Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poznáte zelený a šedý zákal?

( Redakce | přečteno: 36631x )

Oční onemocnění patří mezi nejobávanější, protože ztráta zraku dramaticky mění kvalitu života.

Video
shutterstock.com

Oční onemocnění patří mezi nejobávanější, protože ztráta zraku dramaticky mění kvalitu života. Na druhou stranu lidé někdy podceňují plíživé příznaky, které svědčí právě o rozvoji některé z vážných chorob tohoto orgánu.

Vůbec nejčastějším vážným očním onemocněním je takzvaná makulární degenerace, při které člověk postupně ztrácí schopnost vidět dobře celé zorné pole. Někdy se této nemoci rovněž říká degenerace žluté skvrny. Prvním příznakem je zhoršování ostrosti vidění, člověk si například skoro nemůže číst. Je to však jiná potíž, než běžná dalekozrakost. Typické pro ni je, že člověk nakonec vidí v místě, kam se snaží upřít zrak, zamlženou skvrnu.

Zdají se vám písmen zprohýbaná? Nápisy zvlněné? Pak byste měli zpozornět, protože právě takové problémy patří mezi rané příznaky makulární degenerace. Onemocnění sice nelze zcela vyléčit, ale vhodně zvolená léčba a laserové zákroky mohou stav výrazně zlepšit, pouze však v případě, že se použijí zavčasu.

O druhé a třetí místo mezi nejčastějšími závažnými potížemi s očima se dělí zelený a šedý záka a pak potéže způsobené poškozováním cév v oku při cukrovce. Právě šedý a zelený zákal patří mezi choroby, jichž se lidé obávají a které se v rodinách vyskytují opakovaně, ale o kterých se zároveň mezi lidmi neví dost na to, aby to každého přinutilo přijít včas na kontrolu. Při glaukomu neboli zeleném zákalu nebezpečně stoupá nitrooční tlak, který poškozuje nervová vlákna. Také při této nemoci se nakonec pacientovi výrazně znižuje zorné pole. Výpadky vidění připomínají časem padající oponu nebo rostoucí zeď. Vyhledejte očního lékaře nejpozději tehdy, když potřebujete první brýle na čtení, a nechte si preventivně změřit nitrooční tlak. Léčba, který by nemoc úplně porazila, neexistuje, ale vhodně zvolená terapie může její postup výrazně zpomalit. Většinou stačí speciální oční kapky. Léčba laserem nebo operace jsou nutné jen zřídka.

Šedý zákal nebo katarakta má jinou příčinu - jde de facto o onemocnění oční čočky. Původně čirá čočka ztrácí svou průhlednost, a proto pohled přes ni vypadá jako pohled přes matné sklo. Typické příznaky? Nejčastěji zhrošené vidění na dálku i na blízko, přičemž brýle nepomohou. Někdy může být prvním příznakem naopak ubývání dioptrií na blízko, zhoršení vidění za jasného světla nebo dvojité vidění. Možností léčby je více, někdy je třeba přistoupit až k výměne oční čočky za umělou.

Jak probíhá vyšetření nitroočního tlaku?

Nepodceňujte riziko očních onemocenění. Jednou z metod, která může odhalit začínající chorobu je vyšetření nitroočního tlaku. Díky našemu videu budete vědět, co vás případně čeká.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
ČADKOVÁ VĚRA
9x

jJe mi 75 let - od 55 let nosím brýle-před 2 lety při kontrole mne pí. doktorka řekla,že si nemám kupovat drahé brýle - v tomto věku se objevuje již zákal.Po dvou letech jsem šla /ačkoliv žádné potíže nemám/ na pravidelnou prohlídku,Paní doktorka mne řekla,že mne pošle na operaci šedého zákalu. Dost mne to zaskočilo,protože nemám žádný s uvedených průvodních jevů - dokonce mám pocit, že vidím stále stejně /potvrzuje to skutečnost i,že mám stále stejné dioptrie.Naopak mám pocit, že v posledním roce nemám při námaze očí takový pocit únovy jako dřív. Přikládám to tomu,že již přes půl roku jím denně mrkvový salát.Zeptala jsem se proč,když nenám žádné potíže.Odpověď - později by mohla být blána tužší.Je udivující,že takhle vidíte.! Zajímalo by mne jak to opravdu je a jestli se operace dělá s ohledem na věk??

Thyronx
1x

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

Nikita

Chtela bych se zeptat jestli jde zpozorovat na oku,pouhym okem,ze mam sedy nebo zeleny zakal?(treba ze to misto,co se mi mlží,mam na bělmu žlutější?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šedý zákal (katarakta)

Šedý zákal patří k velmi častým onemocněním starších lidí. Asi padesát procent lidí starších šedesáti let má určitý stupeň šedého zákalu.

Po čtyřicítce si nechte kouknout do očí

Zrak je jedním ze smyslů, díky kterému vnímáme svět kolem sebe a prožíváme plnohodnotný život, a proto bychom neměli podceňovat význam preventivních prohlídek a chránit zdraví svých očí.

Odborníci varují: Nenechávejte šedý zákal „dozrát“, je to nebezpečný nesmysl!

Šedý zákal je nejčastější příčinou oslepnutí na světě. Postihne každého druhého člověka ve věku nad 75 let. Jeho operace je dnes naprosto rutinní záležitostí, zákrok trvá pár minut, je zcela bezbolestný a jen v ČR je ročně odoperováno více než 100 tisíc očí. Přesto o této nemoci a o jejím odstranění koluje řada mýtů a polopravd, které mnohdy pacienty vyděsí či od zákroku odradí. Ti pak zcela zbytečně riskují trvalé zrakové komplikace a hlavně sami sebe připravují o plnohodnotný a kvalitní život.

Operace šedého zákalu se nemusíte obávat

Šedý zákal je obávaným očním onemocněním, které podle lékařských statistik celosvětově postihuje více než 75 % populace starší 75 let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce