Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Předsevzetí 2012: Přestaňte kouřit, vzkazují lékaři

( Renata Vyšínová | přečteno: 27524x )

Kouření ničí plíce, poškozuje mozek a srdce, zhoršuje kožní onemocnění, zvyšuje riziko opakovaných infekcí, zvyšuje riziko rakoviny, podporuje vznik krevních staženin a je vysoce návykové. Jestli vám ani tohle nestačí abyste přestali, poslechněte své lékaře.

shutterstock.com

Šestnáct cigaret denně – to je statistický příděl každého kuřáka. Ženy vykouří v průměru dvanáct cigaret. A jen tak s tím nepřestanou, protože závislost na nikotinu je podle odborníků horší, než na heroinu. „ Opakované kouření zvyšuje počet nikotinových receptorů v mozku a tím se zvyšuje i chuť na cigaretu, závislost. Abstinenční příznaky přicházejí čtyři až šest hodin poté, co jste tělu dodali poslední dávku nikotinu,“ vysvětluje MUDr. Králíková.

Přestaňte kouřit raději pod dohledem

Požádali jsme lékaře různých oborů, aby nám řekli, čím kouření škodí právě jejich pacientům a zda kouření svým pacientům vymlouvají.
MUDr. Alexandra Kmeťová, Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze: „Kouření zhoršuje zdravotní stav a průběh léčby pacientů. Např. u diabetiků výrazně zvyšuje celkové kardiovaskulární riziko, zhoršuje inzulínovou rezistenci, dále negativně ovlivňuje hladiny sérových lipidů. Bylo prokázáno, že pasivní kouření má také velmi negativní účinky. Například kardiovaskulární systém pasivního kuřáka je zatěžován až na 80 - 90% rizika aktivního kouření. Studie dokázaly, že po zákazu kouření v restauracích klesá výskyt akutních koronárních syndromů v průměru o 17%.
Přestat kouřit má smysl v každém věku a při každé nemoci, která je mimochodem také dobrou příležitostí k pokusu o abstinenci. Samozřejmě tedy doporučuji přestat kouřit. Ovšem raději s odbornou pomocí. Pokud pacient zkouší přestat bez odborné pomoci, úspěšnost se pohybuje mezi 1 až 3 %. Ve specializovaných Centrech pro závislé na tabáku je tato úspěšnost daleko vyšší -  kolem 30 až 40 %."

MUDr. Nina Benáková, Dermatovenerologická klinika 1.LFUK: „U řady kožních chorob, zejména u psoriázy a atopického ekzému, byl negativní vliv kouření prokázán, zde aktivně doporučuji přestat s kouřením."

MUDr. Jaromil Gillár, kardiolog z Liberce: „Kouření rozhodně zhoršuje zdravotní stav mých pacientů, proto jim radím s tím skončit. Ovšem úspěšnost tohoto doporučení je tak padesát procent."

Prim. MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D., onkoložka, zakladatelka Mamma centra Medicon: „Ve své praxi se setkávám výhradně s pacientkami s rakovinou prsů. Jakkoli je kouření škodlivé, v době diagnózy ani léčby na pacientky nevyvíjíme nátlak, aby s kouřením přestaly. Podstupovat současně náročnou dlouhodobou léčbu i proces odvykání je těžko myslitelné. Pokud chtějí potom přestat kouřit, doporučujeme, aby vyhledaly pomoc, aby se eventuelní nepodařený pokus nestal zdrojem frustrace, která by zbytečně narušovala jejich pracně získanou rovnováhu po léčbě. Mnohé ženy přijdou o prs, což je často zdrojem sníženého sebevědomí. Pokud připustíme, že mnozí si právě kouřením sebevědomí zvyšují, dostáváme se do smyčky, ze které může pomoci jen odborník.Typ závislosti na cigaretě by měl být zcela určitě diagnostikován a navržena adekvátní léčba. Neúspěšný pokus je vždy zdrojem frustrace, ať jde o nemocného nebo zdravého člověka.“

MUDr. Vladimír Koblížek z Plicní kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty v Hradci Králové a člen výboru České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP: „Cigarety jednoznačně mohou vést až ke vzniku rakoviny plic nebo CHOPN. Cigaretový kouř se nejvíce podílí na poškození plicní tkáně a zhoršenému fungování plic - a to i jeho pasivní vdechování. Radím tedy nekouřit, a když už, pak rozhodně ne ve společnosti nekuřáků nebo dokonce dětí.“

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce