Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Při odpalování zábavné pyrotechniky si dejte pozor na oči

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5283x )

Každý rok se v Česku během silvestrovské noci zraní několik set lidí při odpalování ohňostroje a petard. Nejčastěji dochází ke zraněním rukou a prstů, ve statistikách se ale hned na další příčce umístila hlava a oči. Kusy petard mohou způsobit poranění rohovky, spojivky, ale i celého bulbu.

shutterstock.com

„Při odpalování rachejtlí je velmi důležité dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na dané pyrotechnice a zdravý selský rozum. Zažil jsem už případ, kdy rachejtle po zažehnutí delší dobu neodstartovala a pak se nad ni dotyčný sklonil, aby si ji prohlédl. V tu chvíli raketa odpálila a zasáhla oko plnou energií. Bylo velmi složité pacientovi zachránit oko a alespoň zbytky zraku. Důležité je dodržovat správnou vzdálenost při odpalování, nedívat se zblízka do rachejtle a být obezřetný při padání popela. Pyrotechnika je nebezpečná zejména vysokou teplotou. I nepatrné odletující jiskry mohou oko závažně poranit. Nemalé nebezpečí také souvisí s vysokou rychlostí rachejtle. Když do oka narazí přímo, bývá záchrana oka velmi komplikovaná, často i nemožná,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Nebezpečí hrozí i při správném zacházení

„Rozžhavený popílek může spadnout do oka a popálit ho. Popel kromě kůže na očním víčku může popálit spojivku či rohovku. Právě popálení rohovky patří k těm nejhorším, způsobit může i trvalé oční vady, v krajním případě slepotu. S popálením je samozřejmě spojena nepříjemná bolest oka a očního okolí,“ dodal Pavel Stodůlka.

Vedle žhavého popela ohrožuje zrak diváků světelných show také štiplavý kouř

„Kouř z pyrotechniky je velmi agresivní, oči potom mohou pálit a být červené. Ulevit od pálení a zarudnutí očí mohou umělé slzy. Ty jsou rychlou pomocí i v případě, že se do oka dostane popel nebo malý úlomek z rachejtle. Pokud dojde ke zranění oka, je vždy nejlepší co nejdříve vyhledat očního lékaře,“ doporučil Pavel Stodůlka.

Pokud během odpalování pyrotechniky dojde k úrazu:

  • Neotálejte s vyhledáním lékaře, i když se zranění zdá jen mírné, trvalému poškození zraku se dá často předejít rychlou léčbou.
  • Poraněné oko si nemněte, mnutí oka často samotné poranění ještě zhorší.
  • V případě poranění pyrotechnikou oko také nevyplachujte vodou. To může napáchat ještě větší škody než mnutí oka.
  • Nepodávejte žádné léky proti bolesti bez předchozí porady s lékařem a na poraněné oko neaplikujte žádné masti.

Amatérskou pyrotechniku pokud možno nepoužívejte a rozhodně s ní nenechte manipulovat děti!

Ohňostroj pozorujte z minimální vzdálenosti 500 metrů, nevybuchlých zbytků se rozhodně nedotýkejte a manipulaci s pyrotechnikou raději přenechte profesionálům. A už vůbec ho nesvěřujte do dětských rukou!

Počet úrazů očí každým rokem mírně klesá. Češi totiž začínají být na svůj zrak opatrnější.

Zdroj: www.gemini.cz, www. zeleny-zakal.cz

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce