Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poruchy srážlivosti krve

(MUDr. Sylva Šebková | přečteno: 201679x )

Krvácivé stavy se projevují spontánními krvácivými projevy nebo přímo krvácením, které jsou neúměrné stavům nebo podnětům, které je vyvolaly.

shutterstock.com

Něco málo z historie...

Nejznámější poruchou srážlivosti krve je bezesporu hemofilie. První zmínky o ní přináší židovský Talmud v souvislosti s krvácivými projevy při rituální obřízce chlapců. Hemofilií trpěl také syn ruského cara Mikuláše II. a jeho německé choti Alexandry Fjodorovny.

Alexandra byla totiž přenašečkou hemofilie a když se jim po dlouhé době narodil toužebně očekávaný nástupce trůnu Alexej, byla u něj bohužel zjištěna tato tehdy ještě nevyléčitelná nemoc. Do Carského Sela se následně dostalo mnoho léčitelů a podvodníků, zvláště z ciziny, protože na veřejnosti se carevičova nemoc tutlala.

Hemofilie je sice nejznámější, není však zdaleka jedinou příčinou krvácivých stavů vzniklých následkem některé poruchy srážlivosti. Krvácivé stavy se projevují spontánními krvácivými projevy nebo přímo krvácením, které jsou neúměrné stavům nebo podnětům, které je vyvolaly.

Jak vůbec dochází v těle za normálních podmínek k zástavě krvácení? Vznikne-li v cévě trhlina následkem které dojde ke krvácení, obnaží se kolagen, který je přítomen ve stěně cévy. Krevní destičky se za pomoci tzv. von Wilebrandova faktoru nalepí na tento kolagen, změní svůj tvar a do rány vylijí také obsah svých granulí.

Z těchto granulí se uvolní látky, které způsobí, že céva se v tomto místě stáhne. Jiné látky "přivolají na pomoc" další destičky. Výsledkem je destičková zátka, která zabezpečí provizorní ucpání trhliny. Zároveň je zahájeno vlastní srážení krve, kterého se účastní celkem 12 koagulačních faktorů. Posledním faktorem je tzv. fibrin, který tvoří vlákna. Tato vlákna se spolu vážou a vytvoří síť. Takto vznikne definitivní zátka, do které proroste pojivo, až se celá rána zacelí.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Tereza
7x

Nazdar chtěla bych se s něčim poradit.Před nedavnem se mi z ničeho nic udělala v ohybu ruky modřina a po ze tam zustala vystoupla bulka tak bych chtěla vědět za da li je to sraženina po tet mám i na chodidle pichavou bolest a někdy na to neumím přistoupyt.

cxv

vc


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce