Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poradnu pro pacienty s lupénkou využívá stále více lidí

( Komerční prezentace | přečteno: 5311x )

V souvislosti s blížícím se Světovým dnem psoriázy 29. 10. 2016 uveřejňujeme tiskovou zprávu týkající se fungování on-line poradny www.bezlupenky.cz, určené pacientům s psoriázou (lupénkou).

bezlupenky.cz

Poradna byla spuštěna u příležitosti Světového dne psoriázy 29. 10. 2014 a za jejím vznikem stojí dvě neziskové organizace - Společnost psoriatiků a atopických ekzematiků (SPAE) a Česká akademie dermatovenerologie (ČADV). V průběhu prvního roku fungování poradnu navštívilo více než 10 000 lidí. Na dotazy pacientů odpovídají obvykle do 24 hodin kožní lékaři (dermatologové) pracující na univerzitních klinikách v Praze a Brně, členové České akademie dermatovenerologie. V dalším roce poradnu navštívilo více jak 80% nových uživatelů. Poradna plní důležitou funkci pomoci při hledání účinné léčby tohoto typu kožního onemocnění, které postihuje celosvětově téměř 80 milionů lidí.

Hlavními atributy poradny jsou:

  • rychlost – odpovědi jsou zpracovány většinou do 24 hodin
  • odbornost – na dotazy pacientů odpovídají specialisté na kožní onemocnění
  • nezávislost – on-line poradna www.bezlupenky.cz  je stránkou pacientské organizace SPAE
  • přehlednost – odpovědi jsou do příslušných kategorií rozčleněny tak, aby orientace v poradně byla co nejjednodušší

Návštěvnost poradny www.bezlupenky.cz vzrostla v průběhu roku 2016 o 55%. Poradnu navštívilo 14 500 uživatelů. Ve stejném období se 18% návštěvníků na stránky vrátilo a současně přibylo 82 % nových zájemců o služby poradny. O úspěšnosti poradny hovoří také data z archivu, ve kterém je evidováno téměř 400 dotazů týkajících se léčby Psoriázy.

Co je psoriáza neboli lupénka


Zánětlivé kožní onemocnění s genetickým základem. V důsledku zánětu se kožní buňky v postižených oblastech  neustále obnovují v průběhu 3 až 6 dnů oproti běžným 28 dnům, a tím dochází ke vzniku silných šupinatých ložisek. Toto chronické nenakažlivé onemocnění patří mezi nejčastější kožní choroby s možným výskytem v každém věku a je zpravidla celoživotní. Přesto je lupénka dobře léčitelná díky širokému spektru účinné léčby, která toto kožní onemocnění dokáže udržet pod kontrolou a zlepšit tak kvalitu života pacientů trpících touto chorobou.
Pacienti postiženi psoriázou nehledají jen možnosti léčby, ale také zkušenosti ostatních lidí s onemocněním a rady, jak se s touto nemocí zařadit do běžného života. Nepříjemnou součástí onemocnění bývají pocity studu a méněcennosti postižených osob, které tak potřebují cítit sociální kontakt a psychickou podporu. Pokud onemocnění přetrvává nebo se zhoršuje, může u pacientů dojít až k depresivním stavům. Poslední průzkum názorů pacientů (IPSOS, 2012–2014) také potvrzuje, že absolutní většina pacientů se středně těžkou až těžkou psoriázou se kvůli své nemoci ocitla bez práce nebo v úplném či částečném invalidním důchodu.
V těchto krizových situacích bývá pacientská linka vedle rodiny mnohdy místem první pomoci.


Fakta o psoriáze a její léčbě


I když je lupénka nevyléčitelná, každý pokrok medicíny dává pacientům novou naději. Výsledkem zpracování nových poznatků o podstatě onemocnění je léčba biologickými léky – biologiky, která specificky zasahují do průběhu chorobných dějů.

Aktuální data z průzkumu provedeného v září 2016 hovoří o tom, že se v České republice léčí biologiky 1487 pacientů, u kterých byla diagnostikována Psoriáza

Pacienti se shodují, že po aplikaci biologické léčby se kvalita jejich života razantně zvýšila a mnohé překážky pro jejich uplatnění v životě se výrazně zmenšily.
Biologická léčba představuje přímou léčebnou strategii, oprávněně ji tedy lze nazývat léčbou cílenou. Biologika jsou určena pro léčbu závažných forem psoriázy, které se nedají nebo nemohou kontrolovat jinými léčebnými postupy. Díky své vysoké účinnosti se pacienti již po relativně krátké době, někdy už po podání jedné dávky, mohou vrátit do plnohodnotného života.

V souvislosti s biologickou léčbou existuje v České republice několik specializovaných pracovišť, která mohou indikovat a aplikovat biologickou léčbu. Seznam těchto pracovišť najdete v sekci Centra biologické léčby na www.bezlupenky.cz nebo na http://www.dermanet.cz/cs/kozni-ordinace/centra-biologicke-lecby.

Vznik online poradny podpořila farmaceutická společnost Janssen-Cilag.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece
Neumim zobrazi vpravo jansencilag

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce