Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Skutečný příběh: Epilepsie mi vzala pocit lehkosti ze života

( | přečteno: 27813x )

Epilepsii zná většina z nás jen z filmů. Člověk v nich náhle padá k zemi, většinou nedýchá, promodrává a má křeče. Ovšem v praxi je právě tento "velký záchvat" spíše výjimkou. Spousta epileptiků má naštěstí mírnější projevy své choroby. I tak s ní ale není jednoduché žít. Vyprávět o tom může i Ondra, který má epilepsii jaké následek úrazu před třiceti lety. Se svými životními zkušenostmi se svěřil i ostatním čtenářům našeho webu.

shutterstock.com

Měl jsem štěstí na lidi kolem

Mám také epilepsii, pravděpodobně poúrazovou, už od 7 let. V podstatě lehkou formu - v dětství jeden záchvat (grand mal) za 2 - 3 roky, pak se odstupy prodlužovaly a nyní jsem už téměř 10 let bez záchvatu a čtvrtý rok bez medikace (je mi 37).

V dětství jsem to jako příliš omezující nevnímal a co se týká záchvatů - prostě jsem jen "usnul" ve škole. Na střední jsem to začal vnímat víc: Dospívání je samo o sobě problematické a epilepsie ho ještě kompikuje (sráží sebevědomí). Navíc jsem začal pozorněji sledovat, co záchvatu předchází - aura, nástup záchvatu atp. Musím ale říci, že jsem měl opravdu štěstí na lidi kolem sebe - spolužáky i učitele. Nikdy ani náznak výsměchu nebo takové té přehnané lítosti.

Nemoc je problém, když hledáte práci

Horší to bylo při vstupu na trh práce - tam jsem konečně pochopil, že epilepsie nese značná omezení v uplatnění. Hledat zaměstnání bez řidičáku, bez směnného provozu... Navíc - nemusíte sice nikde uvádět, jakou nemocí trpíte, ale personalista většinou bude chtít vědět, jaký mají důvod vaše omezení, a lhát při nástupu do zaměstnání není vhodné. Není nemožné práci najít - konec konců jsem i já zaměstnán, dělám pošťáka - ale je to těžší. A v soukromí? Mám i milující ženu a děti - zde mě nemoc neochudila, žena o nemoci ví a akceptuje ji.

Co mi epilepsie vzala?

Pocit lehkosti ze života - musíte být opatrnější, domýšlet věci víc dopředu. Nikdy si nemůžete být sebou jisti - to je asi to hlavní negativum. Jsou s tím svázány i pocity méněcennosti, pocit, že nejste 100% člověk, když jste nespolehlivý. Vše se dá ale zvládnout, jen to my, epileptici, máme trochu těžší. Ale vždycky si říkám - většina lidí není pilotem stíhačky, nepotápí se, neleze na osmitisícovky. I ti "zdraví" se lecčehos musí vzdát.

Přeji všem epileptikům i jejich rodinným příslušníkům a přátelům vše nejlepší a mnoho zdraví a hleďte do budoucnosti s optimismem.




Pokud jste byli nuceni se vypořádat s vážnou nemocí, podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo nám svůj příběh napište!
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
epik
3x

šmarjá, tohle že psal epileptik? takové bludy sem napsal určitě někdo, kdo o epilepticích jen slyšel a tady je chce politovat. jsem také epoš, ale k takové sebelítosti bych se nikdy nesnížil. říkat o sobě, že se cítím méněcenný, nespolehlivý. v práci se mnou jednali vždy jako s rovnocenným, na rovinu, nikdy ne nadřazeně. je fakt, že také určitá omezení mám, zákaz práce na směny, nemám řidičák, ale to přeci neznamená, že zůstanu nezaměstnaný. příště si v redakci vymyslete něco přesvědčivějšího.

Petr
2x

Mám zkušenost, že naše společnost za nervovou nemoc považuje třeba důsledky poranění páteře. Pro tyto lidi je epileptik nebezpečný šílenec, který neví, co dělá, táhne se to se mnou od školky.

Thomas
1x

Zdravím vás zde v této diskuzi. V životě jsem měl dva ep.záchvaty, vždy po alkoholovém dýchánku. Nyní už nepiju, ale mám nervové tiky celého těla, nejsem si jist, zda jde o epilepsii(EEG negativní, mag.resonance též, CT nic). Je to velmi nepříjemné ve společnosti, trvá to vždy 15-20 min. Nemáte někdo podobné zkušenosti. Díky za odp.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 25. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Epilepsie

Epilepsie se nemusí projevovat jen záchvaty s křečemi, ale i bolestí břicha, brněním či závratí.

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Otřes mozku

Otřes mozku je častou dějovou pomůckou pro většinu thrilerů i crazy komedií. Uhodit protivníka do hlavy je nezbytnou dovedností nejednoho filmového hrdiny.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce