Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Poruchy krevních destiček

(MUDr. Pavel Mokrý | přečteno: 55728x )

Krevní destičky (trombocyty) jsou velmi zvláštním druhem krevních buněk - stejně jako zralé červené krvinky nemají buněčné jádro, navíc se vlastně jedná oodštěpky speciálních zárodečných buněk...

shutterstock.com

Krevní destičky (trombocyty) jsou velmi zvláštním druhem krevních buněk - stejně jako zralé červené krvinky nemají buněčné jádro, navíc se vlastně jedná o odštěpky speciálních zárodečných buněk, megakaryocytů, sídlících v kostní dřeni.

Trombocyty mají neobyčejně bohatou výbavu specializovanými bílkovinami (enzymy a glykoproteiny) a hrají zcela zásadní úlohu ve srážení krve (koagulaci). Jsou schopny tří základních aktivit, nezbytných pro tvorbu koagula (krevní sraženiny):

  1. přilnou (adherují) na poraněnou stěnu cévy,
  2. aktivují se a
  3. navzájem se pospojují (agregují).

Tím vznikne primární zátka a proces krevního srážení pokračuje aktivací kaskády koagulačních faktorů, vedoucí ke tvorbě stabilní fibrinové sraženiny.

Poruchy funkce krevních destiček vznikají při jejich nedostatku (trombocytopenie), při jejich nesprávné tvorbě (trombocytopatie) nebo při kombinaci obojího.

A. Odchylky počtu krevních destiček:

Trombocytopenie vzniká buď nedostatečnou tvorbou destiček v kostní dřeni, nebo jejich zvýšeným zánikem. K aktuálnímu nedostatku krevních destiček může také dojít v důsledku jejich velké spotřeby při generalizovaném srážení v drobných cévách (diseminovaná intravaskulární koagulopatie, DIC), což je obávaná komplikace akutních stavů, zvláště sepsí (otravy krve), těžkých alergických reakcí, gynekologických či porodnických operací nebo těžkých úrazů.

Projevem nedostatku trombocytů jsou krvácivé stavy - snadná tvorba modřin, krvácení z nosu (epistaxe), krev v moči, silné gynekologické krvácení. Pokud jsou krevní destičky normální, je ke vzniku krvácení zapotřebí pokles jejich počtu na zlomek normálního stavu (méně než 10 %). Léčení je podle příčiny, v urgentních situacích je možno podat koncentrované destičky v transfuzi.

Primární trombocytémie je onemocnění se zvýšenou tvorbou krevních destiček v důsledku zmnožení megakaryocytů. Destiček bývá až 10x více, než je norma. Pokud se onemocnění projevuje, pak tvorbou krevních sraženin uvnitř cév (trombóza), protože však destičky nejsou funkčně bezchybné, může se docházet i ke zvýšení krvácivosti. Onemocnění patří do širšího okruhu tzv. myeloproliferací a léčí se cytostatiky, interferonem u, aferézou destiček (odstraňováním z krve mimo oběh nemocného), většinou se podávají látky omezující agregaci destiček (např. kyselina acetylosalicylová).

B. Odchylky funkce destiček (trombocytopatie)

Patří sem celá řada vrozených i získaných odchylek, kdy jsou postiženy jednotlivé funkce destiček - schopnost aherovat, aktivovat se a agregovat. Provázejí poruchy tvorby jiných krvinek (myelodysplastický syndrom), ale také některá ledvinová či jaterní onemocnění. Schopnost některých léků porušit funkci trombocytů je využíváno v léčbě stavů se sklonem k nadměrné tvorbě krevních sraženin - jde především o kyselinu acetylosalicylovou (zvl. preparát Anopyrin), podobné účinky mají i protizánětlivé léky, používané v revmatologii.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Baruš
1x

dobry den prosím vas mela bych dotaz či prosbu,,,mohu prosím užívat hormonalní antikoncepci či náplat Evru,,,,,,nebo prosím jakou antikoncepční metodu by jste mi doporučil? mam zvyšené krevní destičky a na jatrech tukové ůtvary ,, na hematologii mě chteji preventivně nasadit léky Stacyl100mg,,,dekuji budu se tešit na odpoved Nováková B. (je mi 36 let)

Radka
5x

Dobrý den chtěla bych se zeptat jakou léčbu nasadit při nízkém počtu trombocytu. Jsem 2 měsíce po porodu. Během těhotenství jsem měla nízko i teď. Mám 130. Doporučila mi gynekolozka navštívit nemocnici hematologiicke oddělení. Děkuji za odpověď (42 let)

mario paravan
2x

P.T. Mám problém,kdy při zátěži na rukou se mě vytvoří na předloktí rukou podkožní krvavé skvrny,které někdy prasknou a vytéká krev. Je nějaká pomoc,nebo nezvedat zátěže ? Nám 82 roků. Děkuji za odpovědˇ. M.Paravan email: [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chudokrevnost - Anemie

Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi.

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

Anemie

Stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), to je anemie, čili chudokrevnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce