Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Poruchy chování ve stáří

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15098x )

Co se stalo s babičkou? Proč se děda změnil?

S prodlužující se střední délkou života jsou nejrychleji rostoucí skupinou populace vyspělých zemí osoby ve vyšším věku. V porovnání se situací v roce 1990 by mělo celosvětově v roce 2020 dojít k nárůstu počtu osob starších 65 let o 115 procent, ve skupině lidí starších 80 let dokonce o 134 procent.

Senioři

Statistické údaje z České republiky rovněž nejsou příznivé. Podle Demografické ročenky ČR dosáhl podíl osob ve věku nad 60 let v roce 2000 svého maxima 18,5 procenta a nadále poroste až do předpokládaného zvýšení absolutního počtu o 31 procent do roku 2020.

Stárnutí přináší postupný pokles tělesných a duševních funkcí, které výrazně omezují a zhoršují výkonnost seniorů. Podle prof. MUDr. Evy Topinkové, CSc., přednostky Kliniky geriatrie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se mohou zhoršené schopnosti přizpůsobení projevovat i změnami chování. „Stárnutí samo o sobě nevyvolává závažnější poruchu chování. Každá porucha chování u starého člověka by ale měla signalizovat chorobnou změnu, kterou je třeba rozpoznat a vhodným způsobem léčit. Každá neléčená porucha chování vede k izolaci seniorů a zhoršuje kvalitu jejich života,“ říká prof. Topinková.

Podle doc. MUDr. Vladimíra Pidrmana, PhD. z Psychiatrické kliniky LF UP v Olomouci je velmi důležitým projevem stáří úbytek kognitivních funkcí - zhoršení paměti, poruchy řeči a porozumění mluvenému slovu, neschopnost vykonávat běžné denní činnosti, např. oblékání nebo odemykání dveří, neschopnost poznat a interpretovat smyslové vjemy. Kromě nečinnosti, přechodných poruch vědomí a depresí je nejčastějším symptomem demence. V její léčbě vyzdvihuje MUDr. Pidrman princip „3S“ – měli bychom podat správný lék, ve správné dávce a ve správnou dobu.

„Poruchy chování postihují nejen nemocného, ale působí nepříznivě i na jeho rodinné příslušníky

a ošetřující personál. V léčbě se musíme soustředit na celou rodinu,“ upozorňuje E. Topinková a dodává, že se osvědčily především psychoterapeutické postupy. U pacientů, kde změna přístupu, prostředí a denního režimu nevede k uspokojivému zlepšení, je nezbytné doplnit léčbu podáváním psychofarmak - léků, které ovlivňují psychické příznaky.

„Úplného vymizení poruch chování však dosáhneme pouze u 60 procent léčených, nežádoucí účinky léčiv jsou u starších nemocných bohužel třikrát až pětkrát častější než v mladém a středním věku,“ říká E. Topinková. Podle Zdravotnické ročenky ČR 2000 žije na našem území v současnosti přibližně 91 800 lidí s projevy demence, otázkou však zůstává, zdali jsou správně diagnostikováni a léčeni.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce