Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Prevence a hubení vší přírodní cestou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 16232x )

Začal nový školní rok a s ním i nepříjemný problém zvaný výskyt vší. Jako prevenci a v případě potřeby i k jejich hubení je možné použít i přírodní zbraně.

Dobrá rada
shutterstock.com

Veš dětská, také známá jako veš hlavová (Pediculus capitis), je vázána na vlasy člověka a živí se na jeho hlavě lidskou krví. Výskyt vší, neboli pedikulóza, je onemocnění, které nijak nesouvisí s hygienickými podmínkami. Nakazit se může kdokoli. Nejčastěji se vši vyskytují u dětí, přenést se však mohou i na dospělé. Je to dáno především chováním, kdy k sobě děti či dospělí často přibližují hlavy. Tím dochází k jejich nejčastějšímu přenosu z člověka na člověka. Zapříčinit to ale může i výměna hřebenů či pokrývky hlavy.

Jednou z nejúčinnějších přírodních zbraní v boji proti vším je Tea tree olej. Lze jej použít jako prevenci proti vším a v případě potřeby i k jejich hubení. Mezi další přírodní pomocníky také patří nimbový, levandulový a rozmarýnový olej.

Prevence proti vším

  • 2 – 3 kapkami Tea tree oleje potřete zlehka oblast vlasové hranice a také pěšinku. Stejně můžete použít i olej levandulový.
  • Krátké sestřihy můžete zkrátit na méně než půl centimetru. Tak vši nepřežijí.
  • Dlouhé vlasy upravujte do kompaktního účesu (copy, pevné drdoly).
  • Tea tree olej je možné přidat i do vlasové vody s alkoholem. Před použitím důkladně protřepeme a vmasírujeme malé množství do vlasové pokožky. Stejným způsobem můžete přidat i pár kapek levandulového oleje nebo rozmarýnového oleje. Levandule zklidňuje jak pokožku, tak mysl (obzvlášť praktické pro roztěkané a velmi aktivní děti). Rozmarýn pomáhá při únavě, posiluje paměť a koncentraci. Na pokožce hlavy účinně stimuluje vlasové cibulky.
  • Přidejte 3-5 kapek Tea tree oleje do šamponu či kondicionéru při každém mytí vlasů. Tedy do každé dávky šamponu či kondicionéru. V lékárně je též možné zakoupit přímo šampón s Tee tree olejem.

Při výskytu vší

  • Do hrnečku nalijte 20 – 40 ml (podle délky vlasů) olivového nebo ricinového oleje. Do oleje přidejte podle objemu 20 – 40 kapek Tae tree oleje. Směs naneste důkladně na hlavu tak, aby se pokryly nejen všechny vlasy, ale především celá pokožka hlavy.
  • Po nanesení směsi na celou délku vlasů a vmasírování do pokožky hlavu zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu působit.
  • Po sejmutí igelitu přichází na řadu pročesávání. Nejdříve pročešte vlasy nahrubo klasickým hřebenem a pak si vezměte „všiváček“, kterým pročesávejte vlasy pramen po prameni.
  • Poté umyjte vlasy šamponem, do kterého přidejte 2 kapky Tea tree oleje.
  • Vlasy po vysušení pečlivě prohlédněte.
  • Hlavu pravidelně prohlížejte a případné hnidy odstraňujte.
  • Celý tento postup odvšivení VŽDY zopakujte 7 dní od první aplikace.
  • Všechny hřebeny je potřeba vydesinfikovat. Ložní prádlo, oblečení a čepice vyperte na 60 – 95°C a ideálně přežehlete nebo ošetřete párou z žehličky.
  • Kadeřníci radí použít kúru proti vším, vlasy poté vyfoukat a vyžehlit žehličkou na vlasy na co nejvyšší teplotu. Je důležité vlasy žehlit po tenkých pramenech a co nejblíže pokožce. Teplota dokonale zabije hnidy.

Upozornění

Někdy se může vyskytnout alergická reakce na Tea tree olej, je tedy dobré vyzkoušet snášenlivost nejlépe na loketní jamce den před prvním preventivním či léčebným ošetřením.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krásné vlasy

Nádherné a kvalitní vlasy jsou jedním z největších darů přírody. Stav vlasů zcela zásadně ovlivňují vrozené dispozice a strava.

Dlouhé vlasy, které nerostou

Chtěla bych poprosit o radu. Je mi 21 let. Už několik let mám vlasy dlouhé na ramena a vůbec mi nerostou. Mám je pořád neupravené a nedrží tvar. Nevypadají vůbec zdravě. Co je opět vzpamatuje k životu?

Krepaté vlasy

Mám kudrnaté vlasy,ale jsou často krepaté. Nemůžu je nosit rozpuštěné, protože pak vypadám jako čarodějnice. Prosím poraďte, co s tím.

Touha po krásných vlasech

Vážení, mám krátké, třepící se konečky, lámavé a mastící se vlasy. Používám často přeliv a různé přípravky s vitamíny k obnově přirozené struktury vlasů. Ale konečky mám stále rozptřepené. Toužím mít dlouhé vlasy, ale nedávno jsem je musela ostříhat, jakmile mi vlasy trošku narostou, začnou se třepit a musím je ostříhat. I po používání různých přípravků. Poraďte, prosím, jak mít krásné a zdravé dlouhé barvené vlasy. Děkuji

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce