Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Právní poradna: Jak zjistím, nač zemřela babička?

( Renata Vyšínová | přečteno: 10408x )

Pravidla mezi lékařem a pacientem jsou nastavena, každý z nich má svá práva i povinnosti. Co ale v případě, že se tyto dvě strany nedohodnou, nebo pravidla porušují? Jednou z možností, kde najdou pacienti radu, je nová poradna na Ordinace.cz.

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

Po sérii článků o právech pacienta jste nám poslali mnoho dotazů, na které budeme postupně odpovídat spolu s advokátem Mgr. Patrikem Šorfem.

Pokud máte nějaký dotaz, napište nám. Odpovědi zveřejníme v rubrice Práva a povinnosti pacientů.

Jak se dozvíme, nač zemřela babička?

Naše babička zemřela náhle v LDN. Byla na svůj věk docela zdráva, jen se po operaci obou kyčlí nemohla pohybovat natolik, aby mohla být v domácí péči. Nejsme schopni zjistit příčinu úmrtí, protože nejsme opravdoví příbuzní, jen ti, u kterých léta bydlela po smrti svého syna. Měli jsme ji za babičku. Máme nějaké právo zjistit, jaká byla příčina její smrti? Na co se případně máme odvolat? Bydlela v našem domě, má u nás ještě i věci, platili jsme za ni poplatky, máme plnou moc na přebírání důchodu.

J. K., Kolín

Odpověď advokáta Mgr. Patrika Šorfa:

Právo seznámit se s příčinami úmrtí a výsledku pitvy, byla-li provedena, mají osoby blízké zemřelému pacientu, neurčil-li za svého života jinak, popřípadě další osoby určené pacientem. Jestliže babička za svého života vyslovila zákaz poskytování informací o svém zdravotním stavu, včetně nahlížení do dokumentace, pak mají osoby blízké tuto možnost jen v případě, že je to nezbytné pro ochranu zdraví dalších osob. Pro příklad: pokud by například potřebovali zjistit, zda některá z chorob nemůže být dědičná. Jinak to možné není.

Pokud tedy nejste nejbližší příbuzní (předci, potomci, sourozenci, manžel, manželka a partner) ) a babička vám za života nedala souhlas s nahlížením do své zdravotnické dokumentace, tak potom zbývá si ho vymoci z titulu, že jsou osoby blízké.

To znamená, že máte pouze jedinou možnost doložit, že mezi nimi a babičkou byl:

a) vzájemný poměr rodinný nebo obdobný – rodinný ve vašem případě není, protože nejste ani vzdálení příbuzní. Ovšem o tom, že mezi vámi existoval za jejího života obdobný poměr, nasvědčují uvedené skutečnosti - společné bydlení, péče o babičku, hrazení nákladů na společnou domácnost za babičku a podobně.

b) takový vztah, že újmu babičky by pociťovali jako svou vlastní. To by opět museli doložit, například uhrazením nákladů na pohřeb, posmrtnou pietou za zemřelou babičkou, svědectvím příbuzných babičky a podobně.

Záleží tedy na vás, jestli se do takového dokazování chcete pustit.

Máte také otázku na právníka? Napište nám ji na tento mail.

Diskuse k článku
Sandra

Dobry den, zajimalo by me,kam se muzeme obrazit kdyz chceme zjistit pricinu umrti babicky a dedecka. Po smrti nam nebyl vystaven umrtni list, nicmene ikdyby k to u doslo, pricina smrti se tam jiz neuvadi. Je to jiz nekolik met od jejich smrti. Da se to zjistit i dodatecne? Dekuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kodex práv pacienta

Jaká jsou práva pacieta? Jsou vaše zkušenosti s jejich dodržováním dobré nebo špatné? Zapojte se do diskuse!

Na dovolenou jen s cestovním zdravotním pojištěním

Cestujete-li do zahraničí, sjednejte si cestovní pojištění. Ani po vstupu do EU vás v zahraničí neošetří zadarmo.

Objednávání pacientů přes IT

Praktičtí lékaři v Británii zkouší interaktivní způsob objednávání pacientů přes digitální televizi. Pilotní projekt ve městě South Yorkshire se zatím ukazuje jako úspěšný.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce