Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pozor na chronický zánět slinivky, výrazně zvyšuje riziko rakoviny

(MUDr. Jiří Štefánek | přečteno: 39087x )

Chronický zánět slinivky je dlouhodobé onemocnění, které je spojeno s pomalým vyhasínám funkcí slinivky. Nemoc provázejí bolesti břicha, průjmy a hubnutí. Trpí jí nejčastěji dlouholetí alkoholici. Nelze ji přehlížet, neřešit a občasné bolesti po jídle prostě vydržet, zvyšuje totiž významně riziko vzniku rakoviny slinivky.

shutterstock.com

Nejčastější příčinou nemoci je chronický alkoholizmus. Alkohol poškozuje buňky slinivky, ty pomalu odumírají a jsou nahrazovány vazivem. Pokles funkcí slinivky se vyskytuje i u cystické fibrózy. Některé velmi vzácné formy chronického zánětu slinivky jsou dědičným onemocněním.

Jakou funkci má slinivka? Čtěte v tomto článku.

Projevy a diagnostika chronické pankreatitidy

Stav se projevuje občasnými méně intenzivními, ale nepříjemnými bolestmi břicha a trávicími obtížemi. Bolesti jsou častější po jídle. Nemocný hubne a může trpět průjmy způsobenými nedostatečným trávením a vstřebáváním potravy. Stolice bývá nažloutlá, mastná a páchnoucí. U pokročilých forem se může začít projevovat nedostatečná schopnost slinivky vytvářet inzulin, u postiženého vzniká cukrovka.

Období relativního klidu může být vystřídáno obdobím náhlého zhoršení, které může být svým průběhem podobné akutnímu zánětu slinivky.

O akutním zánětu slinivky se můžete dočíst zde.

Při stanovení diagnózy lze vyšetřovat hladiny pankreatických enzymů v krvi nebo ve stolici. Jedná se však spíše o orientační a ne úplně přesné informace, neboť pokles koncentrace enzymů nemusí být vždy zachytitelný. Jisté patologické změny na slinivce jsou patrné při ultrazvuku a CT břicha, zobrazit si pankreatický vývod lze i pomocí ERCP vyšetření.

Léčba

Pacient nesmí pít alkohol a musí mít kvalitní výživu s určitým omezením tuků v potravě. Několikrát denně se podávají v lékové formě uměle připravené trávicí pankreatické enzymy. Lékový obal musí mít takový charakter, aby enzymy ochránil před žaludeční kyselinou a uvolnil je až v tenkém střevě, kde pak plní svou trávicí funkci.

Protože chronická pankreatitida významně zvyšuje riziko vzniku rakoviny slinivky břišní, měli by být pacienti se zánětem slinivky pravidelně sledování v gastroenterologické ambulanci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zažívací problémy a nemoci

MUDr. Tomislav ŠvestkaIV. interní klinika, 13. prosince 2001

Pálení žáhy

Pálení žáhy vzniká v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu.

Zažívací potíže nejen o Vánocích - 1. část - žlučník

Je to tak. Vánoce neslavíme "pouze" jako svátek rodiny, zrození, nového začátku. Ale také jako svátek dobrého jídla, a to nejlépe v co největším množství. A často v co nejdivočejších kombinacích. Ale vedle nedopnutého knoflíku na kalhotách nám mohou hrozit i více či méně závažné zažívací potíže. Pokud už na ně dojde, buďte připraveni!

Pálení žáhy, PYROSA

Palčivý pocit, často vnímaný jako pálení, lokalizovaný za dolní třetinou hrudní kosti. Jde vlastně o zvláštní druh bolesti. Odborné označení pyrosa je odvozeno od řeckého slova pyros = oheň. Někdy pálivý pocit vyzařuje vzhůru v průběhu jícnu, může být spojen též s pocitem překyselení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce