Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poruchy příjmu potravy - další civilizační nemoc 21. století?

( Jaroslava Sladká | přečteno: 18304x )

Mentální anorexie, bulimie, psychogenní přejídání a obezita vznikající na stejném podkladě, zatím nejsou na ústupu. Přitom známe jen "vrcholek ledovce" - epidemiologické studie totiž vycházejí pouze z počtů hospitalizovaných pacientů.

shutterstock.com

V březnu 2009 proběhla na Psychiatrické klinice 1. LF UK a VFN v pořadí už 7. mezinárodní a mezioborová konference o poruchách příjmu potravy, tentokrát s podtitulkem: Profesionalita a etika, stigma a média. Jak vyplývá z názvu, jednalo se nejen o medicínském přístupu k terapii uvedených diagnóz, ale také o veřejné prezentaci těchto obtíží a roli médií, která bohužel často sehrávají velmi negativní roli – sugerují mladým (často ještě nedospělým) dívkám nezdravý „symbol krásy“.

Poruchy příjmu potravy souvisí s psychikou

Poruchy příjmu potravy (PPP), tj. patologické jídelní chování, zahrnuje především dva póly extrémů v přístupu k jídlu: anorexii a bulimii (odmítání potravy), vedoucí k podvýživě a psychogennímu či nočnímu přejídání, vedoucímu naopak k obezitě.
Současný výzkum se vrací k neurobiologickým faktorům: genetickým determinantám vulnerability (vrozeným vzorcům „náchylnosti“), neurobiologickým mechanismům jídelního chování, dále úzkostné kontrole hmotnosti a úloze stresu. Žádné jednoduché psychosociální, rodinné ani biologické modely příčinu této skupiny onemocnění zatím uspokojivě nevysvětlily. Právě proto PPP nelze posuzovat ani léčit s jednostrannými koncepcemi, ale v celém bio-psycho-sociálním kontextu.

V tomto článku se nechceme podrobně zabývat diagnostikou a léčbou extrémních přístupů k jídlu (více informací o PPP naleznete na : http://www.ordinace.cz/clanek/poruchy-prijmu-potravy-prehled/), ale spíše aktuálním stavem – tj. jaká je současná situace a co ji ovlivňuje, kam se mohou rodiče nemocných dětí obrátit a proč je třeba ignorovat nesmyslné trendy módního průmyslu.

Jak jsme na tom s anorexií v České republice?

Příkrý vzestup hospitalizací s mentální anorexií byl zaznamenán v 90. letech. Dietní tendence se začaly projevovat už u jedenáctiletých českých dívek. Tento trend s věkem dále výrazně stoupal. Studie HBSC odhalila, že mnoho mladých žen vůbec neví, kolik by vlastně měly optimálně vážit (dle výpočtu BMI) a snaží se tedy hubnout intuitivně i v případě zcela přiměřené tělesné hmotnosti.
V rámci 35 zemí, kde HBSC studie probíhala, patřila ČR mezi země s nejvyšším počtem patnáctiletých dívek, které uvedly, že drží dietu (přestože tu byl relativně nižší počet dívek s nadváhou).

Kam se obrátit a co dělat v případě, že se vaše dítě snaží zoufale přizpůsobit nereálným rozměrům finalistek různých miss – soutěží?

„Podívejte se zblízka“ na to co jí, zda nevyhazuje svačiny a nevysiluje se šíleným cvičením ve fitness centrech. Signálem bývá i určitá izolace a odklon od toho, co ho/ji dříve bavilo. 

Denní příjem:

Snídaně: káva

Svačina: cola light

Oběd: bílý nízkotučný jogurt

Svačina: káva

Večeře: cola light

Tekutiny: 3 l vody, 2 l neslazeného čaje


Některé odstrašující snímky krajních poloh, k nimž dospěly dívky při své snaze o „dokonalou postavu“(všechny jsou volně přístupné na internetu) a také příklad jídelníčku anorektické pacientky, který asi není nutno komentovat, přikládáme jen jako ilustraci.

V žádném případě nám nejde o medializovanou “senzaci“. Ona to totiž žádná senzace není, je to jen ukázka lidského utrpení.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
vcxexco

hym7UW fauzpsphgzcm, [url=http://dqslpinkbeck.com/]dqslpinkbeck[/url], [link=http://ynnydnnsmyns.com/]ynnydnnsmyns[/link], http://irpwmfrdvuoc.com/

efbhjoigd

fKOD7q dxkkwdcniehl, [url=http://bqpkfwvmwtno.com/]bqpkfwvmwtno[/url], [link=http://zfbwksdiinsq.com/]zfbwksdiinsq[/link], http://mwsrnnvmgwlo.com/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Anorexie (Mentální anorexie)

Ve světě, kde se šedesát procent mladých žen obává nadváhy a není spokojeno se svým tělem je potom obtížné rozhodnout, kde končí dieta a kde začíná mentální anorexie.

Bulimie

Mentální bulimie se projevuje zejména opakujícími se záchvaty přejídání, které střídá období hladovění, užívání projímadel a prostředků na odvodnění.

Mentální anorexie

V poslední době stále přibývá nemocných, kteří trpí některou z různých forem poruch příjmu potravy nebo se pohybují někde na její hranici.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce