Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Parkinsonova choroba: V léčbě pomáhá i tanec

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3922x )

Parkinsonova choroba je progresivní degenerativní onemocnění, což znamená, že má tendenci se časem zhoršovat. Navzdory rozsáhlému výzkumu v současnosti není dostupný lék, který by dokázal nemoc vyléčit, ale je několik způsobů, jak příznaky zmírnit. A jedním z nich je tanec, který pomáhá korigovat a udržovat v kondici motorické dovednosti.

Dobrá rada
shutterstock.com

Při Parkinsonově nemoci odumírají v mozku buňky tvořící dopamin, který zajišťuje přenos nervových signálů. S jejím rozvojem se objevují závažné potíže s chůzí i prováděním každodenních jednoduchých úkonů. Nemoc je dost stigmatizující a lidé se stydí, že ji mají. Právě pohyb a tanec může těmto pacientům pomoci s touto nemocí, spojenou s nezvladatelným třesem a postupným duševním úpadkem, bojovat.

Čtěte také: První příznaky Parkinsonovy choroby jsou nenápadné

Taneční terapie

Původně lékaři posílali pacienty s Parkinsona do posilovny, na plavání a běžecký pás, ale až při tanci byli nemocní více ochotni pokračovat na pravidelné bázi. Vnější podněty, jako je hudba, obcházejí oblasti mozku postižené chorobou a aktivují části související s pohybem. Pravidelné tancování má tedy prokazatelně lepší výsledky než obyčejné cvičení. Lidé s Parkinsonovou chorobou mohou mít problémy s koordinací, a právě hudba a pohyb dokážou podle lékařů dostat jejich mozek do rovnováhy a odstranit pohybové problémy.

Výhodou tance může být rytmus, potřebný výkon ale i družnost. Díky tomu se pacienti dokáží pohybovat plynulým způsobem, zlepší se jejich rovnováha, pohyblivost a celkově kvalita života. Pro pacienty je pak snazší změnit směr a znovu se pohnout po zastavení.

Pozorování a napodobování hraje důležitou roli v tanci a několik studií zaznamenalo aktivaci lidských zrcadlových neuronů během učení nebo provádění pohybu. Během taneční lekce pacienti pozorují a imitují pohyby, které jsou předváděny lektorem tance. Lekce obsahuje pohyby, které pacienti vykonávají každý den a prostřednictvím opakování jsou motorické programy uloženy.

Touto cestou jsou motorické funkce díky aktivaci zrcadlových neuronů při tanci zlepšeny. Neurony jsou hlavně aktivovány, když je pohyb jako takový vnímán esteticky.

Je známo, že lidé, kteří tančili celý život, mají lepší rovnováhu a méně variabilní chůzi, než ostatní. Ukázalo se, že tanec zaměřený na zlepšení rovnováhy je úspěšný u starších lidí. Dále také zlepšuje sílu a flexibilitu, ačkoli to není hlavní specifikum během taneční hodiny. Tanec může zlepšovat kardiovaskulární systém a při dostatečné intenzitě může sloužit jako forma aerobního cvičení.

Tanec v sociálním pozadí zlepšuje motivaci a díky tomuto důvodu je excelentní formou cvičení pro pacienty s PN.  

Čtěte také: Léčba Parkinsonovy choroby - hluboká mozková stimulace a Duodopová pumpa

Neodmyslitelnou součástí tance je hudba

Je známo, že sluchové podněty mají důležitý dopad na pohybový systém, zlepšení zahájení chůze, rychlost a tempo chůze a také na snížení tzv. freezingu, který se projeví jako náhlé „přimrznutí“ pacienta k podlaze, kdy není schopen udělat další krok. Sluchové podněty pravděpodobně obchází nefunkční smyčku z bazálních ganlií do suplementární motorické oblasti. Pravidelný a očekávaný rytmus se silnými údery aktivují regiony v mozku, nejspíše prostřednictvím subkortikální akustiko - motorické cesty. Hudba je spojena s emocemi, což může ovlivnit aktivitu autonomního nervového systému a mít dopad na imunitní systém.

Parkinsonské pohybové zadrhování může krásně reagovat na rytmus a tok hudby.

Ve studii z roku 2007 pacienti potvrdili, že jim hudba pomáhá se zahájením pohybů, údery v hudbě napomáhají udržet je v rytmu a celkově pro ně byla hudba příjemná.

Čtěte také: Depresivní příznaky se objeví u více než poloviny pacientů s Parkinsonovou chorobou

Pohyb tanečního partnera a fyzický kontakt slouží jako podněty pro zlepšení stavu

Pohyb ve dvojici (tedy typicky tanec) je výhodnější než individuální cvičení. Taneční partner zajišťuje tančícímu pacientovi stálou oporu a pomoc. Pomáhá provádět jiné pohyby, než můžeme dělat každý sám; tím se do mozku dostávají nové podněty. Navíc je tanec koordinačně náročnější než chůze nebo jízda na kole a naučit se ho vyžaduje větší zapojení rozumových funkcí. Nezanedbatelný pozitivní přínos má také hudba a důležitý je i sociální aspekt tance, tedy setkávání se s lidmi, společenský život, zábava.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Docent Jan Roth: Pohled na Parkinsonovu nemoc dostal v posledních letech nový směr

Trpíte chronickou zácpou, nejste zrovna přeborníci v určování vůní, máte opravdu neklidný spánek a cigarety, káva a čaj vám nic neříkají? Podle vědeckých studií byste mohli onemocnět Parkinsonovou chorobou o něco pravděpodobněji, než ostatní. „Víme o této chorobě rozhodně víc, než před pětadvaceti lety, kdy jsem se na ni specializoval, ale to proč lidé onemocní, na to odpověď stále chybí,“ říká v rozhovoru Doc. MUDr. Jan Roth, CSc., vedoucí Centra extrapyramidových onemocnění Neurologické kliniky VFN Praha.

Lékaři došli k překvapivému závěru, že Parkinsonova nemoc začíná v nose

Parkinsonova nemoc nezačíná v mozkových centrech řízení pohybu, ale v nervových buňkách, které zajišťují čich. Poté patologické změny postupují do žaludku a následně přes bloudivý nerv do mozku.

Rehabilitace pomáhá při léčbě Parkinsonovy choroby

Parkinsonova nemoc je chronické progresivní onemocnění nervové soustavy, které se projevuje typickou poruchou hybnosti. Zásadním způsobem ovlivňuje život nejen pacienta samotného, ale i celé jeho rodiny. Vede velmi často k invalidizaci pacienta a k jeho společenské izolaci. Toto závažné onemocnění připomíná každoročně Světový den Parkinsonovy nemoci, který letos připadá na 11. dubna.

Parkinsonova nemoc - pokroky v neurologické péči

V roce 1817 definoval James Parkinson příznaky choroby, která dodnes nese jeho jméno. Celosvětově je vynakládáno značné úsilí na zjištění příčin vzniku a hledání léčby této doposud nevyléčitelné nemoci. V ČR trpí Parkinsonovou nemocí (PN) přibližně kolem 15 tisíc lidí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce