Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Po roce marného snažení o miminko by se pár měl dát vyšetřit

( ČTK | přečteno: 5340x )

Pokud se pár bez úspěchu snaží o početí dítěte déle než rok, neměl by podle vedoucího lékaře Centra asistované reprodukce GEST Jana Šulce odkládat vyšetření. Začíná se u muže, je to jednodušší.

"Vyšetření je anonymní na základě telefonické objednávky. Nutná je pouze sexuální abstinence tři dny před vyšetřením. Výsledky jsou známy do několika hodin," řekl Šulc.
Šanci na dobrý spermiogram si muž zvýší, když má ve stravě dost antioxidantů, vitamínů B6, B12, E a zinek. Neměl by nosit těsné spodní prádlo, měl by před vyšetřením omezit saunu a horké koupele, vyhnout se kouření, alkoholu a těžkému cvičení, jako vzpírání a extrémní cyklistika.
Žena by se měla v první řadě zaměřit na průkaz ovulace, zjistí to měřením bazální teploty nebo z ovulačního testu, který se dá volně koupit. Se svým ošetřujícím lékařem se může domluvit na vyšetření dozrávání vajíčka a na základním vyšetření hormonů. Důležitá je také správná funkce štítné žlázy.
"Pokud některá vyšetření nedopadnou nejlépe, nebo se i přes správné výsledky nedaří ženě otěhotnět, doporučujeme obrátit se na specializované pracoviště reprodukční medicíny," uvedl Šulc.
Neplodných párů je zhruba 15 procent. Ve dvou třetinách je příčina u muže, necelá třetina u ženy. Někdy se na neplodnosti podílejí oba, v některých případech se nepodaří příčinu zjistit.
U žen je ideální doba pro početí mezi 23. a 33. rokem věku, po 40. roce otěhotní přirozeně jen pět procent žen. U mužů nehraje věk roli. Podstatný je spermiogram, za posledních 50 let však jeho kvalita výrazně klesla. V současnosti mají tři čtvrtiny mužů v neplodných párech snížené hodnoty spermiogramu.
Měsíc reprodukčního zdraví vyhlásila před deseti lety americká nezisková organizace AFA. Česká gynekologická a porodnická společnost dala podnět k vyhlášení Národního dne neplodnosti, ten připadá na dnešek. Je zasvěcen projektům, které mají pomoci neplodným párům a zvýšit informovanost o problému mezi odborníky jiných medicínských specializací.
Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce