Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Používání antibiotik těhotnými ženami by mělo být minimalizováno.

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 12402x )

Američtí vědci z Tennesee doporučují minimalizovat používání antibiotik v těhotenství.

Autoři studie varují, že děti narozené ženám, kteří užívali v těhotenství antibiotika, mohou mít obtíže při léčbě projevů sepse, která se může objevit po porodu.

Dr. Mercer a kolegové z University Tennessee analyzovali 8 539 novorozenců ze šesti porodnic v okolí Memphisu. Současně časopis American Journal of Obstetrics and Gynaecology ve svém říjnovém čísle uvedl, že v USA 46 % žen v těhotenství užívalo antibiotika.

U 96 novorozenců se rozvinula sepse. U 45 % dětí se zjistila neúčinnost ampicilinu, běžně účinnému antibiotika proti širokému spektru mikroorganismů. Ampicilínová neúčinnost byla výrazně často zjištěna u žen tento lék užívající v těhotenství.

Je všeobecné známé, že se antibiotika užívají např. u dýchacích infekcí, které jsou často způsobeny viry, které jsou vůči antibiotikům předem odolné (odhad je 5 % ze všech dýchacích infekcí léčených antibiotiky).

Dalším jevem je časté rutinní používání antibiotik při ochraně ženy před poševními infekcemi, aby se zabránilo jejich přenosu na plod. Zde je rozpor při zvažování prospěchu takovéto praxe.

Autoři nicméně zdůrazňují, že správné a efektivní použití antibiotik u těhotných je naprosto na místě. Jde jen skutečně o zvážení možných následků a přínosů takovéto terapie.

American Journal of Obstetrics and Gynaecology 1999, 181,816-821
Listopad 28.11.1999

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Opakované anginy

Milá Lékárno, píši za svou kamarádku a doufám že ji budete moci poradit. Lini mela 8x zánět hrtanu nebo anginu a asi 6x na to brala antibiotika i Imudon. Letos měla 5x zanět hrtanu nebo anginu a 4x brala atibiotika. Poslední asi s odstupem 3 týdnů. A to je na mateřské dovolené. Co by měla dělat? Děkuji i za svou kamarádku. Monika Janečková

Zlepšení pleti po užívání antibiotik

Dobrý den. Kde začít? Mám problém s nečistou pletí. Taková pleť by měla být mastná, ale ne některých místech se mi šupinatí jako suchá pleť. Stav se zhorší obzvláště před menstruací. Dělají se mi bílé hnisavé pupence hlavně na čele, bradě a krku. Hormonální antikoncepce nezabrala, vyzkoušela jsem už několikerou kosmetiku, ale zatím žádné zlepšení. Pleť mám krásnou jedině tehdy, když užívám antibiotika při nějaké nemoci (např. angína) . To se pak aspoň na chvíli kochám. Navštěvovala jsem i kožního lékaře, ale ani jeho léčba není úspěšná. Na to , že je mi už 33 je na pubertu dost pozdě. Zkuste poradit , co s tím. Andrea.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce