Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Parodontitida

(MUDr. Jana Piptová | přečteno: 4688x )

Parodontitida, lidově parodontóza, je velmi rozšířené onemocnění tzv. závěsného aparátu zubu. Není-li včas zahájena léčba, může parodontitis způsobit ztrátu i jinak zdravých zubů.

shutterstock.com

Zuby jsou v čelisti uchycený zvláštním způsobem, aby se masivní tlak vznikající při žvýkání rovnoměrně přenášel přes čelistní kosti na celou lebku. Pomáhá tomu tzv. závěsný aparát zubu neboli periodontium. Tento aparát je tvořen především jemnými vlákny, kterými jsou kořenu zubů upevněny v jamce čelisti. Zuby tedy nejsou s čelistí srostlé na pevno, ale drží pomocí miliónů těchto mikroskopických vláken, které fungují podobně jako tlumiče u motorových vozidel. Při zatížení zubů se zub mírně pohne ve směru tlaku a síla se přenáší na pružící vlákna.

Paradontitida


Paradontitida je zánětlivé onemocnění při kterém bakterie napadají a ničí popsaná vlákna a okolní kost s dásní.  Bakteriální infekcí je pak ohrožen i celý lidský organismus, protože bakterie dokáží přes poškozené struktury pronikat do krevního řečiště a odtud do celého těla. Jedná se tedy o jev, který dlouhodobě zatěžuje imunitní systém.


Jak parodontitida vzniká?

Jen zcela výjimečně jde o tzv. agresivní parodontitis, způsobenou agresivními bakteriemi. Tato vyžaduje i léčbu antibiotiky. V drtivé většině případů však parodontitis vzniká na podkladě špatné ústní hygieny. A to tehdy, když člověk zapomíná, nebo neví, že je nutné čistit hlavně mezizubní prostory a žlábek mezi zubem a dásní, tzv. sulkus. Tam se totiž drží nejvíc bakterií. S těmi organismus začne bojovat tak, že dojde k zbytnění (otoku) dásní a zvýšenou produkcí tekutiny v sulku. Dásně zbytnělé zánětem nazýváme gingivitis. Toto stadium je zcela vratné, pokud člověk podstoupí profesionální čištění od kamene a začne doma správně používat kartáčky  - čistit sulkus a mezizubní prostory. Pokud k zlepšení hygieny nedojde, gingivitis plynule přejde v parodontitis. Dojde totiž k tomu, že si organismus uvědomí, že bakteriální infekce kolem zubů ho ohrožuje a tak se začne zubů sám zbavovat. Pomalu doslova rozpustí vlákna a kost kolem zubu, zub se začne kývat a vypadne. Příčinou ztráty většiny zubů tedy není zubní kaz, ale parodontitis!

Prevence

Zapomeňme na pověry, že je parodontitis dědičná. Dědičná je jen nevhodná technika čištění zubů. Pokud vás učila čistit maminka, její informace již dávno nejsou aktuální. Přes deset let jsou na českém trhu mezizubní kartáčky, je to tedy relativní novinka. Zrovna  tak ultra měkké kartáčky, kterými lze vyčistit sulkus, tu dříve nebývaly. Umění čištění zubů je potřeba se naučit u dentální hygienistky, která má moderní informace.

Více se dočtete v aktuálních článcích na téma Ústní hygiena.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce