Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Prasklý silikonový prsní implantát život ženy neohrožuje

( Renata Vyšínová | přečteno: 26776x )

Ohrožuje ženu na životě nebo zdraví, pokud jí praskne silikonový prsní implantát? Podle MUDr. Ondřeje Měšťáka, plastického chirurga z Kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce, to nebezpečné není. Ovšem jen v případě, pokud se jí do těla nevylije silikon určený pro průmyslovou výrobu elektroniky, jak je tomu v případě závadných silikonů PIP.

shutterstock.com

Co se stane v případě, že implantát praskne, co ženě hrozí?

„U normálních implantátů to není nebezpečné. Implantát by se měl vyjmout, protože se do dutiny uvolňuje volný silikon, který se pak dostává do uzlin. Vzniká tzv. silikonová uzlina. Ale to pravděpodobně není zdraví nebezpečné. V tomto případě také často vznikají "kapsulace“, tedy tuhnutí tkáně kolem implantátu a deformace prsu.“

 Jak velké je riziko, že praskne i kvalitní implantát a při jaké příležitosti se to nejčastěji stává?

„K prasknutí zpravidla nedochází po mechanickém traumatu, tedy nárazem, ale kvůli vadě materiálu. Implantát se prostě v dutině ošoupe. Nebo může být porušen v průběhu implantace.“

Francouzské prsní implantáty společnosti Poly Implant Prosthesis (PIP) mohou závažně ovlivnit zdraví žen. Špatnou zprávou je, že implantáty PIP pět let dostávaly i české ženy, které šly na plastiku po překonané rakovině prsu.

Kauza se týká implantátů, které i u nás dostávaly pacientky od pojišťovny, tedy zdarma. Znamená to, že jsou méně kvalitní, než ty, které si ženy platí samy?

„Všechny implantáty by měly mít v rámci EU značku CE a testování jako jakýkoli jiný zdravotnický prostředek. Implantáty, které hradí pojišťovna, patří mezi levnější. Dražší mají lepší texturu, tzn. možné nižší riziko kapsulace, nižší riziko ruptury. Rozdíl ale není zas tak velký. V tomto konkrétním případě to ale bylo jinak. U některých šarží PIP implantátů je riziko ruptury velmi vysoké – a navíc byly plněny gelem, který nebyl určen pro humánní použití. Mohou se z něj uvolňovat oligomery, které jsou karcinogenní.“

Vadné prsní implantáty zřejmě do ČR nedorazily

V ČR zatím ani lékaři, ani Státní ústav pro kontrolu léčiv, nezaznamenali nějaké problémy s implantáty PIP. Implantáty této firmy dostávaly ve Fakultní nemocnici Na Bulovce několik let pacientky, které šly na plastickou operaci po rakovině. Podle posledních odhadů jich mohlo být kolem dvou tisíc. Karel Urban, primář Kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce, upozornil na to, že není důvod k panice, protože podle všeho se k nám vadná šarže vůbec nedostala. Pacientky s PIP implantátem budou ale pod velmi pečlivou kontrolou a budou zvány na častější kontrolní vyšetření. Státní ústav pro kontrolu léčiv pacientkám doporučil, aby se hlásily u svého ošetřujícího lékaře, aby mohl kontrolu provést. Preventivní kontroly s ultrazvukem a vyšetřením uzlin by se měly opakovat jednou za šest měsíců.

Podle posledních údajů závadné implantáty prasknou až v osmi procentech případů. Pak ohrožením zdraví jsou, mohou vyvolat například zánět, obavy z možného rizika vzniku rakoviny v důsledku těchto implantátů se nepotvrdily.

Chtěla byste nová prsa, ale bojíte se silikonu? Pak si přečtěte víc o prsou z vlastního tuku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Novinky v léčbě rakoviny prsu

doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.,Onkologická klinika, 7. února 2002

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce