Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příčiny vzniku akné

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 13190x )

Akné je pro mnohé mladé lidi společenským handicapem, protože ve věku, kdy je postihne, hledají své místo ve společnosti a často i sami sebe. Navíc v dnešní době, kdy je dokonalý vzhled maximálně zdůrazňován ...

Dostal se Vám někdy do ruky Tajný deník Adriana Molea? Je to krásná knížka o problémech dospívání. Najdete v ní například tuto pasáž:

1. lednaMoje novoroční předsevzetí: nebudu si mačkat uhry. To už je můj osud, že mám zas uhra na bradě, zrovna na Nový rok.
2. lednaUher na bradě se zvětšuje.Může za to matka, protože neví nic o vitaminech.
3. lednaMůj uher je snad nežit. To už je můj osud, že mám uhra na takovém místě, kde ho může každý vidět. Upozornil jsem matku, že jsem dnes ještě neměl vitamin C. Řekla: "Tak si běž koupit pomeranč." To je typické.
4. lednaMatka tvrdí, že mi na bradě nic nevidí, ale říká to jen proto, že má kvůli naší stravě pocit viny.
5. lednaMůj uher nebo nežit dosáhl vrcholu. Větší už být nemůže.
9. lednaPřijela babička a vymáčkla mi uhra na bradě. Ještě se tím zhoršil.
14. lednaZapsal jsem se do knihovny. Půjčil jsem si Péči o pleť, O původu druhů a Pýcha a předsudek. Můžu říct, že jsem na knihovnici udělal dojem. Nedívala se mi na bradu, takže se to možná zmenšuje.
15. lednaJestli uher do soboty nezmizí, půjdu k doktorovi.
16. lednaZačal jsem číst O původu druhů, ale televizní seriál byl lepší. Péče o pleť je senzační. Nechal jsem tu knížku otevřenou na stránkách, kde se mluví o vitaminech. Doufám, že matka tu narážku pochopí. Položil jsem ji na kuchyňský stůl vedle popelníku, takže ji určitě nemůže přehlédnout.
17. lednaDoktor Taylor je asi jeden z těch přepracovaných obvoďáků, co se o nich všude píše. Na bradu se mi ani nepodíval, řekl jenom, že si nesmím dělat starosti a zeptal se, zda je u nás doma všechno v pořádku. Pověděl jsem mu o ubohé stravě, ale on řekl, že jsem dobře živený a poslal mne domů. Prý si mám vážit toho, co mám. Tolik o našem státním zdravotnictví ...

aknéTakto popisuje svoje problémy s pletí Adrian Krtek. Toto zábavné čtení, ovšem odborníka deformovaného svým povoláním utvrdí v tom, že:

  1. Akné je pro mnohé mladé lidi společenským handicapem, protože ve věku, kdy je postihne, hledají své místo ve společnosti a často i sami sebe. Navíc v dnešní době, kdy je dokonalý vzhled maximálně zdůrazňován.
  2. Akné je typickým projevem dospívání, objevuje se nejčastěji mezi 12 - 25 rokem s vrcholem výskytu kolem 16. roku.
  3. Existují předsudky o příčinách vzniku akné, např. že je způsobena nedostatkem vitaminů.
  4. Akné není adekvátně léčena, je-li vůbec léčena. Někteří postižení se bojí s tak "banální" záležitostí navštívit kožního lékaře.

Pokusme se nejprve odpovědět na otázku: Proč právě já?
Geneticky je nám dán určitý typ pleti. Ten se v ranném dětství nemusí projevit, větší problémy mají v dětství lidé s citlivou a suchou pokožkou. Pro rozvoj akné je klíčové období dospívání, kdy kvalitu pleti začnou ovlivňovat pohlavní hormony. Na rozvoj akné mají vliv mužské pohlavní hormony (androgeny), které se tvoří nejen ve varlatech, ale i v nadledvinkách. Proto akné postihuje i ženy. Pleť, která k tomu má dispozice, se začne pod vlivem hormonů výrazně měnit.

Co se děje?
Akné postihuje vlasový folikul a jeho ústí. Pokožka lidí, kteří mají k akné sklony, se vyznačuje jednak větším počtem mazových žláz, jednak některými rozdíly ve tvaru folikulu. Vlivem pohlavních hormonů dochází k ucpávání folikulárních vývodů. Pachatelem jsou rohovějící kožní buňky, keratinocyty, které mají vysokou přilnavost, takže snadno zaplní a "zalepí" vývod folikulu i jeho ústí. Nejprve vzniká mikrokomedo, útvar pouhým okem nepozorovatelný. Lze si ho představit jako zúžený vývod vlasového folikulu, jehož existence se na pokožce neprojeví. Zdánlivě zdravá oblast pleti člověka, kterého trápí akné, může obsahovat až 30% mikrokomedonů a ty představují skryté nebezpečí.


akné

Přidá-li se ještě hormony podporovaná zvýšená produkce kožního mazu, začne se mikrokomedo postupně přetvářet na komedo. Pokud se nahromaděný maz dostane až k povrchu kůže, mluvíme o otevřeném komedu, známé černé tečce. Nejčastěji ji najdeme na nose , čele a bradě. Pokud se maz nemůže dostat na povrch, horní vrstva kůže se vyklene a vzniká bělavá vyvýšenina, pod níž se shromažďuje maz. Pak hovoříme o bílém - uzavřeném - komedu.

Nahromaděný maz je živnou půdou pro bakterie (Propionibacterium acnes), které postižení folikuly osidlují. Nahromaděný maz s pomnoženými bakteriemi praská a vylévá se do podkoží, kde vyvolává zánět vedoucí až k trvalému poškození kůže. Zánětlivá forma akné se projevuje tvorbou pupínků a zanícených neštoviček, jejichž hojení je delší a může zanechávat drobné jizvičky. P. acnes se podílí i na rozvoji chronické akné. U těžkých forem akné se přidávají ještě další vnitřní vlivy, jako celková porucha imunity, zvýšená tvorba androgenů a další.

Příště: Typy akné a jejich léčba.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce