Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Právní poradna: Jak získat odškodnění pro dceru

( Renata Vyšínová | přečteno: 9363x )

Pokud lékaři poškodí vaše zdraví, máte samozřejmě nárok na odškodnění. Kolik to bude a kdy se ho dočkáte, to vám poradí právník.

shutterstock.com

Dotaz:

Dobrý den, moc prosím o radu. Dcera ležela v nemocnici, dostávala kapačky, ale stalo se to, že jí v žíle nechali lékaři kanylu – zapomněli ji vyndat. Přišli jsme na to poté, co byla propuštěna do domácího ošetření. Jeli jsme tedy druhý den zpátky do nemocnice a na chirurgii jí kanylu operativně vyndali a udělali podvaz žil. Stěžovali jsme si a ředitelství nemocnice s námi začalo jednat o mimosoudním finančním vyrovnání. Dcera se už dva měsíce léčí a chodí na rehabilitace. Mezi tím se jí udělala infekce a zánět šlach. Protože se s tím léčí, řekli nám, že odškodnění dostane až léčení skončí.
Potřebovala bych vědět, na kolik má dcera nárok a zda do toho můžeme započíst i snížení společenského uplatnění.
Čtenářka V. J.

Odpověď advokáta Mgr. Patrika Šorfa:

Dobrý den,
pokud skutečně došlo ke škodě na zdraví protiprávním jednáním nemocnice (v případě jakéhokoliv sporu musím doporučit, aby na takové poškození zdraví byl zpracován posudek soudního znalce), potom má poškozený vždy nárok na odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění.

Výše se stanoví na základě vyhlášky o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění. Její příloha uvádí bodové ohodnocení jednotlivých poškození zdraví.
Posuzující lékař (obvykle ošetřující lékař) podle uvedené vyhlášky v lékařském posudku bodově ohodnotí bolestné a ztížení společenského uplatnění poškození zdraví. Vyhláška stanoví v současné době hodnotu jednoho bodu na částku 120 Kč. Podle počtu bodů uvedených v lékařském posudku se vypočte konkrétní výše částky, která bude vaší dceři vyplacena.
Odškodněno bude každé tělesné a duševní strádání způsobené škodou na zdraví vaší dcery, nikoli například starosti vás, jako rodičů, o zdraví dítěte.
Lékařský posudek na bolestné lze vydat teprve tehdy, až bude možné zdravotní stav vaší dcery považovat za ustálený. Teprve pak může komplexně posoudit újmu spočívající v tělesném a duševním strádání.
Za ztížení společenského uplatnění se považují takové následky škody na zdraví, které jsou trvalé povahy a mají prokazatelně nepříznivý vliv na společenské či vůbec životní uplatnění poškozeného. Hlavně takové, na základě kterých je omezen či ztížen, nebo i vyloučen výkon dosavadního povolání, které vylučují například přípravu poškozeného na budoucí povolání, jeho příprava na další vzdělávání. Jde také o vyloučení či omezení možnosti uplatnit se v životě rodinném, politickém, kulturním či sportovním.
Lékařský posudek, kterým se ohodnocuje ztížení společenského uplatnění, se zpravidla vydává až po jednom roce, kdy došlo ke škodní události. Jestliže po jeho vydání dojde k výraznému zhoršení následků, může lékař vydat posudek nový a nahradit jím ten dřívější. 

Bodové ohodnocení nemůže postihnout veškerá specifika jednotlivých případů, proto vyhláška umožňuje soudu rozhodnout, že náhradu za bolestné a ztížení společenského uplatnění ve zvlášť výjimečných a zvláštního zřetele hodných případech zvýší. Tohoto výjimečné zvýšení se musí poškozený nebo jeho zákonný zástupce domáhat podáním žaloby u soudu, pokud jej neposkytne zdravotnické zařízení dobrovolně.
V rubrice najdete i radu, jak podat žalobu na lékaře.

Vedle nároků z důvodu bolestného a ztížení společenského uplatnění, které se nahrazuje jednorázově (vyplacením jedné částky) se v případě škody na zdraví podle občanského zákoníku odškodňují i další druhy škod.

  • Ztrátu na výdělku poškozeného.
  • Náhrada za ztrátu na výdělku se za dobu trvání pracovní neschopnosti je rozdílem mezi jeho průměrným výdělkem před poškozením a nemocenským.
  • Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při invaliditě je rozdílem mezi jeho průměrným výdělkem a výdělkem dosahovaným po poškození s připočtením případného invalidního důchodu.
V případě žáka nebo studenta, tedy v případě vaší dcery, se tato náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti se poskytuje za dobu ode dne, kdy měla skončit jeho povinná školní docházka, studium nebo příprava na budoucí povolaní:
  • po dobu, po kterou se v důsledku poškození zdraví prodloužila jeho povinná školní docházka, studium nebo příprava na povolání nebo
  • po dobu neschopnosti v důsledku poškození zdraví
  • nebo po dobu trvání invalidity třetího stupně
  • nebo po dobu trvání invalidity prvního nebo druhého stupně
  • nebo uznání osoby se zdravotním poškozením, pokud vlastní vinou nezameškává příležitost k výdělku vykonáváním práce pro něho vhodné.
Tento druh by dcera dostávala ve formě peněžitého důchodu (měsíčně) po dobu trvání nároku na toto odškodnění. Ale zákon umožňuje, aby veškeré budoucí nároky byly odškodněny jednorázově, například vyplacením jednorázové částky.

Při škodě na zdraví se započtou do odškodného i účelně vynaložené náklady spojené s léčením. Je jedno, kdo je vynaložil (tedy nejen poškozená, ale například i rodiče poškozené). Ale musí to být náklady účelně vynaložené na léčení, například náklady na rehabilitaci, na speciální zdravotní pomůcky, náklady na pečovatelskou službu a ostatní, které byly nad rámec všeobecného zdravotního pojištění (tedy jste je přímo zaplatili). Na jejich náhradu máte nárok i v případě, že dceři nepomohly, tedy její stav nezlepšily.


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Internet mění tvář amerického zdravotního pojištění

Internet nabízí mnoho výhod pro americké pojištěnce.

Kodex práv pacienta

Jaká jsou práva pacieta? Jsou vaše zkušenosti s jejich dodržováním dobré nebo špatné? Zapojte se do diskuse!

Na dovolenou jen s cestovním zdravotním pojištěním

Cestujete-li do zahraničí, sjednejte si cestovní pojištění. Ani po vstupu do EU vás v zahraničí neošetří zadarmo.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce