Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Preventivní prohlídka vám může zachránit život

( Renata Vyšínová | přečteno: 16594x )

Jednou za dva roky bychom měli všichni zajít ke svému praktickému lékaři a chtít preventivní zdravotní prohlídku. Máme na ni právo a hradí ji i zdravotní pojišťovna. Podle posledních zjištění to udělá jen polovina z nás. Je to chyba, za kterou mnozí zaplatí i životem – mnoho závažných onemocnění má velkou šanci na uzdravení jen v případě, že s ním přijdete k lékaři včas.

shutterstock.com

Význam preventivních prohlídek je zejména ve včasném odhalení zdravotních potíží, které se zatím objevují skrytě. „V rodinné anamnéze klade lékař důraz na výskyt kardiovaskulárních onemocnění, diabetes mellitus, poruchy metabolismu tuků a nádorových onemocnění. Prohlídka zahrnuje také kontrolu očkování proti tetanu, vyšetření interního charakteru, vyšetření zraku, sluchu, změření krevního tlaku a změření hmotnosti, onkologickou prevenci, včetně vyšetření kůže a laboratorního vyšetření moče,“ popisuje MUDr. David Kostka.

Nejčastější výmluvou těch, kteří na preventivní prohlídky nechodí, je nedostatek času, mnozí ale k návštěvě lékaře nevidí důvod, pokud je aktuálně nic nebolí. Ve chvíli, kdy nemoc propukne naplno, je už ale často pozdě. Racionálních důvodů, proč prevenci nepodceňovat, je přitom dost. Čím dříve se nemoc odhalí, tím dříve se začne léčit a rychleji dochází k uzdravení a návratu pacienta do běžného života.  Dřívější zahájení léčby rovněž znamená její vyšší úspěšnost a zpravidla i pro pacienta šetrnější způsob léčby. A právě proto mají zájem na prevenci i zdravotní pojišťovny.

Když už máte u doktora něco zadarmo, tak to využijte!

To, že někdy tak podceňovaná prohlídka může zachránit život, dokazuje i projekt Mobilního zdravotně preventivního centra ZP Metal-Alliance. V osmdesáti městech devíti krajů nabídlo prohlídku 27 710 lidem. Celkem 28 lidí si vyslechlo nepříjemnou diagnózu – melanom. „Melanom je nejzhoubnější nádor kůže. Bez okamžitého zahájení léčby má pacient s tímto onemocněním velmi špatnou prognózu. Proto mohu prohlásit, že jim včasná diagnóza zřejmě zachránila život,“ vysvětluje dermatolog MUDr. Zdeněk Kaloš.  Nejméně problémů se znaménky na kůži měli lidé na Vysočině, kde dermalotogové našli problém jen asi u jednoho procenta, naopak nejvíce nálezů na kůži měli lidé z Moravskoslezského kraje, kde už to bylo šest procent. 

Aktuální přehled preventivních prohlídek najdete zde.

U každého šestého člověka byla zjištěna nějaká závažná forma očního onemocnění, ať už šedý či zelený zákal – zelený zákal mělo 296 lidí, šedý pak 312. Nejhorší výsledky očního vyšetření jsou hlášeny z Karlovarského kraje a Moravskoslezského kraje, kde mělo závažnou formu onemocnění oka skoro třicet procent vyšetřených. Nejlepší zrak mají naopak lidé na Vysočině a ve Zlínském kraji – i tam ale lékaři zjistili závažné onemocnění očí u víc jak deseti procent lidí.

Alarmující byl i stav zubů u dětí – dvaašedesát procent potřebuje akutní ošetření zubního lékaře, víc jak polovina předškoláků má víc než jeden zubní kaz. „Obecně se dá říci, že v menších městech mají děti chrup v horším stavu, než ve větších městech,“ konstatuje Lukáš Kaloš, z Občanského sdružení Nechci kazy. Nejhorší zoubky mají děti v Chomutově a v Litvínově, nejlepší naopak v Praze a v Přerově.

Jak jste na tom s prevencí vy?

Na to, jak často chodíte na preventivní kontroly, jsme se ptali i v nedávné anketě. Ukázalo se, že návštěvníci Ordinace.cz se o své zdraví starají lépe. Padesát devět procent z vás chodí na všechny preventivní kontroly pravidelně, šestnáct procent si vybírá jen některé, ale na ty chodí. Zbylých pětadvacet procent přiznalo, že k lékaři chodí až ve chvíli, kdy na sobě pociťují první příznaky nějaké choroby.

Budeme rádi, pokud nám napíšete své zkušenosti s tím, jak využíváte možnost bezplatných preventivních prohlídek. Můžete to udělat prostřednictvím diskuse nebo tohoto mailu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Iveta

Dobrý den, já mám zase opačný problém. Mám zájem o prevenci jednou za 2 roky, ale bohužel chodím ke staré a hlavně neochotné lékařce. Když mě nic nebolí - jsem přece zdravá! O EKG vyloženě škemrám, ačkoli oba rodiče prodělali infarkt, atd. mohla bych pokračovat. O změně lékaře jsem uvažovala, ale není kam jít - jsem z menšího města.

lenka

nechodím na žádné prohlídky


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Natálie (27 let): virový zánět mozku jsem přežila bez následků

Natálie byla zdravá mladá žena, která do svých 27 let neměla žádné vážnější onemocnění. Když ji v dubnu začalo bolet na prsou, špatně se jí dýchalo, bolela ji hlava v zátylku, cítila velkou únavu a naměřila si teplotu 38 stupňů, vyrazila k lékaři s pocitem, že je to nějaká horší viróza. Jen díky tomu, že byl její praktický lékař velmi pohotový, neskončila s trvalým postižením. Šlo totiž o virový zánět mozku!

Pavla Voznicová (20): málem mne zabila embolie plic

V devatenácti letech člověk většinou kypí zdravím, a když zajde k lékaři s tím, že se zadýchává a má trochu oteklou nohu, asi nečeká nic zásadního. I Pavla šla ke své ošetřující lékařce s relativním klidem. Do svých devatenácti let se léčila jen s lehkým průduškovým zánětem a kromě léků na astma neužívala nic jiného než hormonální antikoncepci. Právě ta ale spustila problém, který ji mohl stát život.

Preventivní prohlídka vám může zachránit život

Jednou za dva roky bychom měli všichni zajít ke svému praktickému lékaři a chtít preventivní zdravotní prohlídku. Máme na ni právo a hradí ji i zdravotní pojišťovna. Podle posledních zjištění to udělá jen polovina z nás. Je to chyba, za kterou mnozí zaplatí i životem – mnoho závažných onemocnění má velkou šanci na uzdravení jen v případě, že s ním přijdete k lékaři včas.

Preventivní kontrola: co by měla zjistit

Každé dva roky byste měli zajít ke svému praktickému lékaři a nechat si udělat preventivní kontrolu. To asi víte - ale víte přesně, co by lékař měl při této kontrole zjišťovat?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce