Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Povodně zvyšují riziko leptospirózy

( Ministerstvo zdravotnictví České Republiky | přečteno: 8704x )

Nánosy bahna, špína a trosky, které odkryla ustupující voda. To je realita v místech, kam vtrhla blesková povodeň. Hlavní snahou je samozřejmě co nejdřív všechno uklidit, aby mohly začít opravy. Bez holin a rukavic by ale nikdo následky povodně likvidovat neměl. Voda mohla být kontaminovaná a pak stačí malá oděrka, aby se bakterie dostaly do těla.

shutterstock.com

Leptospiróza

Jde o infekční onemocnění, které způsobuje bakterie leptospira. Je to onemocnění, které se nepřenáší z člověka na člověka. Původcem nákazy jsou většinou hlodavci - potkani, myši, ale i dobytek či vepři. Ti vylučují leptospiry močí. Právě záplavová vlna moč spláchne a roznáší po okolí.

Pokud jste v kontaktu s infikovanou vodou nebo půdou, mohou se vám bakterie dostat do trávicího traktu nebo sliznicemi do organismu. Riziko zvětšují oděrky na kůži nebo místa se zánětem.

Prevence leptospirózy

V největším nebezpečí jste, pokud při déletrvající práci v zatopených oblastech máte oděrky nebo záněty kůže. Také je třeba se vyvarovat pití jiné než balené vody a pokud možno chránit se oči před vodním aerosolem.

Příznaky leptospirózy

Leptospiróza se může projevovat rozmanitě, dokonce může probíhat zcela skrytě tzn. inaparentně. Řada příznaků leptospirózy je stejná jako u jiných běžných infekčních onemocnění, takže je někdy obtížné stanovit správnou diagnózu.

Projevy onemocnění záleží na věku a zdravotním stavu, na typu bakterie, která organismus infikovala a množství mikrobů, které do těla proniklo. Leptospiróza může probíhat lehce s příznaky trvajícími jen několik dní, které velmi připomínají chřipku .

Obvyklý je ale dvoufázový průběh . (tzv. blaťácká popř. polní, žňová horečka). Po inkubační době (což je čas, který uplyne od doby nakažení k prvním projevům infekce) 1–2 týdny se rozvíjí první fáze nemoci. Je charakteristická, horečkou až 40°C se zimnicí a třesavkou, nemocný trpí krutými bolestmi hlavy a svalů (bolí hlavně svaly na zádech a lýtkách). Někdy se může objevit vyrážka, většinou během prvních dvou dnů.

Nemocný si stěžuje na bolesti břicha a nevolnost, která může vést až ke zvracení. Má poruchy nálady a vědomí, občas se mohou objevit i psychotické projevy – halucinace, změny osobnosti a sklon k násilí. Takto onemocnění probíhá 3–5 dní a náhle odejde.

Druhá fáze se někdy nemusí rozvinout, ale v případě závažné infekce se onemocnění po několika dnech znovu vrací s původními projevy, ke kterým se přidá bolest na hrudi a břicha, porucha funkce ledvin a změna psychického stavu. Dochází k tuhnutí šíje, nemocný zvrací. I když jde o závažné onemocnění, stačí přiměřená léčba a po několika týdnech je šance na vyléčení bez následků. Takovýto průběh mají leptospirózy vyvolané Leptospira grippotyphosa.

Jestliže je organismus napaden agresivnější formou leptospiry, kterou způsobuje Leptospira icterohaemorhagiae, onemocnění má rychlejší průběh. Příznaky jsou stejné, ale mají větší intenzitu. Rychle se rozvíjí postižení orgánů: jater (objevuje se žloutenka), ledvin (nemocný přestává močit, má zvýšené množství odpadních látek v krvi), dochází k poruše srážení krve, které má za následek krvácení z úst, pod spojivky, ze sliznic – krev se objevuje ve stolici, dochází ke krvácení z nosu. Takto probíhající leptospiróza se nazývá Weilova nemoc. Uvedený stav je velmi závažný, vyžaduje intenzivní léčbu v nemocnici.

Diagnostika leptospirózy

Onemocnění může být alespoň zpočátku zaměněno za chřipku. Lékař by měl vždy vědět, že jste se pohybovali v zátopových oblastech! Pro průkaz leptospirózy je nutné provést speciální laboratorní testy, vyšetřuje se hlavně funkce jater a ledvin, které jsou obvykle postiženy.

Léčba leptospirózy

Pro snížení horečky a úlevy od zimnice a třesavky se nasadí antipyretika, proti bolesti hlavy a svalů analgetika, součástí léčby jsou i antibiotika. Nemocný se léčí doma, potřebuje klid na lůžku, dostatečné množství tekutin.

Jestliže dojde k poškození orgánů (objevuje se žloutenka, nemocný přestává močit, mění se úroveň vědomí), musí být okamžitě přijat k léčbě do nemocnice, kde proběhne léčba antibiotiky.

Onemocnění, které proběhlo lehce, většinou nezanechá žádné následky. Mnohem delší doba rekonvalescence vás čeká po těžkém průběhu leptospirózy - během ní se musí upravit funkce některých orgánů, především pak jater, ledvin a srdce. Někdy se stává, že nemocní i po uzdravení trpí častými změnami nálad a depresí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce