Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pět nejčastějších mýtů o lupénce

( Renata Vyšínová | přečteno: 23918x )

Lupénku nemůžete chytit v bazénu nebo ve sprše. I když zatím lékaři přesně neznají příčinu jejího vzniku, jedno je jasné – nepřenáší se dotykem, není infekční. Přes to je její nakažlivost nejčastějším předsudkem mezi lidmi, kteří se bojí přijít do bližšího kontaktu s nemocným. O dědičnosti lupénky, jejím léčení i o tom, kdy se projeví, koluje i mnoho dalších polopravd nebo mýtů.

shutterstock.com

Mýtus číslo 1: Lupénka je dědičná

ANO i NE. „Lupénka je geneticky podmíněné onemocnění a s pozitivní rodinnou anamnézou se zvyšuje riziko vzniku lupénky u potomků. Neznamená to ale, že ji vaše děti musí mít – genetika "nestačí". Dokonce i dva psoriatici mohou mít zdravé děti bez lupénky,“ říká as. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, Ph.D, z Dermatovenerologické kliniky FNKV a 3. LF. UK v Praze. Při jejím vzniku hraje roli i několik jiných faktorů. Nemoc může aktivovat například dlouhodobý stres, vyčerpání, ale i infekční choroby a záněty, hormonální vlivy, porod, poranění, popálení nebo i přílišné vystavování kůže slunci. Mezi spouštěče patří i cukrovka, onemocnění jater nebo alergie, ale i některé léky a samozřejmě i životospráva.

Mýtus číslo 2: Lupénkou se lze nakazit

NE. Nemusíte se bát, že lupénku "chytnete" od nemocného při společném pobytu v bazénu, od kolegy v práci, od partnera.

Mýtus číslo 3: Lupénka je výhradně onemocnění kůže

NE. Ačkoli je nemoc vidět hlavně na kůži, je doprovázena dalšími interními chorobami. Je to hlavně Crohnova choroba, onemocnění jater, ulcerozní kolitida, onemocnění kloubů, ischemická choroba srdeční ale i diabetes mellitus 2. typu…

Mýtus číslo 4: Nemoc lze vyléčit

BOHUŽEL NE. Ať již léčbou tradiční nebo biologickou, lze jen odstranit viditelné projevy lupénky, zmírnit její průběh a oddálit či snížit riziko vzniku doprovodných chorob, ale úplné vyléčení bohužel možné není. Nadějí mnoha pacientů je biologická léčba, která má prokazatelně velmi dobré výsledky. „Biologická léčba dokáže vstoupit do buňky a zablokovat vznik zánětu přímo tam. Zmizí tedy projevy nemoci, kůže se vyčistí a vypadá zdravě. Na biologickou léčbu nezareaguje, nebo reaguje nedostatečně asi jen pět procent pacientů, kterým ji nasadíme,“ říká MUDr. Alena Machovcová, MBA, primářka Dermatovenerologického oddělení FN v Motole.

Mýtus číslo 5: Lupénkou onemocní jen starší lidé

NE. Lupénka se objevuje nejčastěji v rané dospělosti a pak po 40.–50. roce věku, ale může se objevit kdykoli, právě po infekční chorobě, vyčerpání nebo po stresovém období. Podle statistik je lupénka problémem víc jak 100 miliónů lidí. V ČR touto nemocí trpí přes 200 tisíc lidí.

Víc o lupénce se dočtete na v rubrice lupénka. Najdete zde i poradnu s možností klást dotazy odborníkovi a mapu center, která léčí lupénku mimo jiné pomocí nejmodernější biologické léčby.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece
Neumim zobrazi vpravo jansencilag

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce