Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pobyt v sauně prospěje kojencům i školákům

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2269x )

Dětské saunování je v tuzemsku stále populárnější. Naučit děti pobývat několik minut týdně ve speciálně upravené vyhřáté místnosti pro ně může být podle expertů výhodné. A to obzvláště během období podzimních viróz. Saunování totiž posiluje imunitu dětí a chrání je před onemocněním dýchacích cest.

shutterstock.com

Saunování je dle odborníků možné absolvovat již s tříměsíčním kojencem, lékaři nicméně nejčastěji doporučují začít s pravidelným saunováním zhruba ve věku 3 let, kdy dítě umí vyjádřit své pocity a reagovat na pobyt v sauně.
„Saunování má na děti především preventivní účinky, může sloužit k posílení imunity a celkovému zvýšení odolnosti organismu,“vysvětluje dětský lékař Stanislav Spurný a dodává, že saunování je vhodné především na podzim a na jaře, kdy je nemocnost dětí největší.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Návštěva dětí v sauně se však musí řídit určitými pravidly.
„Základem je, že se dítě nesmí do saunování nutit. Ideální je pojmout jej jako hru, proto jsou v posledních letech tak populární speciální dětské saunové ceremoniály,“ vysvětluje Tomáš Svoboda z Aqualandu Moravia.
„Profesionální saunér v kostýmu dětem popíše průběh saunování, vše jim vysvětlí, vypráví jim příběhy nebo předvádí triky s ručníkem. Zvládne je tak zábavnou formou udržet na jednom místě potřebných pět minut,“ vysvětluje Tomáš Svoboda.

Čtěte také: Když bolí ouško

Právě pět minut je dle expertů optimální doba, kterou mohou děti v sauně strávit. Dětský organismus se totiž prohřívá mnohem rychleji. Také četnost saunování se u dětí liší. Kojencům tak stačí jedna zhruba tříminutová návštěva sauny, během níž by měli být chráněni před přímým sáláním tepla. Děti kolem tří let věku se mohou prohřívat o několik minut déle a celý cyklus opakovat dvakrát, starší školáci pak mohou saunu navštívit až třikrát po sobě na 5 až 8 minut. Teplota sauny však musí být vždy snížena, a to přibližně na 60 °C. Pro optimální zdravotní efekt je pak nutné chodit s dětmi do sauny pravidelně, ideálně jedenkrát týdně.

Čtěte také: Febrilní křeče - zachovejte chladnou hlavu a jednejte rychle

Též v případě dětí je důležité dbát na správný průběh celého saunování. Po jeho skončení je proto podstatné ochlazení těla. To ovšem může být mnohem kratší než u dospělých jedinců. U nejmenších dětí stačí sprcha vlažnou vodou, starší děti potom mohou i do ochlazovacího bazénku.
„Důležité však je, aby dítě neprochladlo, po ochlazování je nutné zabalit ho do suchého prostěradla. Rodiče by rovněž měli dohlédnout na to, aby děti po ochlazení chvilku odpočívaly a doplnily tekutiny, které během pobytu v sauně ztratily,“ uzavírá Spurný.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Aby vás imunita v zimě podržela

Stačí se v posledních dnech rozhlédnout kolem sebe. Lidí, kteří bez kapesníku nedají ani ránu, přibývá.

Imunitu nelze zvýšit polknutím pilulky

Hodně pijte, spěte, zamyslete se nad složením svého jídelníčku, choďte na procházky a vyhýbejte se nemocným.

Obranyschopnost těla nezlepší jen multivitamíny

Jak je možné, že někdo má pětkrát do roka rýmu a druhý neonemocní ani v době chřipkové epidemie?

Superodolná bakterie NDM-1 děsí

Poslední týdny a měsíce plní titulní stránky deníků zprávy o superbakterii. Tedy bakterii, která je odolná vůči velké většině známých užívaných antibiotik. Média přinášejí zprávy o počtu obětí této bakterie i katastrofické vize související s jejím přemnožením. Jde o bakterie nesoucí nově objevený gen NDM-1. Máme se jí bát?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce