Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Podzimní recepty

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9990x )

Vyzkoušejte s námi zdravé podzimní recepty!

shutterstock.com

Kapusta zapečená s rajčaty

600 g kapusty, 400 g rajčat, 20 g oleje, 4 vejce, 125 ml mléka, sůl

Postup: Kapustu očistíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Necháme vychladnout a nasekáme na drobné kousky. Zapékací mísu vymažeme olejem. Nejprve vkládáme vrstvu kapusty, a pak vrstvu pokrájených rajčat. Osolená vejce rozšleháme s mlékem. Zeleninu pokapeme olejem a zalijeme vejci. Zapékáme ve vyhřáté troubě. Podáváme s vařenými brambory.

Květákový nákyp s houbami

1 květák, 200 g hub, 120 g sýra Eidam 30 % t. v s., 3 vejce, 1 cibule, 1 zakysaná smetana nebo bílý jogurt, olej, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, petrželka

Postup: Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka a necháme vychladnout. Pak jej nasekáme nadrobno. Houby podusíme s cibulí na trošce oleje. V míse dobře promícháme nasekaný květák s dušenými houbami, vejci, nastrouhaným sýrem a zakysanou smetanou. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou petrželovou natí. Zapékací mísu vymažeme olejem a zvolna zapékáme, dokud povrch nezrůžoví. Podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem.

Guláš z paprik

8 - 10 středně velkých paprik, 2 rajčata, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 1 - 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky mleté papriky, sůl, mletý pepř, kmín, majoránka

Postup: Omyté papriky zbavené jádřinců nakrájíme na proužky. Rajčata spařená horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Na oleji lehce osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme papriky. Zaprášíme mletou paprikou, trochu osmahneme a podlijeme vodou. Přidáme rajčata, prolisovaný česnek, okořeníme, osolíme a dusíme do měkka. Zahustíme moukou a krátce povaříme. Podáváme s chlebem nebo s dušenou rýží.

Halušky se zelím

1000 g brambor, 110 g hrubé mouky, 120 g krupice, 1 vejce, 50 g tuku, 1větší cibule, 500 g kyselého zelí, 1 lžíce mléka, sůl

Postup: Oloupané brambory najemno nastrouháme a přebytečnou vodu slijeme. Poté přidáme mléko, sůl, mouku, krupici a vejce. Směs dobře promícháme a navlhčenou rukou vytváříme knedlíky velké jako slepičí vejce. Knedlíky vkládáme do osolené vroucí vody a podle velikosti knedlíků vaříme 7 až 10 minut. Při vaření opatrně promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Hotové knedlíky vyjmeme a necháme okapat. Na talíři je rozřízneme a pokapeme tukem nebo osmahnutou cibulkou. Podáváme s dušeným kysaným zelím.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Kyselina alfa-linolenová (ALA)

Látku zvanou kyselina alfa-linolenová (ALA) najdeme už v mateřském mléce. Po celý život ji člověk musí přijímat v dostatečném množství z potravy.

Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Tuto zajímavou látku s blahodárnými účinky na lidský organismus nalezneme přirozeně v rybím oleji. V těle dokáže pozitivně ovlivnit mnohé funkce.

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce