Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Před prvním sluněním v roce jděte k lékaři

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8070x )

Než odcestujeme za sluníčkem, je dobré nechat svou kůži, pihy a mateřská znaménka vyšetřit odborníkem. Procento výskytu rakoviny kůže neustále roste, jeho účinnou prevencí je pravidelná kontrola pigmentových znamének a ostatních projevů na kůži.

shutterstock.com

U některých druhů kožních útvarů hrozí zhoubné změny, které nejsou pouhým okem viditelné – neváhejte proto navštívit dermatologa, a to alespoň dvakrát ročně. 

Čtyři základní rady:

  1. Jezte hodně vitamínů – především vitamín E a C zmírňuje negativní dopad ultrafialového záření na kůži, doporučuje se také užívání beta-karotenu. Doplňky stravy je nutné užívat alespoň 3 – 4 týdny před létem či plánovanou dovolenou.
  2. Opalujte se postupně – pokud jste se letos ještě neopalovali, postačí několik málo minut na slunci – zpočátku se ovšem vyhněte přímému slunečnímu záření.
  3. Natírejte se včas – opalovací krémy nepůsobí okamžitě, proto je ideální aplikovat je přibližně půl hodiny před tím, než vystavíte pokožku přímému slunci.
  4. Používejte opalovací prostředek s UV faktorem – nejlepší ochranu vám dodá ten nejvyšší, tedy SPF 50+ (hodnota určující násobky doby pro relativně bezpečný pobyt na slunci).

 Poznejte svůj fototyp aneb opálit, ale nespálit

Pokožka každého z nás se opaluje jinou rychlostí – někdo je ihned spálený, jiný se opaluje naopak pomalu. Míra opálení zaleží i na typu naší kůže. Abychom zvolili vhodnou dobu pobytu na slunci, musíme znát svůj fototyp. V Evropě (ve světě existuje celkem 6 fototypů – pátým jsou arabové, šestým černoši) rozlišujeme mezi 4 základními kategoriemi:

fototyp

Obecně tedy platí, že čím jsou vlasy, oči nebo pokožka světlejší, tím nižší je fototyp.

S výběrem vhodného opalovacího prostředku vám poradí Průvodce opalovacími prostředky.

Citlivé části těla

Některé části těla reagují na sluneční paprsky citlivěji než jiné. Je proto potřeba je mazat krémem častěji a dbát na to, aby byly co nejvíce ve stínu.

Rtypokud se vystavujete slunečnímu záření delší dobu, hrozí vám chronický zánět rtů a dokonce i nádory. Je tedy lepší používat ochranné přípravky. Běžně jsou dostání v podobě „ tyčinek na rty “.

Oční víčka – oční víčka je potřeba chránit krémy nebo brýlemi.

Přečtěte si také

Cestovatelský základ: očkování proti žloutence

Evropský den melanomu zachraňoval v Brně životy

Vzhled jizvy můžete výrazně vylepšit

Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Spáleniny od slunce

Dobrý den, chci se zeptat spálila jsem si od slunicka nohy, bricho, dekolt a ramena. Uz jsou tomu dva dny a porad to hrozne pali co mam pouzit aby se to uklidnilo zkousela jsem uz od Astrid krém po opalování a taky Pantenol a nic nepomáhá. Dekuji

Kombinace solária slunce

Nekde jsem cetla, ze by se nemelo navstevovat solarium a v brzke dobe slunit na slunci. Je to pravda, mohlo by to telu nejak uskodit? Diky

Vyrážka od slunce

Dobrý den, mám dva problemy které mě ted hrozěn trápí, po slunění se mi ted udělala menší červená vyrážka na místě , kam zasáhlo sluníčko,je to jako by červené, ale furt se někde z toho musim drbat a i v noci je to nepříjemné.Nikdy před tím se mi to nestalo a asi jsem to s tim sluněním přeháním.Prosim co ted s tim drbánim- tedy s tou vyrážkou??Další je problem ten, že taky s emi dělají ruzně pupínky v obslasti třísel, koupila jsem si ted bikiny veet duo, a zajímá mě, jesi nevíte jesi to s nim je bez problemů a jaké délky by měly chloupky dosáhnotu pro dálší depilaci??předem dkěuji za vaši odpověd!!

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce