Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pavla Voznicová (20): málem mne zabila embolie plic

( Renata Vyšínová | přečteno: 36348x )

V devatenácti letech člověk většinou kypí zdravím, a když zajde k lékaři s tím, že se zadýchává a má trochu oteklou nohu, asi nečeká nic zásadního. I Pavla šla ke své ošetřující lékařce s relativním klidem. Do svých devatenácti let se léčila jen s lehkým průduškovým zánětem a kromě léků na astma neužívala nic jiného než hormonální antikoncepci. Právě ta ale spustila problém, který ji mohl stát život.

shutterstock.com

Do ordinace své lékařky dorazila kvůli nezvyklému tlaku na hrudi, dušnosti a pocitu, že je často unavená. "Po mém dotazu potvrdila, že si všimla zbělení nohy s následným otokem, který se zlepšil po namasírování," popisuje návštěvu pacientky MUDr. Ivona Dokoupilová, praktická lékařka společnosti Moje ambulance. Příznaky vedly k okamžité diagnóze plicní embolie po zánětu žil levé dolní končetiny. Pacientku lékařka odeslala okamžitě na interní oddělení Nemocnice v Havířově, kde byla pacientka neprodleně hospitalizována a léčena. Vyšetření ukázalo, že masivní plicní embolie byla následkem užívání hormonální antikoncepce a vrozené zvýšené krevní srážlivosti.

Pavla nakonec ležela v nemocnici celých čtrnáct dní, protože plicní embolie zapříčinila i zápal plic. Naštěstí se její zdravotní stav rychle lepšil. Šlo o život ohrožující stav, kde byla nutná rychlá diagnostika a léčba – v tomto případě již v ordinaci praktického lékaře Mojí ambulance a.s. Právě tam bude pacientka nadále docházet na kontroly. "Pacientku budeme pravidelně sledovat a monitorovat průběh léčby na ředění krve, pacientka však bude žít plnohodnotný zdravý život!," dodává MUDr. Dokoupilová.

Co je plicní embolie?

Je to závažné, život ohrožující onemocnění, které často končí smrtí a je zodpovědné za velký počet náhlých úmrtí. Plicní embolie vzniká nejčastěji jako následek zánětu dolních končetin nebo pánevních žil. Příčinou zánětu žil je nejčastěji úraz, znehybnění dolní končetiny (sádra, cestování letadlem), vrozená porucha krevní srážlivosti, hormonální antikoncepce a vážné onemocnění (systémové choroby, rakoviny) a kouření.

Při zánětu žil vzniká krevní sraženina, která ucpává určitou žílu. Pokud se tato krevní sraženina utrhne, tak se tato dostává do plicního řečiště, kde podle svého průměru ucpe různě velkou (a důležitou) cévu plícnice. Pak dochází k selhávání nebo k úplnému selhání plic a srdce.

Četnost výskytu plicní embolie se s věkem zvyšuje, ale onemocnění se nevyhýbá žádné věkové kategorii.

Příznaky plicní embolie

  • náhle vzniklá dušnost (s rychlou dechovou frekvencí),
  • bolest na hrudi (zejména při hlubokém dýchání),
  • kašel (někdy s vykašláváním krve),
  • modravé zbarvení rtů a prstů (tzv. cyanóza),
  • kolaps nebo krátkodobá ztráta vědomí,
  • oběhová nestabilita (nízký krevní tlak, rychlá tepová frekvence).

Léčba při embolii

Léčba onemocnění spočívá v podávání léků na ředění krve, nejprve injekčně, dále se léky polykají. Musí se kontrolovat krevní srážlivost, protože při nedostatečném ředění by hrozilo riziko opětovné embolie a při vysokém ředění by hrozilo riziko vykrvácení. Proto má zásadní význam dobrá spolupráce pacienta s lékařem. Doba užívání léků na ředění krve je různá, při závažné vrozené poruše krevní srážlivosti je užívání léků doživotní.

Vše potřebné o plicní embolii se dočtete v tomto článku.

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michala B.
11x

Dříve jsem si myslela, že embolie plic je spíše věcí starších lidí, mezi které jsem se ve svých 32 letech ještě zdaleka nepočítala. Nicméně mě letos na začátku ledna začali trápit dechové problémy a bolela mě záda mezi lopatkami. Jelikož i tlak jsme měla vyšší 160/110, tak nejdříve vyloučili infarkt, pak mi řekli, že by to mohla podle zvýšených testů na D-dimery embolie plic (hodnotu jsem měla 2020, i když by měla být do 500). Tak mě objednali na vyšetření perfůzní scintigrafie plic a pustili mě domů, ať si na vyšetření dojedu a pak přijdu s výsledky. Na perfůzní scintigrafii se nic neobjevilo, já nemohla dále dýchat a tak mě objednali na sono břicha, ale až za 3 týdny a zase jsem šla domů. Po třech týdnech jsem z výsledky ze sona zašla na kontrolu, kde už se se mnou doktorka ani nebavila. Vůbec jí nezajímalo, jak mi je, natož jestli mám ještě nějaké problémy. Do zprávy napsala, že sono je v pořádku a že to nejspíš bude od zad - to "nejspíš" není mnou doplněné slovo, tak to tam bylo napsáno. No a jak to pokračovalo? Nyní ležím na lůžku v nemocnici, protože mé potíže se začátkem dubna ještě zhoršili a já už nemlha vyjít ani 5 schodů, abych nelapala po dechu jako ryba na suchu. Doktor na pohotovosti, kam jsem přijela mi po shlédnutí výsledků z února sdělil, aniž by něco šetřil, že to budou ty záda a tak mi napsal recept na prášky na bolest zad. To, že mu říkám, že nyní mě záda začala bolet až poté, co jsem skoro celý den nemohla dýchat, ho vůbec nezajímalo. Když jsem vyšla z pohotovosti a moje mamina, která mi dělala doprovod se mi zeptala jak jsem dopadla, tak jsem se bezmocí rozbrečela. Mamina už to nevydržela a vlezla na pohotovost, kde už byl pan lékař uložen na lůžku a začal pochrupávat. Aby vstal ho napadlo, až když na něj začala ječet, že to není normální, aby se takhle chovali k pacientovi a zda se vůbec koukal do předchozí zprávy, jak jsem měla vysoké testy na D-dimery, které mají být jakýmsi alarmem při embolii či trombóze v těle. Poté pan doktor laskavě zavolal kolegu z lůžkového oddělení, aby se na mě přišel podívat. A jak to dopadlo? D-dimery byly nyní již na hodnotě nad 4000!!!!!! Okamžitě mě poslal na lůžkové, v pondělí na další vyšetření a co byste řekli. No byla tam: oboustranná embolie plic. Jo naši doktoři. Prosím Vy doktoři, pro které je obtíž věnovat se pacientům, tak raději příště nepište a neříkejte "Děkujeme odcházíme!", ale raději rovnou jděte. A to to říkám ještě slušně. A rada dalším pacientům: NENECHTE SE ODBÍT A BOJUJTE ZA SVÉ ZDRAVÍ A ŽIVOT, stojí to za to.

Monika Horáková
1x

Renatko je mi líto , že mate takové zkošenosti. Já jsem prodělala embolii plic loni 11/ 2010. Musím říct , že mě poskytli úžasnou péči a to ve Vítkovické nemocnici v Ostravě. Mě už přestavala pracoivat i pravá srdeční komora, takže já jim vděčím za život. Byla tam úžasná péče.

Petra

Souhlasim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Natálie (27 let): virový zánět mozku jsem přežila bez následků

Natálie byla zdravá mladá žena, která do svých 27 let neměla žádné vážnější onemocnění. Když ji v dubnu začalo bolet na prsou, špatně se jí dýchalo, bolela ji hlava v zátylku, cítila velkou únavu a naměřila si teplotu 38 stupňů, vyrazila k lékaři s pocitem, že je to nějaká horší viróza. Jen díky tomu, že byl její praktický lékař velmi pohotový, neskončila s trvalým postižením. Šlo totiž o virový zánět mozku!

Pavla Voznicová (20): málem mne zabila embolie plic

V devatenácti letech člověk většinou kypí zdravím, a když zajde k lékaři s tím, že se zadýchává a má trochu oteklou nohu, asi nečeká nic zásadního. I Pavla šla ke své ošetřující lékařce s relativním klidem. Do svých devatenácti let se léčila jen s lehkým průduškovým zánětem a kromě léků na astma neužívala nic jiného než hormonální antikoncepci. Právě ta ale spustila problém, který ji mohl stát život.

Na odhalení zánětu slepého střeva neexistuje spolehlivá metoda

Automechanik Jakub nikdy nestonal. V nemocnici byl jednou – na operaci tříselné kýly a pak na chirurgii, když si zlomil zápěstí. Obě setkání s lékaři dopadla dobře, bez následků. I proto vyrazil s důvěrou ke svému praktickému lékaři, když mu začalo být špatně od žaludku.

Preventivní kontrola: co by měla zjistit

Každé dva roky byste měli zajít ke svému praktickému lékaři a nechat si udělat preventivní kontrolu. To asi víte - ale víte přesně, co by lékař měl při této kontrole zjišťovat?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce