Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Připravte svou kůži na sluníčko

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5595x )

Každý z nás miluje slunce, ačkoli příliš slunečního záření může mít pro pleť vážné negativní důsledky. Pryč jsou časy, kdy jsme si nic nedělali ze spálené pokožky a k ochraně pleti proti slunečnímu záření se přistupovalo ležérně...

shutterstock.com

Každý z nás miluje slunce, ačkoli příliš slunečního záření může mít pro pleť vážné negativní důsledky. Pryč jsou časy, kdy jsme si nic nedělali ze spálené pokožky a k ochraně pleti proti slunečnímu záření se přistupovalo ležérně. Poškození pleti způsobují ultrafialové paprsky UVA a UVB. Vedle spálení pokožky mají také za následek vrásky, předčasné stárnutí pleti nebo vznik tmavých pigmentových skvrn. Nadměrné vystavování pokožky slunci může způsobit dlouhodobé poškození kůže, které dokonce vede ke vzniku rakoviny kůže. Proto je nutné kontrolovat délku pobytu na silném, přímém slunci, což je obzvláště důležité pro děti a teenegry. Ochrana pleti proti slunečnímu záření a opalovací přípravky jsou v letních měsících opravdovou nezbytností.

Co je to SPF?

SPF (Sun Protection Factor), nebo také OF (ochranný faktor) indikuje stupeň ochrany, tedy jak dlouho můžete zůstat na slunci bez rizika spálení. SPF udává stupeň ochrany proti UVB paprskům, které jsou nejškodlivější. Teoreticky se člověk s normální pletí může pohybovat na slunci bez rizika spálení 10 minut. Při použití přípravku s SPF 6 získá 6x vyšší ochranu. Při výběru ochranného přípravku proti slunečnímu záření hraje roli nejen SPF, ale i typ pleti, intenzita slunečního záření a typ přípravků.

Vsaďte na vitaminy, vynechejte solárium!

Pokožka je na jaře velmi bledá a protože se někteří z nás bojí, že ji při prvním opalování spálí, snaží se jí dodat barvu předem - pomocí samoopalovacích přípravků nebo solária. Ovšem podle lékařů to je otázka vyloženě kosmetická. S ochranou to moc společného nemá, jde spíš jen o náš pocit, naopak návštěva solária kůži zbytečně zatěžuje. Některé vitamíny mohou kůži  pomoci se s následnou zátěží vypořádat. Především vitamín E a vitamín C, jako tzv. antioxidanty, zmírňují nepříznivý dopad ultrafialového záření na kůži a mimo jiné pomáhají chránit systém vaziva ve škáře.

Je možné kůži na opalování připravit?

Na tak jednoduchý dotaz, je dost složitá odpověď. Jakou kůži? Jaký fototyp jste? Některé typy kůže by se slunečnímu světlu s ultrafialovou složkou záření měly vystavovat jen minimálně, jde o fototyp I., tedy osobu rusovlasou, s mléčnou pletí, pihami a v podstatě neschopností se opálit, získat tedy ochrannou pigmentaci. Takové osoby by se tedy neměly ani připravovat na letní slunění. V případě nutnosti pobytu na slunci by se měly krýt prostředky s vysokými ochrannými faktory. Pokud jsou na silném slunci, pak doporučujeme používat prostředky s ochrannými faktory většími než 50, při střední intenzitě 30.

U fototypu II., tedy osoby se světlými vlasy a jistým individuálním rozmezím schopnosti pigmentovat, je ochrana rovněž nutná. Je možné použít ochranné prostředky, které mají nižší faktory. Při postupné zátěži u hnědnoucích jedinců stejně jako u jedinců s fototypem III., u kterých se vždy vytváří ochranná pigmentace, tato pigmentace již významně chrání před další zátěží.

Může být slunění i zdravé?

Pro cílené "grilování se" na sluníčku asi žádný argument či obhajobu nenajdeme. Ovšem zcela se izolovat od slunce by bylo také pošetilé. Ve chvíli, kdy jsme vystaveni slunečnímu záření, vzniká v těle vitamin D. Ten potřebujeme ke správnému růstu a poslouží nám i jako zdroj optimismu – deprese se dostavují nejčastěji v zimě, když je slunečního svitu málo.

Ovšem vždy je potřeba znát správnou míru slunění a rozhodně chránit kůži. Během opalování se toho totiž děje nejvíc právě v ní. Část záření se během opalování odráží od horní části pokožky, část proniká hlouběji, a záření, které je pohlceno molekulami v kůži, v pokožce i v hlubších částech, vede k různým efektům. Přispívá k syntéze vitaminu D, ale také tlumí buněčnou složku imunitního systému v kůži, případně vede až k zániku některých buněk a ovlivňuje také zárodečný aparát buněk, což ve svých důsledcích může vést až k rakovině kůže.

Opalování může mít negativní dopad i na jiné orgány. Prof. MUDr. Vladimír Vašků, CSc., přednosta I. dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně k tomu říká: "Může dojít k určitým změnám očním, přehnané opalování působí i na imunitu." Upozorňuje ale i na to, že existují choroby, kde se sluneční záření používá jako doplňková léčba. "Jednoznačným příkladem je psoriáza, čili lupénka, ale jen v určité fázi nemoci. Slunění může mít blahodárný dopad také u některých ekzémů apod. Ale je nutno na druhou stranu upozornit na onemocnění označovaná jako fotodermatózy, kdy je světlo vyvolávajícím faktorem v rozvoji těchto chorob."

Děti by se opalovat neměly

Čím menší dítě, tím víc byste ho měli chránit před nadbytečným slunečním zářením. Kojencům postačí, když na ně občas při procházce zasvítí sluníčko do obličeje a na ručičky. Rozhodně bychom jim neměli "dopřávat" systematické opalování. "Děti bychom vždy měli chránit stejně, jako osoby s tou nejcitlivější kůží, tedy jako ty s nízkým fototypem. Mezi 10. – 16. hodinou by se neměly na slunci pohybovat nejen bez ochranného krému, ale ani bez oblečení, které také chrání jejich kůži," upozorňuje MUDr. Vašků. Ten upozorňuje i na to, že v bezpečí nejsou ani pod slunečníkem, protože jím záření také částečně prochází a další část se ho odráží od země.

Přečtěte si také

Nepodceňujte opalování již od jarních měsíců

Svědění - aktuální téma nadcházející letní sezóny

Sníženou funkcí štítné žlázy trpí stále více žen

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce