Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poruchy spánku mohou být příznakem jiných nemocí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10531x )

Zdravý spánek je nezbytný nejen pro obnovu duševních a fyzických sil, pro vytváření paměťových stop, a tedy poznávání a myšlení, ale i pro řadu metabolických pochodů v těle. Poruchy spánku jsou častou komplikací somatických a psychických onemocnění nebo jejich léčby.

shutterstock.com

Poruchy spánku provázejí nejen řadu neurologických, nejčastěji degenerativních onemocnění centrální nervové soustavy, ale bývají doprovodným příznakem většiny psychiatrických a často i interních onemocnění. Změny jsou většinou nespecifické: zahrnují zkrácení nočního spánku s obtížným usínáním a časným probouzením, spánek je nekvalitní - rušený množstvím probouzecích reakcí. Chybí hlubší stadia NREM, výrazně je redukován i REM spánek. Jako kompenzace těchto změn se objevuje zvýšená denní spavost.

Čtěte také: Poruchy spánku nelze dlouhodobě podceňovat

Neurologická onemocnění

Nejvýraznější poruchy spánku u organických neurologických poruch jsou přítomny u Parkinsonovy nemoci, kde jsou popisovány až u 80 % pacientů, a to zejména v době zhoršení choroby - někdy patří porucha spánku spolu s bolestí zad k nenápadným, ale zásadním příznakům. Motorická neschopnost, svalové záškuby a stahy narušují spánek. Významnou měrou se na nich podílí některá současná léčiva proti Parkinsonově chorobě, která mohou podporovat nekvalitní noční spánek a někdy mírnou denní spavost. Poruchy spánku mohou být i součástí psychiatrických komplikací Parkinsonovi choroby - depresivní poruchy, panické záchvaty. Také roztroušená mozkomíšní skleróza je často provázena nekvalitním nočním spánkem a denní únavností, případně spavostí.  Huntingtonovu chorobu provází zpravidla noční nespavost, ojediněle jsou i v presymptomatické fázi onemocnění popisovány noční mimovolné pohyby, které vedou k narušení spánku.

Čtěte také: Syndrom neklidných nohou je častou příčinou nespavosti

Poruchy spánku mohou být i důsledkem ložiskového postižení CNS (cévní, nádorové, zánětlivé léze) a provází nervosvalová onemocnění, blokády páteře (vyhřezlé plotýnky). U amyotrofické laterální sklerózy, neurodegenerativního onemocnění mozku je přítomna fragmentace nočního spánku se sníženou efektivitou spánku, objevují se i apnoické pauzy.

Psychiatrická onemocnění

Z psychiatrických onemocnění se poruchy spánku nejčastěji objevují u depresí. Dochází k předčasnému rannímu probouzení, změněna je makro-i mikrostruktura spánku. Latence prvého cyklu REM spánku je zkrácena a mění se i denzita REM spánku. Zatímco u zdravých jedinců registrujeme v průběhu noci stoupající počet rychlých pohybů očních i fázických záškubů brady v průběhu dalších REM fází, tedy denzita REM spánku stoupá s pokračující noční dobou, u depresivních jedinců je denzita spánku naopak nejvyšší v prvé REM fázi. Úspěšnost antidepresivní léčby je proto na některých pracovištích hodnocena monitorací nočního spánku. Poruchy spánku jsou typickou průvodní symptomatologií demencí, zejména Alzheimerovy nemoci i psychotických poruch, např. schizofrenie.

Čtěte také: Překvapující příznaky deprese

Kožní onemocnění

Svědění (ekzém, pruritus konečníku) se zhoršuje zejména v klidu a teple, tedy v noci.

Interní onemocnění

Z interních onemocnění jsou nejvíce známy vzájemné souvislosti mezi kardiovaskulárními onemocněními a poruchami spánku. Anginózní bolesti při ischemické chorobě srdeční se často objevují v noci a nemocného budí. Akutní kardiovaskulární a cerebrovaskulární příhody vykazují vrchol v ranních hodinách. Faktorem přispívajícím ke zvýšenému rannímu riziku těchto příhod je zvýšení krevní srážlivosti, proto jsou v této době častější i trombózy. Poruchy spánku se objevují i u hypertenze, vysokého krevního tlaku, často jako důsledek léčby. Léky na hypertenzi vyvolávají děsivé sny, nespavost a noční dráždění žaludku.

Čtěte také: Mrtvice, infarkt a rychlá smrt: hypertenzi nepodceňujte

Velmi úzká je souvislost mezi respiračními poruchami a spánkem. Jedná se zejména o chronické i akutní záněty dýchacích cest, průduškové astma, alergie, plicní nádory a cistickou fibrózu. U poruch trávicího ústrojí je nejčastější příčinou spánkové poruchy gastroezofageální reflux. Jde o regurgitaci žaludečního obsahu do jícnu, ke které dochází v průběhu noci. Známá je i souvislost endokrinních nemocí s poruchami spánku - cukrovka s komplikacemi, snížená funkce štítné žlázy (spavost přes den, únava), zvýšená funkce štítné žlázy (snížená potřeba spánku - nespavost). Poruchy renálních funkcí s výskytem syndromu neklidných nohou i poruch spánku (zvláště insomnie)u revmatických chorob a jiných bolestivých stavů.

Zdroj: zdravi.euro.cz

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Prosté chrápání neboli ronchopatie

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

Chrápání, nebo spánková apnoe?

Již delší dobu mám vážné obavy, že můj manžel trpí syndromem spánkové apnoe. K lékaři ale odmítá jít. Mohli byste mi napsat něco bližšího o tomto problému, jak ho léčit, co může způsobit jeho neléčení? Karin

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce