Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Depresivní příznaky se objeví u více než poloviny pacientů s Parkinsonovou chorobou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3937x )

Výskyt deprese u pacientů s Parkinsonovou chorobou výrazným způsobem ovlivňuje tíži, progres a mortalitu základního onemocnění a také průběh léčby. Z těchto důvodů je nutné věnovat příznakům deprese pozornost, včas je rozpoznat a zahájit odpovídající léčbu.

shutterstock.com

Deprese je stav charakterizovaný patologicky skleslou náladou se snížením aktivity a životního elánu. Tato patologická nálada má mít trvání alespoň 2 týdny.

Čtěte také: Překvapující příznaky deprese

Příznaky deprese

Mezi hlavní příznaky patří především ztráta zájmu a potěšení z vykonávaných aktivit, patologická smutná nálada, pokles energie. Přidružuje se i ztráta sebeúcty, pocity viny nebo sebeobviňování, sebevražedné myšlenky, zhoršení chuti k jídlu a poruchy spánku.

Hlavní příznaky

  • depresivní nálada v míře jednoznačně abnormální pro daného jedince, přítomná po většinu dne a téměř každý den, značně ovlivněná okolnostmi a trvající alespoň 2 týdny
  • ztráta zájmu nebo potěšení při aktivitách, které jsou normálně příjemné
  • pokles energie nebo zvýšená unavitelnost

Vedlejší symptomy

  • ztráta sebedůvěry nebo sebeúcty
  • bezpředmětné prožívání výčitek proti sobě samému nebo pocitů nadměrné a bezdůvodné viny
  • opakované myšlenky na smrt nebo sebevraždu nebo jakékoliv suicidální chování
  • stížnosti nebo důkazy svědčící o snížené schopnosti myslet nebo soustředit se, o nerozhodnosti nebo váhavosti
  • změna psychomotorické aktivity s agitovaností nebo zpomalením (ať již hodnocené subjektivně nebo objektivně)
  • poruchy spánku jakéhokoliv typu
  • změna chuti k jídlu (snížení nebo zvýšení) s odpovídajícími změnami hmotnosti

Čtěte také: První příznaky Parkinsonovy choroby jsou nenápadné

Diagnostika deprese není snadná

Deprese často doprovází již iniciální stadia Parkinsonovy choroby, někdy i předchází vývoj jasných motorických příznaků. Další vrchol výskytu deprese je pak v pozdní fázi onemocnění. Úzkostné stavy vznikají i v návaznosti na sníženou soběstačnost a nutnost využití pomoci další osoby.

U Parkinsonovy choroby se depresivní příznaky často špatně odlišují od motorické parkinsonské symptomatiky, přesto bylo zjištěno, že tíže deprese nekoreluje s hybným postižením. Pacient často přisuzuje duševní problém základnímu onamocnění nebo své psychosociální situaci, eventuálně potížím s adaptací na nově vzniklou situaci.

Proto je nutné při jakékoliv pochybnosti konzultovat potíže s lékařem. Problém však může být i vztah lékaře a nemocného. Vzhledem k tomu, že Parkinsonova choroba je běh na dlouhou trať, je velmi důležité si zvolit takového lékaře, ke kterému bude mít pacient důvěru.

Typický pacient s depresí se i přes dobře kompenzovaný hybný stav cítí nevýkonný, unavený. Deprese tedy podstatně snižuje kvalitu života.

Čtěte také: Léčba Parkinsonovy choroby - hluboká mozková stimulace a Duodopová pumpa

Léčba deprese

Základním předpokladem pro zvládnutí deprese je její rozpoznání. První změny obvykle zaregistruje okolí nemocného, je tedy vhodné na ně upozornit. Léčba bývá obvykle účinnější, čím dříve je zahájena.

Obecně platí, že vlastní léčba deprese by měla zahrnovat biologickou a psychosociální terapii a doporučení režimových opatření (kaloricky vydatné stravy, pravidelného cvičení).

Biologickou terapií akutní epizody máme na mysli léčbu antidepresivy, nejvíce se uplatňují preparáty SSRI, anxiolytika. Volba antidepresiva musí být přísně individuální.

Elektrokonvulzivní terapie (ECT) je v léčbě deprese účinná a přechodně zlepšuje motoriku. Antidepresivní účinek ECT v léčbě deprese při PN je výrazný, ale často jen krátkodobý a byly rovněž zaznamenány případy deliria indukovaného elektrokonvulzivní terapií. ECT lze použít přímo v léčbě PN, efekt však bývá pouze dočasný.

Popsán je antidepresivní efekt některých agonistů dopaminu (pramipexol, pergolid).

Důležité místo v léčbě deprese zaujímá psychoterapie.

Zdroj: www.psychiatriepropraxi.cz, www.neurologiepropraxi.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce