Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pastinák setý

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 13119x )

Pastinák působí příznivě na celý trávicí trakt, povzbuzuje chuť k jídlu, mírní bolesti střev a je prevencí plynatosti.

(Pastinaca sativa L.)



Příprava čaje

Z plodů: 1/2 čajové lžičky na šálek (200 ml) vody.
Z nati: 1-2 g na šálek vody.
Z kořene: 2 čajové lžičky na šálek vody.

Užívaná část

kořen Kořen    (Radix pastinacae)
plod Plod    (Fructus pastinacae)

Sběr a sušení

Kořen sbíráme po odkvětu rostliny. Rychle umyjeme a usušíme. Plod sbíráme koncem léta nebo na podzim, v době vyzrávání. Stejně jako kořen, také plod rychle usušíme, nejlépe ve stínu.

Jak vypadá

Dvouletá rostlina dosahující výšky asi 1 metr. Kořen je dužnatý, bílé až světle béžové barvy. Přímá lodyha je nahoře větvená a je zakončena žlutými květy uspořádanými do okolíků. Listy jsou 3-4 krát zpeřené, jasně zelené. Plodem je až 8 mm dlouhá dvojnažka. Kvete během léta.

Pastinák setý

Kde se rostlina vyskytuje

Pastinák se pěstuje, ale můžeme se s ním setkat u cest a na loukách.

Co pastinák obsahuje

Pro pastinák jsou typické silice, alkaloid pastinacin, flavonoidy, bílkoviny, vitamín C, minerální látky a další sloučeniny, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na organismus.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Známý prostředek proti lidským střevním červům a jako pomoc při uštknutí hadem. Byl také velmi osvědčeným lékem proti otokům, k úpravě menstruace a léčbě kurdějí. Později se také využíval proti rakovině, astmatu, tuberkulóze a podobným plicním nemocem.

Dnes: Pastinák lze použít vnitřně.

Vnitřně: Pastinák působí příznivě na celý trávicí trakt, povzbuzuje chuť k jídlu, mírní bolesti střev a je prevencí plynatosti. Pro své močopudné účinky se využívá při onemocněních ledvin, močového měchýře, při močových kamíncích a zánětu prostaty. Čistí krev.

Na co si dát pozor

Ve větším množství může způsobovat překrvení dělohy a trávicí trubice, návaly krve do hlavy a stavy opojení. Nemá se používat ve velkém množství, zvláště v těhotenství! Nemá se používat při glomerulonefritidě! Vzhledem k tomu, že plody mají více účinných látek, působí silněji a mohou mít i více nežádoucích účinků.

Pozn.: Droga je součástí řady originálně vyráběných přípravků. Kořen používáme jako koření do potravy, neboť jídlo nejen příjemně ochutí, ale i ve vařeném stavu si zachovává část účinku. Nať je velmi vhodná ke konzumaci za syrova. Použitá tímto způsobem je zdrojem velkého množství vitamínů, především vitamínu C.

Foto: http://botanika.wendys.cz/

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce