Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Předsevzetí 2012: zhubnu (2.)

( Renata Vyšínová | přečteno: 7525x )

Už po pár dnech diety je mnohým jasné, že bez pomoci to nepůjde. Jídlo je droga, které není lehké se zbavit. Právě proto někteří lidé investují do léků na hubnutí. Proč nejsou ideálním pomocníkem?

shutterstock.com

Změnit přístup k jídlu, vyhnout se sladkostem, tučným jídlům, začít se víc hýbat… Tahle cesta ke štíhlosti je sice zaručená, ale pro mnoho z nás příliš namáhavá a zdlouhavá. Co si takhle na jejím začátku vypomoci nějakou tou „zázračnou pilulkou“?

Jen léky na hubnutí nepomohou

Přípravky na léčbu obezity se jmenují anorektika. Potlačují pocit hladu, chuť, máte rychleji pocit nasycenosti. Některé z nich snižují schopnost střev vstřebávat tuky z jídla. Výsledkem je vždy snížení příjmu potravy, tedy i menší příjem energie. Ovšem než spolknete první pilulku, měli byste si uvědomit, že mají mnoho vedlejších účinků – mezi nejčastější patří nespavost, závratě, brnění končetin, mravenčení, bolest hlavy, úzkost, tachykardie -zrychlená srdeční frekvence, bušení srdce, hypertenze - zvýšení krevního tlaku, zácpa, sucho v ústech, častý pocit na zvracení, zhoršení hemoroidů, pocení, změna chuti, dýchací potíže…

Léky na hubnutí by tedy měl ideálně doporučit a předepsat lékař a až poté, co jste vyzkoušeli a opravdu dodrželi dietní režim a nepodařilo se vám snížit váhu.

Co bystě měli vědět o lécích na hubnutí:

  • Anorektika by vám měl předepsat a doporučit váš lékař poté, co posoudí váš zdravotní stav a míru rizika.
  • Vždy byste měli jejich užívání doplnit i úpravou životního stylu, úpravou jídelníčku a zvýšením pohybové aktivity.
  • Léky na hubnutí můžete užívat jen po omezenou dobu, většinou jde maximálně o několik měsíců – proto si dobře prostudujte příbalový leták a konzultujte opět s lékařem. Když už ho budete číst, uvědomte si možné vedlejší účinky a pokud některý z nich u sebe zjistíte, řekněte to lékaři.

„Češi jsou podle posledních údajů schopni utratit za přípravky na hubnutí obrovské množství peněz. Pilulka za vás ale nezmění váš životní styl. Nenaučí vás jíst tak, abyste po čase zase nenabrali. „Recidivisté v hubnutí“, kteří často po pilulce sáhnou, ale potřebují spíš změnit myšlení, svůj přístup k jídlu. Nesázejte na jednorázové diety, na hlad ani pilulky. Pomoc najdete spíš u odborníků, například u nás ve sdružení  STOB. Dvacet let pořádáme kurzy snižování nadváhy, takže dokážeme poradit i těm, kterým se doposud nedařilo zhubnout (víc na www.stob.cz). Nabízíme možnost hubnutí v kolektivu lidí, kteří jsou na tom stejně, tedy motivaci opravdu vydržet,“ dodává Iva Málková, která zastává názor, že léky na hubnutí, stejně jako oblíbené diety nejsou řešením. „Bez toho, abyste se naučili správně jíst a dost hýbat, dlouhodobě váhu neudržíte a jste v bludném kruhu.“

V pátek čtěte: Triky, jak se ubránit chutím a odmítnout koláč na návštěvě u tchýně.

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce