Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Plísňové choroby nehtů

(doc. MUDr. Jaromír Kejda CSc. | přečteno: 14214x )

Plísňové afekce nehtových plotének (onychomykózy) jsou infekční onemocnění, která tvoří asi 12 procent všech kožních nemocí. Nejnovější pozorování prokázala, že jen chorobami nehtů na dolních končetinách trpí u nás 40 procent osob. Přičteme-li k tomu ještě plísňová onemocnění na rukou , zjistíme, že tu jde o závažnou zdravotní problematiku s rozsáhlým postižením obyvatel.

shutterstock.com

Plísňová a kvasinkovitá onemocnění nehtůnejsou vždy nevinnými kosmetickými defekty. Často bývají zdrojem infekce pro kůži vlastní, pokožku i nehty rodinných příslušníků či osob s nimiž se společensky stýkáme. Tyto neestetické projevy ovlivňují nepříznivě kvalitu života nejen bolestivostí. Traumatizují nemocné psychicky a vedou u mnohých osob k sociální izolaci.

Na onychomykózu pomýšlíme vždy, dojde-li k tvarovým, barevným nebo kvalitativním změnám nehtů. Většina příznaků začíná na volném konci nehtů, méně často v oblasti tzv. měsíčku nebo po stranách nehtových valů. Nehtová ploténka v uvedených partiích tloustne. Ztrácí pevnost, pružnost a drolí se. Na nehtech palců vídáme ztluštění nebo zvýšení volného okraje nehtu. Pod nim se objevují rohovinové formace, připomínající zlomený rákos.

Čtěte také: Plíseň nehtů si můžete přinést od vody

Vlastní příčinou onemocnění jsou choroboplodné plísně a kvasinky, tzv. mikromycety, kterým slouží nehtový keratin za potravu. Jejich kombinace s bakteriální flórou není vzácností!

Mikromycety přežívají v oloupaných kožních šupinách i nehtovém detritu několik týdnů i měsíců. Ve vhodném prostředí se stávají spolehlivou příčinou onemocnění. Tak je tomu ve veřejných hygienických zařízeních, sprchách, koupalištích, saunách a pod. Mimořádně častým zdrojem infekce jsou přezůvky, v našich krajích tak často vnucované návštěvám.

Lékařské vyšetření není radno příliš odkládat. Zpozorujeme-li na nehtových ploténkách některé z popsaných změn, navštívíme co nejrychleji odborného kožního lékaře. Čím jsou onychomykózy starší, tím ubývá naděje na úplné vyléčení.

Zjištění původu onemocnění je časově náročné. Odborný kožní lékař musí (mnohdy i opakovaně) odebrat odumřelé části nehtů a podrobit je mikroskopickému a kultivačnímu vyšetření. Tento proces trvá obvykle měsíc, někdy i déle. Je však nezbytný z několika důvodů. Pozitivní mykologický nález (přítomnost plísní i kvasinek) potvrdí diagnózu onemocnění a je nezbytný pro volbu vhodného léku i léčebné taktiky. Napomáhá při odlišení jiných onemocnění nehtů, u kterých by protiplísňová léčba neměla úspěch. Onychomykózy mohou věrně napodobit lupénku, poúrazové změny nebo profesionální vlivy u sportovců a řady dalších profesí (tanečníci, baletky a pod.).

Samotné místní léčení onychomykóz mívá jen nepatrný efekt. je vhodné jen u menšího rozsahu onemocnění a nejvýše 3 postižených nehtů. KNení správně kategoricky vyžadovat předpis určitého léku jen na základě kusých informací z bulvárního tisku. Autoři takových populárních textů poskytují čtenářům obvykle matoucí informace. O výběru vhodného léčebného prostředku rozhoduje zásadně ošetřující lékař, nikoliv pacient či autor nějakého článku v novinách.

Nejnovější vědecké poznatky však ukazují, že vzdor veškerému léčebnému pokroku se léčení onychomykóz musíme přistoupit k renezanci některých starších léčebných postupů. To značí, že se neobejdeme bez chemického, mechanického (broušení frézou) nebo chirurgického sejmutí postižených nehtů. Taková kombinace perorálních protiplísňových preparátů a chirurgického zákroku přichází však v úvahu jen u osob se zastaralými projevy a nemocných starších 60 let.

Z preventivních opatření se osvědčila dezinfekce obuvi volně prodejnými přípravky, které jsou k dostání bez lékařského předpisu ve všech lékárnách. Používají se nejméně 2x týdně. Obuv se jimi vystříkává na vnitřní straně od opatku ke špičce po dobu 3 vteřin.

Dekontaminace infikovaného prádla je dnes snadnou záležitostí. Ukázalo se, že běžnými pracími prostředky, jež jsou na našem trhu k dispozici, se daří spolehlivě zbavit textilie plísňových elementů v obyčejné pračce. Plísně i kvasinky hynou, nezávisle na druhu tkaniva a pracího prostředku, při 60 stupních C a běžné délce praní v automatických pračkách.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kandidóza

Již delší dobu se potýkám s výtokem z pochvy spojeným se svěděním. Po přeléčení na kvasinky se mi neustále výtok objevuje, bez žádných jiných problémů. Chtěla bych se zeptat, existují nějaké preparáty, které by zničily kvasinky a nezničily můj rodinný rozpočet ? Verunka

Plísňová onemocnění

Lze pomocí homeopatie ovlivnit náchylnost ke kožním chorobám na nohou - dědictví z vojenských kanad? Luboš

Kvasinkové infekce pochvy

Až u třetiny žen se kvasinky v pochvě vyskytují bez jakýchkoliv příznaků. Často však přemnožení kvasinek vyvolá příznaky, které se nedají přehlédnout - je to hlavně úporné a nepřestávající svědění v oblasti zevního genitálu a charakteristický výtok.

Plísňové choroby nehtů

Plísňové afekce nehtových plotének (onychomykózy) jsou infekční onemocnění, která tvoří asi 12 procent všech kožních nemocí. Nejnovější pozorování prokázala, že jen chorobami nehtů na dolních končetinách trpí u nás 40 procent osob. Přičteme-li k tomu ještě plísňová onemocnění na rukou , zjistíme, že tu jde o závažnou zdravotní problematiku s rozsáhlým postižením obyvatel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce