Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Porod doma volí stovky žen ročně

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2473x )

Několik set žen se podle odhadu Hnutí za aktivní mateřství v Česku ročně rozhodne rodit doma. Přesná statistika neexistuje. Evidenci si sice dělají asistentky u domácích porodů, ty se však o většině žen rodících doma patrně vůbec nedozví, řekla ČTK Ludmila Olšáková z hnutí. Nešťastně - smrtí nebo ochrnutím miminka - skončí za rok pět až šest domácích porodů. Jeden komplikovaný domácí porod se odehrál tento týden na Brněnsku. Novorozená holčička po něm byla převezena do porodnice na Obilním trhu v Brně a nyní zde bojuje o život.

Mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Nesvadbová ČTK potvrdila, že miminko je v péči tamních lékařů. Protože však nemá souhlas matky dítěte, nechtěla nic upřesnit.

Podle informací Mladé Fronty Dnes byla u porodu přítomná porodní asistentka, miminko však bylo v děloze v obrácené poloze a porod se kvůli tomu zkomplikoval. Hlavička dítěte zůstala při porodu zaseknutá uvnitř a musela být násilím vypáčena. Dítě bylo čtvrt hodiny bez kyslíku, takže riziko poškození mozku je velké," citoval deník nejmenovaného svědka případu.

Renomovaní porodníci považují domácí porod za riziko. Česká gynekologická a porodnická společnost upozorňuje, že plánovaný porod mimo zdravotnické zařízení považuje za non lege artis, tedy nezákonný či odporující pravidlům lékařství.

Česko má dlouhodobě velmi kvalitní péči o novorozence. Takzvaná perinatální úmrtnost, což je ukazatel informující o počtu zemřelých dětí ještě před narozením, při porodu nebo v průběhu prvního týdne života, se pohybuje dlouhodobě pod pěti promile. Znamená to, že z tisíce narozených dětí jich zemře v průměru do pěti. Průměr pro Evropskou unii byl v roce 2000 podle údajů Státního zdravotního ústavu 6,8 promile.

K výpočtu perinatální úmrtnosti pro domácí porody chybí relevantní čísla. Pokud by platila horní úroveň odhadu Hnutí za aktivní mateřství a v domácím prostředí se v Česku ročně narodilo 800 dětí, blížila by se úmrtnost při pěti úmrtích za rok šesti promile.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce