Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pozor na pády a zlomeniny u starších lidí!

( Nina Šeblová | přečteno: 19024x )

Namrzlé chodníky a neupravené cesty ztěžují pohyb venku zvláště starším lidem. Právě v tomto období nejen oni častěji upadnou či uklouznou. Průběh i léčbu případných úrazů a především zlomenin může výrazně zkomplikovat osteoporóza - řídnutí kostí. Trpíte-li osteoporózou, buďte obzvlášť ostražití!

shutterstock.com

Co zvyšuje riziko pádů u starších lidí


U starších lidí je riziko pádu a vzniku zlomenin vyšší hlavně z těchto důvodů:


  • závažná chronická onemocnění (neurologická onemocnění mohou způsobit závratě; srdeční onemocnění synkopy - tedy náhlé ztráty vědomí doprovázené pádem, jejichž příčinou bývá často pokles tlaku či porucha srdečního rytmu)
  • starší lidé mají horší koordinaci pohybů
  • zhoršené smyslové vnímání (zejména sluch a zrak)
  • reakční doba je zpomalená
  • riziko zlomeniny zvyšuje i onemocnění osteoporózou
  • špatné meteorologické podmínky: výkyvy tlaku vzduchu, namrzlé a těžko schůdné cesty

Lékaři proto starším lidem doporučují, aby své pochůzky a nákupy v zimních měsících raději přenechali příbuzným a omezili je na minimum. Zdravotní stav je u těchto lidí křehký, a i když se cítí dobře, může je nepřívětivé počasí a teploty pod nulou zaskočit a způsobit jim nečekanou slabost, která povede k pádu.


Výskyt osteoporózy a její rizika


V České republice má každá třetí žena a každý pátý muž starší padesáti let osteoporózu takového stupně, že i při malém úrazu hrozí riziko zlomeniny. Pokud již dojde ke zlomenině, je léčení a srůstání zlomeniny kvůli osteoporóze těžší. V některých případech osteoporóza znesnadňuje či dokonce vylučuje operativní řešení zlomeniny.


Riziko osteoporózy si však dostatečně neuvědomujeme. Každých třicet minut utrpí jeden obyvatel České republiky zlomeninu, která se stala kvůli osteoporóze. Bohužel až 20 % z lidí, kteří si takto něco zlomí, do jednoho roku umírá na následky úrazu (např. zápal plic z proleženin). Až polovina ostatních, kteří úraz přežijí, má trvalé následky.


Jak zjistím, že mám osteoporózu?


Osteoporóza je zákeřná, protože projevy této nemoci nejsou spojeny s konkrétními příznaky. Pokud se u vás objevují následující kritické faktory, zvažte návštěvu osteo pracoviště, kde vám zhodnotí stav vašich kostí. Osteo pracoviště naleznete většinou na interních odděleních větších nemocnic. Provádějí diagnostiku osteoporózy, stanoví rozsah onemocnění, stanoví jeho příčiny, navrhnou a povedou léčbu. Kritické faktory:


  • zlomeniny krčku stehenní kosti, zlomenina zápěstí či bederní páteře
  • již dřívě jste prodělali zlomeniny, k nimž došlo poměrně malým nárazem
  • nedostatek pohybové aktivity (i kvůli jiným závažných onemocněním)
  • snížení tělesné výšky o více než 3 centimetry
  • nadměrné pití alkoholu (více než dvě skleničky vína denně, dvě či více piv atd.)
  • nadměrné kouření cigaret (více než 20 denně)
  • léčba kortikoidy
  • menopauza, která u žen přijde před 45 rokem věku
  • chronické bolesti zad (mohou však být příznakem řady jiných onemocnění)

Prevence osteoporózy


Začít s prevencí osteoporózy se musí již v dětství a musí trvat po celý život. Rizikové faktory vzniku osteoporózy jsou jednak ty, které neovlivníme a pak ty, které ovlivnit můžeme zdravým životním stylem. Neovlivníme naše pohlaví (častěji se osteoporóza vyskytuje u žen), genetické vlivy, lidskou rasu (běloši mají k tomuto onemocnění větší sklony než rasy jiné), vlivy geografické a klimatické.


Dále jsou ale faktory, které můžeme ovlivnit a snížíme tak riziko vzniku této nemoci: dostatek rozmanitého pohybu během celého života, strava bohatá na vápník (bohatým zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, mléko či mák), nekouřit, nepít alkohol a příliš mnoho černé kávy (zhoršuje to metabolismus vápníku) a samozřejmě se snažit předcházet pádům, při kterých zlomeniny nejčastěji vznikají.


Prevence pádů je především kvalitní obuv. Odtsraňte případné překážky doma, abyste snížili riziko vzniku zlomeniny v domácím prostředí. Buďte i v pokročilejším věku v přiměřené fyzické kondici - to vám zajistí lepší pohybovou koordinaci.


První pomoc u zlomenin


První pomoc je nutné u zlomnin poskytnout co nejdříve - zvláště v zimě totiž hrozí podchlazení. Naštěstí je první pomoc u zlomenin jednoduchá a zvládne ji každý. Jak na to, čtěte dále.


Zlomeniny rozlišujeme na zavřené a otevřené. Otevřené jsou ty, které v místě zlomeniny mají tržnou ránu (nemusí se nutně jednat o kost, která protrhla kůži).


Zlomeniny za žádných okolností nerovnáme, končetinu ponecháme ve stejné poloze a fixujeme ji dlahou. Dlahu přiložíme ke zlomené končetině a ovážeme ji - dlaha musí dosahovat na obě strany až za další kloub. Pokud má například zraněný zlomené předloktí, dlahu je nutné přiložit od dlaně až nad loket.


Pokud nemáte originální dlahu a musíte z nějakého důvodu postiženého transportovat, je jednoduché vyrobit si dlahu improvizovanou. Za dlahu poslouží dostatečně silný klacek, deštník, dlouhé pravítko či trubka. Pokud dojde ke zlomenině dolní končetiny, můžete ji fixovat i přivázáním ke druhé noze. Při znehybňování horních končetin se také používá trojcípý šátek, na který poraněnou ruku zavěsíte. U otevřených zlomenin ránu sterilně zakryjeme, abychom zamezili znečištění, a zlomeninu fixujeme tejným způsobem jako zlomeniny zavřené.


U závažnějších a bolestivých zlomenin je vhodnější fixaci nechat na záchranné službě a do příjezdu posádky zajistit hlavně tepelný komfort zraněného, znehybnění pak provede posádka často až po podání účinných léků proti bolesti, zpravidla přímo do žíly, takže účinkují prakticky ihned.


Nazapomeňte:


  • 1. trpíte-li osteoporózou, neurologickým či jiným dlouhodobým onemocněním, omezte v období, kdy je zvýšené riziko pádu, své vycházky na minimum
  • 2. zlomeniny ve stáří se hůř léčí, tak snižte riziko jejich vzniku na minimum - prevence je nejen levnější, než léčba, ale hlavně v tomto případě mnohem méně bolí!
  • 3. chcete-li, aby vaše děti ve stáří netrpěly osteoporózou, dávejte jim dostatek vápníku ve formě mléka a mléčných výrobků
  • 4. zlomené končetiny nikdy nenarovnávejte, jen je zafixujte
  • 5. otevřené zlomeniny nejprve sterilně překryjte a pak fixujte jako zlomeninu zavřenou
  • 6. pokud je to možné, co nejdříve volejte záchrannou službu na čísle 155
Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
míla

vyřídím babičce! ale naštěstí už je obleva.

kacshaxe

JjGPlZ rxuylofhwkis, [url=http://nsyncbvgvfbk.com/]nsyncbvgvfbk[/url], [link=http://mmfoltpxuysz.com/]mmfoltpxuysz[/link], http://bjcmlsyltklc.com/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce