides L.)



V práškové formě se užívá 0,1 g 3 krát denně.

Užívaná část

plod Plod    (Fructus capsici)

Sběr a sušení

Po dozrání plodu, tedy zčervenání, sbíráme papriku za pěkného počasí, necháme uschnout při teplotě nepřevyšující 35 st. C.

Paprika roční

Jak vypadá

Jednoletá rostlina, která se pěstuje. Větvená lodyha může dosahovat až půl metru. Listy jsou sytě zelené, eliptického tvaru, vyrůstají na poměrně dlouhých řapících. Stopkaté květy vyrůstající za listy mají bílou barvu a nejsou příliš nápadné. Plodem je bobule, v době zralosti sytě červená.

Kde se rostlina vyskytuje

Paprika se pěstuje.

Co paprikový plod obsahuje

Pro papriku je charakteristický vysoký obsah alkaloidů, z nichž mezi nejvýznamnější patří kapsaicin. Z ostatních látek je významný vysoký obsah silice, vitamínů, flavonoidů a dalších sloučenin, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na náš organismus.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Do Evropy se paprika dostala po objevení Ameriky. Byla hodnocena jako jeden z nejcennějších objevů z Mexika. Nejprve se využívala jako koření, později i jako léčivka při otocích, zimnici, k podpoře zažívání a posílení nervového systému. Používala se při léčbě alkoholismu a závislosti na opiu.

Dnes: Papriku lze použít vnitřně i zevně.

Vnitřně: Paprika má velmi široký účinek. Při požití podporuje tvorbu slin a trávicích šťáv, zvyšuje prokrvení v trávicí trubici, stimuluje uvolňování hlenu, tlumí množení choroboplodných mikroorganismů v trávicí trubici. Díky tomu je velmi vhodná při poruchách trávení zapříčiněných nedostatečnou produkcí trávicích enzymů, zlepšuje činnost střev a žaludku, používá se v rekonvalescenci (zotavování po nemoci). Tím, že místně překrvuje, odvádí škodlivé látky z těla a doplňuje léčbu vředového onemocnění žaludku a dvanáctníku. Paprika zlepšuje krevní cirkulaci a obranyschopnost těla.

Zevně: Při kloubních a svalových bolestech.

Pozn.: Kapsaicin je předmětem výzkumů, které potvrzují jeho silný účinek proti bolesti. Naše babičky doporučují přidávat ostrou papriku v malém množství do každého slaného jídla, aby se ideálně využilo také její preventivní působení.

Foto: Internet

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce