Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pozor na letní infekce!

( Redakce | přečteno: 19720x )

Rýma, kašel, angína. Myslíte si, že patří jen k chladným měsícům roku? Omyl! Mohou vás nebo vaši rodinu potrápit i v létě.

Rýma, kašel, angína. Myslíte si, že patří jen k chladným měsícům roku? Omyl! Mohou vás nebo vaši rodinu potrápit i v létě a vězte, že je třeba je vyležet úplně stejně jako v zimě. Jinak si zahráváte se zdravím.

Letní infekce navíc nebývají jen banální. Patří mezi ně také sice méně časté, ale mnohem závažnější choroby jako je meningokoková infekce nebo nákaza přenášené klíšťaty, tedy lymeská borelióza a klíšťová encefalitida.Pozor na letní infekce!

Typickým letním onemocněním, které postihuje zejména cestovatele do zahraničí, je nicméně průjem, ale běžné jsou i rýmy, kašle nebo angíny. Zejména v druhé půli léta se objevuje nemoc, které se laicky říká "třídenní chřipka" nebo také "letní chřipka". Není tak závažná jako chřipka pravá, která může člověka upoutat na lůžko až na dva týdny, ale i tak je třeba zpomalit. "Mezi příznaky patří teplota, bolest kloubů, bolest svalů. Její průběh je lehčí a během několika dnů sama mizí. Často ji provázejí průjmy," popisuje Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Léčba je jednoduchá - zůstaňte v posteli, hodně pijte, a pokud horečka přesáhne 38 stupňů, srážejte ji pomocí léků. "Pokud však potíže přetrvávají, je na místě vyhledat lékaře.

Jsou lidé, které může i taková zdánlivě banální záležitost poškodit, třeba babičku s cukrovkou rozhodí velmi rychle," dodává Kynčl. K šíření podobných lehčích viróz přispívají prudké změny teploty. "Klimatizace, ať už v autě nebo v budově, může fungovat jako spouštěč virových nákaz. Vnímavější jedinci, pokud jsou teplotní rozdíly vyšší než deset stupňů, pak snadněji podlehnou virovému onemocnění," varuje primářka infekční kliniky pražské nemocnice na Bulovce Hana Roháčová.

Poněkud vážnější situace nastává při angíně. Bakteriální, nejčastěji streptokokové angíny se objevují celý rok. Postihují hlavně děti ve věku pět až patnáct let. V létě však přibývá angín virových. Krční mandle a okolní mízní uzliny jsou při nich prosáklé, na patře se objevují vřídky. Teplota obvykle trvá dva až čtyři dny. Ani tady nemá cenu dávat antibiotika, protože původcem onemocnění je virus. "Letní angíny se nesmějí přecházet, jinak hrozí, že by mohly postihnout klouby nebo vnitřní orgány," varuje pražský dětský lékař Milan Kudyn.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Salmoneloza-nejčastější průjmové onemocnění

Salmoneloza je nejčastější průjmové onemocnění vyvolané salmonelou.

Zvracení

Zvracení není nemoc sama o sobě, je to vždy jen příznak, znamení nějaké poruchy. Příčin zvracení je velmi mnoho a zvracení může být někdy nevinnou, episodickou poruchou, jindy projevem vážného onemocnění.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce