Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pozitronová emisní tomografie: vyšetření, které najde nádory v těle

( Renata Vyšínová | přečteno: 41922x )

Pokud vás lékař pošle na vyšetření PET, pak má zřejmě podezření na nádorové onemocnění, nebo chce provést kontrolu po již provedené léčbě. Pozitronová emisní tomografie – čili PET – umí totiž v těle rozlišit nádory a s její pomocí se určí nejen jejich velikost, ale i aktivita.

shutterstock.com

Jak PET funguje

Pozitronová emisní tomografie patří mezi metody nukleární medicíny. Zobrazuje různé tkáně podle toho, jak jsou schopny vstřebat podanou radioaktivní látku. Tou je radioaktivitou obohacená glukóza, tedy cukr. Nádorové buňky glukózu „vychytávají“, takže vstřebají velké množství látky a na výsledném obraze jsou snadno rozpoznatelné. Vaše tělo je pak na výsledném snímku složeno z různě intenzivně vyzařujících míst. Hladové buňky svítí, ostatní jsou tmavší.

I kvůli použití glukózy je potřeba vyšetřovat pacienta nalačno, má tak nízkou hladinu glukózy v krvi a zdravé buňky ji nebudou chtít tolik zpracovávat. Lékař tak může nejen najít nádory v těle, ale i kontrolovat jejich případnou reakci na léčbu a podle toho ji upravovat.

Lékaři používají PET i na určování neurologických onemocnění, například epilepsie. Výjimečně se takto vyšetřuje i srdce.

Vyšetření PET se kombinuje ještě s vyšetřením CT a tím získá lékař zcela konkrétní představu o umístění nádoru v těle.

Co vás čeká

  • Asi dva dny před tím, než půjdete na toto vyšetření, byste neměli sportovat ani se výrazně namáhat. Namožené svaly by totiž mohly nachytávat víc glukózy a výsledek vyšetření zkreslit.
  • Čtyři až šest hodin před vyšetřením nejezte, jen pijte dostatek nesladkých tekutin, ideálně čisté vody.
  • Před vyšetřením absolvujete i kontrolu hladiny cukru v krvi. Jestliže je glykemie nad 11 mmol/litr, pak se nedá výsledný obraz objektivně posoudit. Pozor na to si tedy musí dát hlavně diabetici.
  • Personál potřebuje vědět, zda jste diabetik, ale také zda máte alergii. Ženy by měly hlásit, pokud jsou v jiném stavu, nebo kojí. Hlaste i to, že trpíte strachem z uzavřených prostor.
  • Po podepsání informovaného souhlasu vám sestra aplikuje do žíly radiofarmaka a vy musíte asi hodinu čekat, dokud se nedostanou do celého těla. Měli byste být po celou dobu v klidu a vypít alespoň litr tekutin, abyste co nejvíc ulevili ledvinám a umožnili lepší zobrazení střev.
  • Samotné vyšetření probíhá vleže a trvá asi dvacet minut, nedá se krátit, protože přístroj musí nasnímat jednotlivé části těla.
  • Při vyšetření ležíte na vyšetřovacím stole, který projíždí kruhem přístroje CT, budete muset ležet v klidu.
  • Počítejte také s tím, že budete i po vyšetření muset asi půl hodiny čekat na to, zda vše proběhlo v pořádku a nemáte žádné potíže.

Komplikace

PET je nebolestivá metoda, která není nebezpečná. Radioaktivní látky je málo, takže nepředstavuje žádnou velkou zátěž. Odborníci ji srovnávají s dvěma rentgeny hrudníku. „Během vyšetření na PET/CT je celé tělo vystaveno zátěži tzv. ionizujícího záření, nicméně pokud není toto vyšetření vícekrát opakováno v krátké době, pak není nebezpečné. Přináší s sebou rizika aplikace radioaktivní látky do těla. I tato rizika jsou však relativně zanedbatelná. Je plně v kompetenci indikujícího lékaře, aby zvážil četnost opakování PET vyšetření a porovnal možný přínos vyšetření s riziky,“ říká MUDr. Jan Baxa z Kliniky zobrazovacích metod Fakultní nemocnice Plzeň.

Rizikem by mohlo být pro těhotné, proto se jim PET neprovádí. Naopak kojící ženy ho absolvovat mohou. Jen se musí, nejméně pět hodin poté, vyhnout styku s dítětem. Mateřské mléko je v pořádku po cca 10 hodinách.

Chování po výkonu, výsledek

  • Pět hodin po vyšetření byste neměli přijít do styku s dětmi a těhotnými ženami.
  • Je lepší, když půl hodiny po vyšetření počkáte v čekárně a ujistíte se, že vše proběhlo v pořádku.
  • Měli byste víc pít, aby se kontrastní látka z těla dostala rychleji.
  • Výsledek je k dispozici ihned. 
  • Snímek pozitronové emisní tomografie
PET lékařům ukáže například to, jak nádor reagoval na léčbu – nejen velikostí, ale i aktivitou. Sledují tedy funkčnost nádorového onemocnění, které umožní plánovat následnou léčbu. Samotné vyšetření CT nebo magnetickou rezonancí ukáže pouhou velikost nádoru, PET může ukázat i jeho aktivitu – to se změří právě podle množství vstřebané glukózy.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce