Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příliš studené a sladké nápoje mohou způsobit žaludeční křeče

( Věra Boháčová | přečteno: 12818x )

Tropické teploty posledních dnů a dnů následujících znamenají větší zátěž pro náš organizmus. Jednou ze základních zásad, jak tyto dny přežít bez úhony, je dodržování pitného režimu. Mezi skupiny nejvíce ohrožené nedostatkem tekutin patří děti a staří lidé.

shutterstock.com

V horkých dnech se s tekutinami z těla ztrácí i minerální látky (močí zejména draslík a v potu sodík). Tyto i ostatní je třeba tělu dodávat stejně jako vyloučené tekutiny. Běžnému zdravému člověku přísun těchto látek zajistí spolu s dostatečným pitným režimem pravidelná vyvážená strava. U lidí se speciálním režimem (např. u sportovců) tyto ztráty nelze běžnou stravou vykrýt, zde je potřeba užívat speciální doplňky.

Veškerý metabolizmus se v těle odehrává ve vodném prostředí, dostatek tekutin je proto životně důležitý. Tekutiny nám umožňují dobrou funkci ledvin a odplavování zplodin v těle vzniklých. Nedostatek tekutin snižuje celkovou výkonnost organizmu i výkonnost duševní, u dospělých může nedostatek způsobovat vyšší únavnost, poruchy funkce ledvin, bolesti hlavy, kloubů apod. Absolutní nedostatek tekutin je po několika dnech neslučitelný se životem. V horkých dnechbychom měli vypít denně minimálně 2,5-3 litry tekutin.

Je dobré vědět, že lépe než ledové nápoje, zažene v horkých dnech žízeň např. vlažný čaj. V případě příliš ledových nápojů můžeme způsobit organizmu teplotní šok – příliš chlazené nápoje mohou způsobit žaludeční křeče (stejně jako nápoje přeslazené). Pít je třeba během celého dne po menších dávkách a nikdy nečekat až na pocit žízně.

Jaké tekutiny volit

Nejvhodnější jsou přírodní ovocné šťávy uměle nepřislazované, stolní vody, minerálky (není vhodné pít pouze minerálky, vždy je dobré kombinovat přes den i s jinými tekutinami, při pravidelném pití minerálek je většinu třeba střídat), čaje.

Čemu se vyhnout

V horkých dnech není vhodné pít (bez přísunu dalších tekutin) kávu a silný černý čaj, které působí močopudně a organizmus odvodňují. Přímo nebezpečná může být konzumace alkoholu. Pivo či víno sice zdánlivě na chvíli osvěží, ale je důležité si uvědomit, že alkohol v horku působí daleko rychleji než obvykle, přidá-li se navíc nedostatek tekutin v těle, může docházet ke stavům těžké opilosti i po malých dávkách (alkohol se velmi rychle dostává do mozku). Navíc i alkohol svým působením odvádí  z organizmu tekutiny a minerální látky. Když dostane vyprahlý organizmus místo vody alkohol, odvodní se a riziko potíží z nedostatku tekutin se ještě znásobí.

Lépe je pít méně sladké nápoje nebo nápoje neslazené. Sladší pití totiž zpomaluje pohyb tekutiny z žaludku do tenkého střeva. Navíc, zvýšená potřeba tekutin hrazená slazenými nápoji může neúměrně zvyšovat příjem energie.

Slazené nápoje tak mohou navíc hrát důležitou roli ve výskytu obezity. Např. v Americe se díky lepšímu povědomí o nevhodnosti sladkého začala mírně snižovat spotřeba slazených moučníků. Na druhou stranu ale roste spotřeba jednoduchých cukrů ve formě ovocných šťáv a hlavně slazených nápojů – dokonce 4x. A podobný trend můžeme v poslední době vidět i u nás. Je tedy zřejmé, že na rostoucím výskytu obezity má příjem energie z tohoto zdroje podstatný význam.

Zvýšený příjem kalorií ve formě fruktózy ze slazených nápojů byl základem pro metabolickou studii prezentovanou v tomto roce v Bostonu (pozn. V USA se nealkoholické nápoje sladí většinou místo cukru tzv. fruktózovými sirupy). Autoři při ní sledovali vliv spotřeby jednoho litru kolového nápoje za den po dobu 6 týdnů (bez změny jídelníčku). Zkoumanou skupinu přitom tvořilo 40 mužů a žen, kteří byli podrobeni detailnímu sledování. Výsledek ukázal, že hmotnost dobrovolníků se za tuto dobu zvýšila o více než 3 kg, objem podkožního tuku o 4 % a objem viscerálního tuku (tuku v břišní dutině, jehož zvýšené množství je významným rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění a cukrovky) o neuvěřitelných 14 %! (více informací najdete na www.fzv.cz).

Zatímco voda nemá žádnou energetickou hodnotu, půl litru slazené limonády (a ruku na srdce, často nezůstane jen u půl litru) obsahuje zhruba 800 kJ (energetickou hodnotu jednotlivých nápojů si můžete jednoduše zjistit v E-kalkulačce na www.e-kalkulacka.cz).

A ještě nejdůležitější zásady na závěr:

  • vypijte denně minimálně 2,5-3 litry tekutin
  • pijte v průběhu celého dne po menších dávkách, nečekejte na pocit žízně
  • volte přiměřenou teplotu nápojů
  • bez dalšího doplnění tekutin se vyhýbejte se nápojům, které odvodňují
  • s alkoholem buďte velmi opatrní myslete i na energetickou hodnotu nápojů

Máte podobnou zkušenost? Napište nám v diskusi nebo na mail [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Tuto zajímavou látku s blahodárnými účinky na lidský organismus nalezneme přirozeně v rybím oleji. V těle dokáže pozitivně ovlivnit mnohé funkce.

Existují nezdravé potraviny?

Doporučení "jezte zdravě" se na nás valí ze všech stran. Ale jak jak vypadají nezdravé potraviny?

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce