Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Právní poradna: Jak si stěžovat na doktora kvůli léčbě?

( Renata Vyšínová | přečteno: 22349x )

Pravidla mezi lékařem a pacientem jsou nastavena, každý z nich má svá práva i povinnosti. Co ale v případě, že se tyto dvě strany nedohodnou, nebo pravidla porušují? Jednou z možností, kde najdou pacienti radu, je nová poradna na Ordinace.cz.

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

Po sérii článků o právech pacienta jste nám poslali mnoho dotazů, na které budeme postupně odpovídat spolu s advokátem Mgr. Patrikem Šorfem.

Pokud máte nějaký dotaz, napište nám. Odpovědi zveřejníme v rubrice Práva a povinnosti pacientů.

Jak si stěžovat na doktora kvůli léčbě?

Chci podat stížnost na postup lékaře. Podle mne zanedbal moji léčbu po úrazu a kvůli tomu budu do smrti kulhat. Poradíte mi, kam ji pak poslat - ředitelství nemocnice jistě, ale kam dál, aby ji nemohli jen tak zamést pod koberec? Jak dlouhou lhůtu mají na odpověď a kam se pak obrátit, když nebudu spokojen s výsledkem? Tomáš S., Praha 5

Odpověď advokáta Mgr. Patrika Šorfa

Stížnost na zanedbání péče můžete podat:

A) České lékařské komoře, která podle zákona řeší stížnosti na výkon povolání svých členů (každý lékař v ČR musí být členem České lékařské komory).

B) Řediteli zdravotnického zařízení, ve kterém lékař působí, a také zřizovateli - Ministerstvu zdravotnictví nebo krajskému úřadu.

Stížnost můžete podat jak písemně, tak ústně. Musí být vyřízena do 60 dnů ode dne jejího doručení správnímu orgánu příslušnému k jejímu vyřízení. O vyřízení stížnosti musíte být v této lhůtě vyrozuměn, ale jen když o to požádáte, jinak byste vyrozuměni nebyli. Stanovenou lhůtu lze překročit jen tehdy, nelze-li v jejím průběhu zajistit podklady potřebné pro vyřízení stížnosti.
Byla-li stížnost shledána důvodnou nebo částečně důvodnou, je správní orgán povinen bezodkladně učinit nezbytná opatření k nápravě. O výsledku šetření a opatřeních přijatých k nápravě se učiní záznam do spisu; vy budete vyrozuměn jen tehdy, jestliže jste o to požádal. Jestliže dospějete k závěru, že vaše stížnost nebyla vyřízena správně, pak se obraťte na nadřízený orgán. Jen pro zajímavost – nadřízeným ministerstva je ministr.

V případě, že lékař pracuje v nestátním zdravotnickém zařízení, můžete stížnost podat i orgánu, který provedl registraci nestátního zdravotnického zařízení (krajský úřad, Magistrát hlavního města Prahy, úřady městské části v Praze, Ministerstvo zdravotnictví), protože orgán příslušný k registraci může rozhodnout o zrušení registrace. Můžete také podat podnět Veřejnému ochránci práv, který může provést šetření a na základě provedeného šetření navrhnout opatření k nápravě, včetně zahájení stíhání pro trestný čin nebo přestupek nebo poskytnutí náhrady škody nebo uplatnění nároku na náhradu škody.

Máte také nějaký dotaz? Napište nám ho na tento mail.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
arny-znojmo

Doktori me zdravotne poskodily a vubec je nezajima muj zdravotni stav . A neciti se byt vyni ze je ted ze me mrzak.

Operace tlustého střeva
1x

Moje matka 87 let byla přijata do nemocnice pro neprůchodnost tlustého střeva.Lékař ji nabídl po třech dnech hospitalizace operaci.Při jedné z ná vštěv jsem chtěla mluvit s lékařem,dali mi do ruky telefon a lékař mě informoval,žematka odmítla operaci s tím,chtějí aby umřela a aˇat prý ji přemluvím.Řekla jsem tedy matce,že by bylo dobré kdyby souhlasila.Večer jsem volala do nemocnice,že bych chtěla s lékařem mluvit osobně a na pár věcí se ještě zeptat.Prý to nejde,matka prý dala souhlas,už se chystá na operaci.Tak jsem začala křičet do telefonu,že jsem doktora neviděla,jen po telefonu a že mi neřekl,že matka půjde na operaci okamžitě po souhlasu a že nemám dostatečné informace aže prostě operovat nebudou.Hádala jsem se s jiným lékařek,který mi n akonec řekl ,že nemám heslo pro komunikaci a že se smnou nebude bavit,strašil mě jejich právníky a telefon dal sestře, jí jsem řekla,že mi heslo nikdo nen abídl,ona ví,kdo jsem,ta zas křičela,že je mám svéprávná a souhlas dala.Já jsem křičela,že doktora ani neznám a jestli máma umře,tak si to odskáčou.V 11.hod. večer jsem volala znovu,jestli máma přežila operaci a sestra mi řekla,že doktorovi vyřídala,co jsem řekla a tak od operace ustoupil.Už před lety měla máma ve zprávě,že by náročnější vyšetření nezvládla a příp.operaci také ne.Na to vše jsem si vzpomněla a proto jsem volala večer,že budu chtít jještě s lékařem mluvit,ale oni odpoledne poslouchali,když jsem mámě řekla,že by měla jít na operaci a sotva jsem odešla z návštěvy,tak honem k ní šli a začerstva od ní získali souhlas.Kdybych večer operaci nezabránila,tak už by byla mrtvá.Takto se podřekla i obv.lékařka,ta ovšem neznala podrobnosti,co se tam dělo.Myslela,že doktor operaci neudělal sám ze svého přesvědčení.A tentokrát mi nedali ani propouštěcí zprávu jako vždy,ale jen nějaký nicneříkající cár předběžné propouštěcí zprávy.Podrobnou zaslali obv.lékařce,což ještě nikdy neudělali,matka byla v posl.4 měsících 4x v nemocnici a vždy ji dali zprávu do obálky s sebou domů.A tak jsem přesvědčená o tom,že si zkrátka nemocnice chtěla vydělat,udělat operaci,která nebyla nutná a jak vidno,situace se dala vyřešit i bez této drastické a pro mámu konečné řešení,protože by nepřežila.Z pobytu v D.D.je vyhublá až podvyživená,neschopná polykat tuhou stravu,nyní ji mám doma, do D.D.ji už zpátky nedám.V tomto stavu ji chtěli operovat.Všech no je o penězích a starého bezmocného člověka by použili jako nástroj pro výdělek.Zajímá mě,kolik stojí pojišťovnu vyšetření kolonoskopické a operace tlustého střeva s vývodem?Dělá se mi špatně při pomyšlení,že jsem mámu ještě nabádala,že by měla operaci podstoupit.Už by nežila a já bych si to do smrti vyčítala.Copak je normální,že o tak vážné operaci lékař s rodinou mluví po telefonu?Bylo evidentní,že se se mnou nechce setkat osobně,já jsem chodila za mámou každý den.Děkuji za odpověď,s pozdravem Irena Tesařová

Anna
1x

Pějný den,co mám dělat .když mě lékař řekne ,abych tam už nechodila a to podruhé.Kam mám jít .


Celkový počet příspěvků v diskusi: 10. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kodex práv pacienta

Jaká jsou práva pacieta? Jsou vaše zkušenosti s jejich dodržováním dobré nebo špatné? Zapojte se do diskuse!

Objednávání pacientů přes IT

Praktičtí lékaři v Británii zkouší interaktivní způsob objednávání pacientů přes digitální televizi. Pilotní projekt ve městě South Yorkshire se zatím ukazuje jako úspěšný.

Jak se chovat při povodni

(připraveno s použitím oficiálního materiálu MV ČR)

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce