Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Sexy metoda jak zhubnout

( Helena Vacková | přečteno: 29595x )

K nejmladším výkonům bariatrické chirurgie patří takzvaná plikace žaludku. „Je velmi sexy nejen pro pacienty, ale i pro chirurgy, protože není tak agresivní,“ pochvaluje si novou metodu prof. MUDr. Martin Fried CSc.

shutterstock.com

Další bariatrické zákroky

Žaludeční bypass

Laparoskopická operace, při níž se z žaludku vytvoří malá kapsa o objemu asi 30 ml, která je přímo napojena na střední část tenkého střeva. Výrazně se tak omezí množství potravy, kterou budete moci přijímat. Vyřazením neboli obejitím části tenkého střeva z procesu trávení se navíc sníží možnost vstřebávání živin a kalorií z potravy.

Strava po tomto zákroku by měla být bohatá na proteiny a musí obsahovat méně kalorií pocházejících z tuků a cukrů. Porce musí být malé, jinak se může dostavit nevolnost, slabost, bolest, pocení a dokonce i zvracení. Jezte čtyři až šest malých porcí denně.

Také budete muset dlouhodobě užívat vitaminy a minerály. Jídlo byste neměli hned zapíjet, protože to zvyšuje riziko přeplnění kapsy.

Sleeve resekce žaludku neboli tubulizace žaludku

Principem této laparoskopické operace je chirurgické odstranění velkého zakřivení žaludku a to tak, že se podélně přeřeže a přešije v celé délce, takže z něj vznikne jen takový rukáv o objemu 80-120 ml.. Proto se této metodě někdy říká „rukávová“.

Zákrok omezuje pocit hladu, protože je odstraněna ta část žaludku, ve které se nacházejí buňky produkující ghrelin, takzvaný hormon hladu. Množství stravy, které je možné sníst najednou, je mnohonásobně menší, než bylo před operací.

Výhodou tubulizace je, že neponechává v organismu cizí materiál. Nevýhodou je výrazně větší riziko komplikací. Nejčastější je krvácení z jizvy na žaludku a netěsnost švu.

Pro tento druh operace jsou vhodní ti pacienti, u kterých je předpoklad špatné spolupráce s gastrickou bandáží, dále pak morbidně obézní nebo lidé s těžkým stupněm nadváhy, u nichž selhala konzervativní léčba.

Biliopankreatická diverze

Při tomto zákroku se přeruší žaludek asi v polovině a napojuje se na tenké střevo. Jednou z napojených částí tenkého střeva putuje potrava ze zmenšeného žaludku přímo do vzdálenějších úseků trávicího traktu, tím se omezí vstřebávání části živin, do druhé jsou nezměněným způsobem jako před operací vylučovány trávící šťávy ze slinivky a žlučníku. Kličky se po určité vzdálenosti spojí, šťávy se smísí s obsahem potravy a teprve tehdy se vstřebává nejvíce látek. Protože se tak ale děje na úseku dlouhém pouze zhruba 100 centimetrů, vstřebá se živin daleko méně.

Pacienti po tomto zákroku mohou jíst větší porce, než třeba po gastrickém bypassu nebo bandáži žaludku. Je však nutná doživotní pravidelná kontrola u lékaře kvůli možnosti vzniku poruchy výživy z příliš malého vstřebávání živin.

Dále je nutné dlouhodobě užívat vitaminy skupin B,C,A,K a minerály. Po biliopankreatické diverzi je největší váhová redukce ze všech bariatrických výkonů.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce