Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

PMS postihuje dívky do 15 let i ženy ve stresu. Projevy si můžeme splést i s virózou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5063x )

Bolesti v podbřišku, náladovost, bolest hlavy či chuť na sladké. S těmito projevy se potýkají ženy několik dní před začátkem menstruace. Důvodem je takzvaný premenstruační syndrom (PMS). Co má na průběh PMS vliv, jaké jsou jeho příznaky a jak s nimi bojovat? To ve svém komentáři vysvětlí renomovaný gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

shutterstock.com

Proč premenstruační syndrom vzniká a čím je způsobován, není dosud zcela jasné. PMS totiž ovlivňuje hned několik faktorů. Prvním jsou bezesporu hormonální změny a výkyvy, na které jsou některé ženy citlivější. Určitou roli hraje i genetika. Na průběh PMS však má vliv i celková životospráva. Příznaky tak může zhoršovat stres, nadměrný příjem kofeinu a alkoholu či nedostatek některých vitaminů. Syndrom ovlivňuje i nadměrný kalorický příjem či dlouhodobá nevyvážená strava s nedostatkem zeleniny a vysokým obsahem nasycených tuků.

Čtěte také: První menstruace přichází v průměru ve 12 letech a 7 měsících. Krvácení ovlivňuje nadváha i genetika

Projevy PMS si můžeme splést s virózou

Průběh PMS se u každé ženy různí, a to právě na základě genetických předpokladů či životosprávy. Projevy většinou začínají 3 až 5 dnů před menstruací, ale v některých závažnějších případech lze příznaky syndromu zaznamenat i 10 až 14 dní před začátkem krvácení. S prvním dnem menstruace pak symptomy většinou postupně mizí.

V období PMS některé ženy zadržují vodu v těle, mají napjatá a citlivá prsa či otoky končetin, především nohou. Jiné zase trápí bolesti v podbřišku, zvýšená plynatost nebo extrémní chuť na sladké či na jídlo obecně. Většinou se k tělesným projevům přidávají i ty psychické. Ženy mohou být roztěkané, náladové, někdy špatně spí. Některé projevy PMS mohou ženy zaměňovat za virózu nebo střevní infekci. Mohou se totiž potýkat se zácpou nebo naopak s průjmem doprovázenými bolestí hlavy.

Čtěte také: Menstruační migréna trápí nejednu ženu

PMS trpí častěji ženy ve stresu nebo mladé dívky

PMS se častěji objevuje u mladých dívek ve věku 12 až 15 let, které začínají menstruovat. Dívky na hormonální změny reagují výraznějšími projevy syndromu, tato forma ale poměrně brzo ustupuje. V dospělosti se příznaky PMS objevují spíše u žen s nedostatkem pohybu či nevhodnou výživou a u těch trpících zejména nedostatkem železa. Projevy jsou pak častější u žen s úzkostmi či psychickými problémy nebo u žen v permanentním stresu.

Pokud se žena s nepříjemnými projevy PMS potýká, měla by dbát na zdravou životosprávu s vyváženou stravou. Důležité je i doplňování minerálů, zvláště hořčíku a vitaminu B6. Vhodné je vyhledat některé komplexnější doplňky stravy, jež mohou napomoct k úpravě hormonálních hladin či mírnění příznaků. Důležité je zařadit do běžných aktivit více pohybu, vyhýbat se stresu i nadměrné konzumaci kofeinu a alkoholu.

Čtěte také: Když menstruace bolí

MUDr. TurčanAutor komentáře:
Gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan, který spolupracuje se společností Vegall Pharma nabízející přírodní doplňky stravy.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Premenstruační syndrom

Před 3měsíci jsem ukončila kojení - kojila jsem 14měsíců.Teď mám pocit,že se děje něco s mými hormony. Pociťuji tlak v prsou, a to už 14 dní před menstruací,mám neustále na "krajíčku" a ke všemu mi zhoustlo ochlupení na dolních končetinách.Existuje nějaký přírodní prostředek na urovnání hormonální hladiny?Je naděje,že se ochlupení dolních končetin vrátí do "normálu"? Je mi 29let, jsem matkou 2dětí a nechci užívat žádnou hormonální antikoncepci.

Menstruace

mam dve otazky.Dostanu menstruaci u more,je nebezpecne koupat se bez tamponu?Myslim kvuli infekcim? Muzou dlouhodobe uzivana antibiotikaoddalit menstruaci a zpusobit mykozu?Predem dekuji za odpoved

Předmenstruační problémy

Zdravím - moje dcera /28/ má nepříjemné předmenstruační problémy /nafouklé břicho,tlak v žílách na nohou,napětí v prsou...atd.../užívá pupalku dvouletou - to problémy trochu zmírnilo - prosím o radu,co jiného lze ještě udělat /či užívat/,aby se tyto problémy snížily na minimum....předem moc děkuji Charvátová Květoslava

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce