Inzerce

Podceňovaná vláknina

16. února 2006, Redakce Ordinace.cz   |   přečteno: 5650x

Jsme první na světě v rakovině konečníku a tlustého střeva. Diabetiků bude za chvíli skoro 750 000. Lidí s vysokým cholesterolem je zhruba milión. Léčba stojí nemalé peníze a přesto se většina z nás chová, jako kdyby se nic nedělo.

foto: shutterstock.com

Lidé přitom vědí, že jedí příliš mnoho živočišných tuků a celkově se přejídají. Že jsou pohodlní a nevěnují se sportu nebo aktivnímu pohybu. Ale nevědí, že 78 procent z nich sní sotva polovinu doporučované denní dávky vlákniny. To ukázal nedávno zveřejněný výzkum. Při tom příliš živočišných tuků, málo pohybu a vlákniny, to jsou hlavní příčiny většiny infarktů a mrtvic. Vláknina je však užitečnou prevencí i proti rakovině tlustého střeva, proti diabetů a proti cholesterolu. U rakoviny tlustého střeva je dokonce významně snižuje riziko jejího vzniku. Přesto doporučených 25-30 g vlákniny denně jí pouhá 2 % obyvatel.

Vlákninu obsahují hlavně potraviny rostlinného původu. Dělíme ji na rozpustnou a nerozpustnou, tedy zjednodušeně řečeno na stravitelnou a nestravitelnou. Je stále ještě nedoceněná. Lidé málo znají její pozitivní vlastnosti. Nevědí, že snižuje rizika civilizačních chorob, jako jsou: infarkt i mrtvice (až o třetinu) a další kardiovaskulární choroby, zhoubné nádory trávicího a vylučovacího traktu, nezhoubné nádory střeva a střevní výchlipky, žlučové kameny, osteoporóza a další.

Ženy znají vlákninu jako součást diet na hubnutí. Přispívá k pocitu zasycení a menšímu příjmu kalorií. Navíc zlepšuje zažívání a vůbec i činnost střev. Je účinným prostředkem proti zácpě. A tím, že zvláčňuje stolici, předchází vzniku hemeroidů. Nebo výrazně zmenšuje jejich dráždění a zhoršování, pokud je už máte. Vlákninu obsahuje ovoce (např. hrozny, angrešt, rybíz a další druhy bobulovitého ovoce) a zelenina: z nich zejména luštěniny a brambory. Ale také obilniny a výrobky z nich: mušli, knackebrot, tmavý chléb, ovesné vločky, celozrnné pečivo, otruby. V poslední době se o ni začaly obohacovat některé potraviny, třeba jogurty. Vlákninu můžete koupit i samostatně v lékárnách (psylium a další výrobky). Je tou součástí potravy, která teprve čeká na plné docenění.

Vláknina je vynikající i pro diabetiky. Pomáhá snižovat riziko vzniku cukrovky, spotřebu inzulínu a rezistenci tkání na něj, glykemický index potravin, tedy to, jak vysoko nám určitá potravina zvedne hladiny krevních cukrů a zpomaluje vstřebávání krevních cukrů.

Zdroj: Právo 3.12.2005

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Chcete zdravě spát? Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroom Magniflex, Šaldova 1, Praha-Karlín, nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.
Anketa
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Halina (Projímadle) 18. července 2017, 21:15:45

    no dokud potize trvaji ne? Diskutovat

  • Soňa (Angína) 21. července 2017, 11:57:07

    Bolení a škrábání v krku, potíže při polykání a angína je tady jako vyšitá. Vzala jsem… Diskutovat

  • Milo (krční páteř - bolesti) 20. července 2017, 21:21:35

    To samé jsem měla jà Pavle. Nebojte se AD, ty vám pomohou, abyste na to tolik… Diskutovat

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.