Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Před měřením tlaku si dejte "pohov"

( Renata Vyšínová | přečteno: 29037x )

Udělali jste si radost a pořídili nový digitální tlakoměr. Ovšem teď zjišťujete, že každé měření ukazuje jiné hodnoty. Není divu, že vaše původní nadšení z tlakoměru postupně opadá. Děláte chybu vy, nebo je něco špatně s přístrojem?

shutterstock.com

Tlakoměr není samozřejmou součástí výbavy každé domácnosti. Najdete jej většinou u pacientů, kteří trpí hypertenzí – tedy vysokým krevním tlakem. Lékař jim někdy doporučí, aby si měřili tlak i během dne, zapisovali výsledky, aby podle nich mohl udělat případné změny v léčbě.

Digitální tlakoměry jsou pro domácí použití vhodnější – snadno se ovládají, tlak zobrazí rychle a i pro laika jednoznačně. Také jsou velmi pohodlné na manipulaci a ovládání – nemusíte při měření používat fonendoskop a mají samonafukovací manžetu. Na druhou stranu jsou ale také velmi citlivé, takže při práci s nimi je nezbytné dodržovat pár zásad.

Jak získat při měření správné hodnoty?

Nejprve si dobře prostudujte návod od výrobce, tam je postup většinou podrobně popsán. Poté byste si měli z měření udělat rituál - stále stejný a neměnný. Jen tak se máte šanci dopracovat objektivního výsledku. Jak by to ideálně mělo vypadat:

  • Před měřením byste neměli kouřit, pít alkohol, stresovat se nebo sportovat či jinak fyzicky se namáhat.
  • Při měření byste měli sedět na židli s opěrkou, dát si asi deset minut "pohov" a teprve pak začít.
  • Ruka by měla volně ležet na podložce.
  • Jestliže máte tlakoměr, který se připíná k zápěstí, pak musí být uvolněná ruka položena zhruba do výše srdce – u tlakoměru na paži to není důležité.
  • Měření byste měli provádět nejlépe ve stejnou denní dobu. Jestliže potřebujete znát odnotu tlaku kvůli léčbě, rozhodně ho zjišťujte před tím, než si vezmete lék.
  • Během měření nesmíte mluvit, ani se hýbat. Některá doporučení jdou ještě dál a nabádají, abyste při něm mysleli na něco pozitivního… Pokud budete mluvit nebo se namáhat, naměříte vyšší tlak, než skutečně máte.
  • Manžeta by vám měla vyhovovat svou šíří – jestliže vás škrtí, naměříte vyšší tlak, než opravdu máte. Jestliže naopak dostatečně nedolehne, pak je naměřený tlak nižší.
  • Je jedno, jestli budete tlak měřit na pravé nebo levé ruce, ale vždy to musí být ta samá, nestřídejte je. Ideální je změřit tlak na obou a pak zvolit tu, kde jste zjistili vyšší hodnotu.
  • Nikdy tlak neměřte přes oblečení, získané hodnoty nejsou vůbec odpovídající.

Děláte vše podle návodu, ale stejně vám zapisované hodnoty připadají velmi rozdílné? Než začnete panikařit, uvědomte si, že krevní tlak kolísá a "trefit" po sobě dvě zcela stejné hodnoty je neobvyklé. Směrodatný může být údaj, který zjistíte z týdenního průměru měření, které je ale provedeno za srovnatelných okolností, ideálně ráno a večer.

Nedivte se ani tomu, když doma ukáže tlakoměr zcela jinou hodnotu, než ke které došel lékař v ordinaci. Nervozita leckdy vykoná své a jen při pohledu na bílý plášť se může váš tlak zvýšit.

Pokud si kladete otázku, zda je pro vás lepší tlakoměr s manžetou umístěnou na zápěstí, nebo varianta s měřením na paži, pak se raději poraďte v prodejně, kde si můžete obojí vyzkoušet. Obecně platí, že měření na zápěstí je rychlejší – nemusíte se svlékat. Je ale citlivější na jakýkoli pohyb i umístění paže – ideální je ve výši srdce. Co se přesnosti měření týče, jsou na tom obě varianty stejně. V žádném případě ale nemůžete pažní manžetu používat na zápěstí a naopak.

Jestliže pravidelně používáte digitální tlakoměr, jaké máte zkušenosti? Svá doporučení pro ostatní můžete předat prostřednictvím diskuse nebo e-mailem!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Josef Špica
2x

Po dvojím infarktu během jednoho dne a po úspěšném instalování stentu mně bylo doporučeno zprvu denní a později občasné měření tlaku. Na kardiocentru v Čes. Budějovicích mi byl doporučen jeden typ přístroje na paži. Abych měl trochu jistoty v přesnosti měření, vzal jsem si přístroj k lékařce. Já si změřil tlak svým strojkem a lékařka klasicky rtuťovým. Výsledek byl shodný. Měření a zápísky již dělám čtyři roky a kdykoliv přijdu na kontrolu, tak mám sebou mé výsledky měření a bývám kardiologem pochválen, že spolupracuji a lékař má o mém stavu větší přehled.

Palmáč

Tlakoměr je dobrá věc pro standardní práci srdce. Jakmile nastoupí arytmie nebo proměnlivý tlak, moc se z údajů nedozvíme. Pak je nutné volit průměr z více měření. Ale pak máme také celkem jiný problém než vysoký či nízký tlak.

Issbiss
7x

Dobrý den, po stresu se mi zvýšil tlak, teď už jsem relativně v klidu, ale když vyndám tlakoměr, cítím, jak jsem nervózní, že si zase zaměřím hodně. Je možné, že mám vyšší tlak tím stresem těsně před měřením? Děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce