Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Prevence znásilnění

(MUDr. Marcela Budíková | přečteno: 13033x )

Většina lidí se nikdy nestane obětí znásilnění a většina mužů nejsou násilníci. Bohužel některým ženám, bez ohledu na věk, rasu, pohlaví či ekonomický statut, se tento otřesný zážitek přihodí. Můžete to být právě vy.

I když některé níže uvedené rady budou znít poněkud paranoidně, alespoň o nich přemýšlejte. V některých oblastech, kam budete cestovat, se vyplatí držet se jich. Bohužel, svět není tak bezpečný, jak bychom ho chtěli mít.

Pověry, spojené se znásilněním

Slušné ženě se to nemůže stát.
Ona si o to vlastně říkala.
Kdyby neprovokovala ...
Beztoho si ještě užila ...

Je jich hodně a všechno jsou to nesmysly, které mohou velmi ublížit. Stejné nepravdy kolují i o pachatelích znásilnění.

Násilníka neodhalíte podle vzhledu

Může vás překvapit poštovní doručovatel, opravář, někdo, koho s důvěrou pustíte dál. Může to být muž, se kterým jdete na první schůzku, náhodná známost, nebo osoba, kterou potkáte na večírku, nebo v baru. Může to být člověk, který vám nabízí pomoc. Většina pachatelů znásilnění patří dokonce do okruhu známých, nebo příbuzných oběti. Protože násilníka prostě nepoznáte, je důležité rozeznat potencionálně nebezpečné situace a vědět, jak se můžete bránit. Buďte proto obezřetné a dávejte si pozor na svoje okolí.

Doma, na podnájmu, v hotelu

Zabezpečte dveře i okna běžnými opatřeními proti zlodějům. Používejte dveřní kukátko, nebo domácí telefon - vždy se přesvědčete, komu otvíráte. Nedůvěřujte řetízkům, dají se snadno přetrhnout. Pokud se přesto sama doma bojíte, rozsviťte ve více místnostech, budí to dojem, že je v bytě více lidí. Pokud si někdo od vás potřebuje zatelefonovat, nepouštějte ho do bytu. Zeptejte se, co potřebuje a vyřiďte hovor sama. Nenechávejte klíče pod rohožkou, v květináči, ve schránce a na jiném obvyklém místě.

Pokud se za dveřmi vyskytne podezřelá osoba, nebuďte dojem, že jste sama. Zavolejte třeba na někoho do bytu, řekněte "neobtěžujte nás" nebo "manžel spí". Naučte děti, aby také nedávaly najevo, že jsou domy samy a nikoho nevpouštěly. Nedávejte cizím osobám informace o sobě po telefonu, pokud vás někdo obtěžuje obscéním hovorem, ihned zavěste. Nevpouštějte žádné opraváře, pokud jste si je neobjednali. Neostýchejte se volat policii, pokud máte strach. Pokud se stěhujete do nového bytu, vyměňte zámek. Nevíte, kdo všechno má klíč. Pokud najdete svůj byt v nepořádku a máte podezření, že se k vám někdo vloupal, vůbec nevcházejte dovnitř. Běžte k sousedům a volejte policii.

V hotelu nebo na ubytovně si vyžádejte pokoj blízko recepce, v předním traktu hotelu. Nesdělujte nikomu cizímu číslo svého pokoje, nedávejte se do hovoru s neznámými lidmi a nesdělujte jim cíl své cesty a místo, kde bydlíte.

V autě

Vůz má být po technické stránce vždy v pořádku, nádrž udržujte naplněnou vždy alespoň do jedné čtvrtiny. Předem si zjistěte trasu své cesty a vezměte si mapu, ať nebloudíte a nemusíte žádat o pomoc. Neberte stopaře. Pokud se vám pokazí auto, nadzvedněte kapotu a vraťte se do vozu. Pokud někdo zastaví, neopouštějte auto, stáhněte jen trochu okénko a požádejte ho, aby zavolal pomoc. Pokud se technické problémy přihodí někomu jinému, raději jako samotná žena nezastavujte, může jít o léčku. Zavolejte sama na polici a udejte co nejpřesnější polohu auta.

Pokud si myslíte, že vás jiné auto sleduje

Nejezděte přímo domů, zamiřte k čerpací stanici, hasičské zbrojnici, supermarketu, někam, kde je světlo a lidé.

Když parkujete

Parkujte blízko místa, kam máte zamířeno na dobře osvětleném a frekventovaném místě. Dobře zamykejte auto. Když se vracíte k vozu, mějte už klíče připravené. Zkontrolujte vnitřek vozu pohledem, než do auta znovu vstoupíte.

Na ulici

Vždy někomu oznamte kam odcházíte, a kdy se předpokládáte vrátit. Raději v noci nechoďte sama, zdržujte se na dobře osvětlených místech, kde je hodně lidí. Pokud se pravidelně vracíte v noci sama, měňte cestu. Pozor na zkratky přes parky a tmavá zákoutí, raději zvolte delší a bezpečnější cestu.

Když jdete podél silnice, vyberte si stranu, kde jezdí auta v protisměru. Na dotazy řidičů na cestu odpovídejte z bezpečné vzdálenosti od auta - nejméně na délku natažené paže. Pokud vás obtěžuje někdo z automobilu na ulici, prostě se obraťte a jděte zpátky proti směru jeho jízdy. Bude se muset otočit a jet zpět po opačné straně ulice, většinou si to rozmyslí. Při cestě k domu (hotelu, penziónu) mějte v ruce připravené klíče, ať se nemusíte zdržovat s jejich hledáním. Pokud chodíte běhat, najděte si kamarády, neběhejte sama!

Autostop

Nejlepší a v podstatě jediná rada je NESTOPOVAT. Pokud si to přece jen neodpustíte, stopujte ve dvojici, nejlépe smíšené. Muž vždy nastupuje jako první a vystupuje jako poslední - aby řidič s dívkou neujel. Nebojte se odmítnout svezení v autě, jehož řidič se vám nelíbí. Pokud jste skutečně v nouzi, požádejte třeba u benzínky nebo supermarketu o svezení manželský pár a vysvětlete jim svoji situaci.

Běžné denní situace

Ohrozit vás mohou lidé z okruhu známých či dokonce příbuzných. Tyto případy většinou nemají publicitu právě proto, že je oběť nikdy neoznámí. Buďte obezřetná, pokud si domlouváte schůzku s někým, koho dobře neznáte. Pokuste se ho alespoň trochu poznat, než s ním zamíříte do soukromí. Raději s ním zajděte do restaurace, na výstavu nebo na výlet se skupinou přátel a počkejte, až se lépe poznáte.

Při zábavě nenechte svoji pozornost otupit alkoholem. Choďte tancovat v doprovodu přátel a s nimi se také vracejte. Dávejte na sebe vzájemně pozor. Důvěřujte svým instinktům, pokud se vám nějaké místo nebo situace nelíbí, odejděte. Stanovte si stupeň intimity, který nechcete při kontaktu s tím či oním člověkem překročit a nepřekračujte jej. Noste obuv a oblečení, které vám nebrání v pohybu a případném útěku.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce