Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pravda o bolesti zad

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12278x )

Ať už se jedná o píchnutí v zádech nebo o tupou bolest, dříve či později tyto potíže přepadnou téměř každého z nás. A stejně tak běžné jsou i mýty o těchto bolestech. Pojďme si proto uvést věci na pravou míru.

shutterstock.com

Mýtus: Vždy seďte vzpřímeně

Hrbení zad je špatné, ale pokud sedíte příliš rovně a nehnutě po dlouhou dobu, vytváříte tlak na záda, což se může projevit bolestí. Je tedy potřeba dělat během dne přestávky, kdy se uvolníte, opřete se a s nohama na podlaze necháte vaše záda volně. Během dne se snažte občas stát nebo popocházet, např. při telefonování nebo čtení.

Mýtus: Nezvedejte těžké věci

Nejde nezbytně o to, kolik zvedáte, ale spíš jak. Stoupněte si přímo před objekt, přidřepněte a uchopte jej tak, aby záda zůstala rovná a hlava vzpřímená. Ke zvednutí pak použijte sílu svých nohou a paží. Nepřetáčejte své tělo ani se neohýbejte, můžete si tím poranit záda. (Samozřejmě byste neměli zvedat nic, co je pro vás příliš těžké.)

Mýtus: Klid na lůžku je nejlepší lék

Ano, odpočívání může pomoci při čerstvém zranění nebo napětí, které způsobuje bolesti zad. Ale den nebo dva v posteli může naopak tyto bolesti ještě zhoršit.

Mýtus: Bolest je způsobena zraněním

Degenerace plotének, nemoci, infekce, a dokonce i dědičnost, mohou také zapříčinit bolesti zad.

Fakt: Více kil, více bolesti

Zůstat fit pomáhá předcházet bolesti zad. Bolest zad je nejběžnější mezi lidmi, kteří nejsou v kondici a mají nějaké to kilo navíc. Dost často se toto projeví mezi tzv.„víkendovými nadšenci“, kteří se snaží dohnat celotýdenní posedávaní.

Mýtus: Hubený, znamená bezbolestný

U každého se mohou vyskytnout bolesti zad. Lidé, kteří jsou příliš hubení, např. pacienti s poruchou příjmu potravy jako je anorexie, můžou trpět ztrátou kostní hmoty. Je u nich tedy vyšší riziko zlomení kostí či poškození obratlů.

Mýtus: Cvičení je špatné při bolesti zad

To je veliký omyl. Pravidelné cvičení je prevencí proti bolesti zad. Lékaři naopak lidem, kteří si poranili dolní části zad, cvičení doporučují. Na začátku jde pouze o jemné pohyby, které postupně nabývají na intenzitě. Jakmile odezní akutní bolest, může cvičební plán pomoci zabránit jejímu návratu.

Fakt: Fyzioterapie může pomoci

Fyzioterapie, ale i akupunktura, jóga, progresivní relaxace a kognitivně-behaviorální terapie může pomoci, když nepomáhá standardní péče.

Mýtus: Pevnější matrace jsou lepší

Ve španělské studii, lidé s probíhající obecnou bolestí zad, kteří spali na středně-tvrdé matraci, trpěli méně bolestí a byli schopni se pohybovat lépe, než ti, kteří spali na tvrdé matraci. Ale všem nevyhovuje to samé. Vyberte si proto matraci na základě vašich spánkových návyků a podle příčiny vašich obtíží se zády.

Přečtěte si také

Bolesti zad v těhotenství a jak s nimi zatočit

Nepodceňujte bolest zad, může být signálem nebezpečných kostních metastáz

Zbavte se bolesti zad: 5 rad pro výběr matrace

 

 

 

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce